Lapua 1976 -elokuvan suosio yllätti kaikki – ”Tämä ei olisi ollut mahdollista missään muualla kuin Etelä-Pohjanmaalla” 

Lapua 1976 oli Suomen katsotuin elokuva ensi-iltaviikonloppunaan.
Lapua 1976 oli Suomen katsotuin elokuva ensi-iltaviikonloppunaan.
Lapua 1976 oli Suomen katsotuin elokuva ensi-iltaviikonloppunaan.
Lapua 1976 oli Suomen katsotuin elokuva ensi-iltaviikonloppunaan.

KAHDENTOISTA VUODEN työ Lapua 1976 -elokuvan parissa on päättynyt ja elokuva on jo ehtinyt saada ansaitsemansa hetket parrasvaloissa. Lapua 1976 oli Suomen katsotuin elokuva ensi-iltaviikonloppunaan, eikä suosio näytä hiipuvan. 

–Meillä oli laskelmia siitä, kuinka elokuva voisi mahdollisesti kiinnostaa, mutta tällaisista katsojaluvuista emme olisi osanneet edes haaveilla, sanoo elokuvan tuottaja Pekka Pohjoispää

–Lapuan patruunatehtaan räjähdys on koskettanut jollakin tapaa koko Suomea. Se on ollut vuonna 1976 yksi niistä harvoista uutisista, joita on uutisoitu valtakunnallisesti ja kansainvälisesti Suomesta ulospäin, pohtii Pohjoispää. 

Tuottajan tehtävä on projekteissa mahdollistaa taiteellinen työskentely ja järjestää puitteet kuntoon. Lapua 1976 oli kuitenkin työnkuvan suhteen poikkeuksellinen

–Tuottaja ohjaa ja kuvaa, järjestää lokaatiot, rahoituksen, autot, maskeeraajat, puvustajat ja niin edelleen. Tuottaja myös vastaa siitä, että tuotanto pyörii ja kaikki saavat palkkansa. Yleensä tuottaja ei osallistu kuvauksiin, mutta itse olin jokaisena kuvauspäivänä paikalla. Halusin niin sanotusti olla kädet savessa, auttaa kaikessa missä pystyin. Meillä oli upea tiimi, kaikki puhalsivat yhteen hiileen. 

Lumirallia ja omistautumista

ERITYISESTI yksi kuvauspäivä on jäänyt lähtemättömästi mieleen.  

–Huhtikuun loppupuolella olimme Vanhalla Paukulla kuvaamassa. Ajankohta oli sellainen, että vuonna 1976 oli hieman lunta, kuten tänäkin vuonna. Sattui kuitenkin niin aurinkoinen päivä, että kuvausten aikana lumi suli melkein silmissä. Joten aina kun kuvaus pysäytettiin, alkoi valtava lumiralli. Isolla sakilla lapioitiin lunta kottikärryihin kaikista mahdollisista kasoista ja juostiin kasat kuvauspaikoille. Ihmisiä tuli avuksi ja jopa mopopojat osallistuivat lumiralliin. MTV:n uutistoimitus oli tekemässä meistä juttua samana päivänä ja nauroin heille, että älkää nyt tästä kirjoittako kuitenkaan. He kyllä näkivät, että täällä kaikki tekevät kaikkensa tämän elokuvan eteen. 

–Koko projektin ajalta avustajien määrä ja omistautuminen on ollut aivan valtavaa. Ei tämän elokuvan tekeminen olisi ollut edes mahdollistakaan missään muualla kuin Etelä-Pohjanmaalla. Tämä on ihan paras paikka elää ja tehdä töitä, sanoo Pohjoispää, jonka omat juuret ovat muun muassa Vimpelissä. 

Tuotantotiimi on koko projektin ajan halunnut antaa mahdollisuuksia alueelliselle osaamiselle ja sitä onkin ollut mukana paljon. Myös järviseutulaista osaamista löytyy. Näyttelijöistä Sonja Halla-aholla on juuret Alajärvellä, Jussi Lampi on kotoisin Lappajärveltä, Irina Isberg on juuriltaan vimpeliläinen. Vimpelistä kotoisin ovat myös elokuvassa avustaneet Matti Järvelä ja Seppo Koivisto.  

Perholaiset sisarukset Ilona Lassila ja Elina Laukkonen vastasivat pitkälti lavasteista. Mukana on ollut niin paljon alueellista osaamista, ettei kaikkea voi edes luetella. Jokaisesta yhteistyökuviosta Pohjoispää on äärettömän kiitollinen. 

Haasteellinen projekti

HAASTEITAKIN on kuitenkin riittänyt, projektin jokaiseen vaiheeseen omansa. Suurimmat niistä yllättäen sijoittuivat aikaan ennen kuvauksia. 

–Haasteellisin oli 10–11 kuukauden rutistus ennen kuvauksia, kun piti vakuuttaa ihmiset siitä, että tämä elokuva on tekemisen arvoinen. Ja kun mennään vielä enemmän ajassa taaksepäin, niin pohjatöitäkin tehtiin kolme vuotta, ennen kuin edes tulimme vuonna 2014 kaapista ulos ajatuksen kanssa, että haluaisimme tällaisen elokuvan tehdä. Nyt ei ketään tarvitse enää vakuutella, naurahtaa Pohjoispää. 

Haastattelun ajaksi hän on tullut istumaan Vanhan Paukun taakse, rauhoittumaan ja pohtimaan viime viikkojen pyöritystä. 

–On vähän epätodellinen olo. Olen aina haaveillut elokuvan tekemisestä ja nyt elän unelmaani. Tämä hetki tuntuu eriltä, millaiseksi sen nuorena kuvittelin. Asiat ovat tapahtuneet juuri oikeaan aikaan, aiemmin en olisi ollut valmis kaikkeen siihen vastuuseen, joka on nyt realisoitunut. Kuitenkin kaikki nuoruudessa tehdyt videot ja kokeilut, joiden parissa olen saanut itseäni toteuttaa, ovat valmistaneet minua tähän hetkeen. On jotenkin absurdia, että nuoruuden pölläilyistä tuli ammatti, nauraa Pohjoispää. 

–Nuorelle ja aralle Pekka Pohjoispäälle sanoisinkin, että ”kaikki mitä olet itsestäsi ja maailmasta ajatellut, luota siihen, että olet oikeassa. Jatka haaveilua.” 

Luitko jo tämän?

Jutussa Jussi Lampi kertoo Lapua 1976 -elokuvan kuvauksista.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA