Uusimmat kesäblogit:

Kansalaisaloite turkistarhauksen lopettamiseksi ei yllättänyt tarhaajia

Turkiselinkeino on noussut keskusteluissa pinnalle lintuinfluenssan siivittämänä. Kuva: Turkiskasvattajat
Turkiselinkeino on noussut keskusteluissa pinnalle lintuinfluenssan siivittämänä. Kuva: Turkiskasvattajat

TURKISTARHAUKSEN lopettamista ajava kansalaisaloite ”Turkistarhaus historiaan – Oikeudenmukainen siirtymä turkistarhattomaan Suomeen” ylitti yhdessä päivässä 50000 kannatusilmoituksen rajan ja eteni eduskunnan käsittelyyn.

−Ei tämä varmaankaan yllättänyt ketään. Kymmenen vuotta sitten kerättiin vastaavanlainen adressi, joka meni eduskunnan käsittelyyn ja eduskunta sen hylkäsi. Lintuinfluenssan vuoksi turkistarhaus on ollut paljon esillä, joten on hyvin ymmärrettävää, että tällainen adressi nyt tuli, toteaa lappajärveläinen turkistarhaaja Esa Rantakangas.

Rantakangas ei lähde spekuloimaan sitä, miten tällä kerralla käy. Hän sanoo kuitenkin, että hallituksen ohjelmassa on kirjattuna, että turkiselinkeino on turvattava yhtenä alkutuotannon muotona. Samoin on myös kirjattu, että turkiselinkeinoa on kehitettävä.

−Kehittämisasiaa ei ole asetustasolla vielä avattu. Mutta lintuinfluenssan myötä on selvää, että jos on kansanterveydellinen riski, että turkistarhalla voi kehittyä jokin mutaatio, niin sellaista riskiä ei voida ottaa.  Joten ainakin muutoksia tarhojen lintusuojaukseen on varmasti tulossa.

Rantakangas kertoo olevansa kiitollinen tukiviesteistä, joita on tullut tänä aikana, kun lintuinfluenssan vuoksi eläimiä ja kokonaisia tarhoja on jouduttu lopettamaan.

−Tarhaajan näkökulmasta täysin terveitäkin eläimiä on jouduttu lopettamaan, joten toivottavasti näistä toimenpiteistä todella on hyötyä.

Evijärveläinen turkistarhaaja Jorma Eilonen ei myöskään ollut kansalaisaloitteesta yllättynyt. Hän uskoo, että hallitus tulee olemaan turkistarhauksen puolella, kuten kymmenen vuotta sitten.

−Kyllä meillä vahva selkänoja siellä on, edellyttäen, että hallitus pysyy koossa. Ainahan voimasuhteet tietysti muuttuvat, kun uusi eduskunta valitaan. Uskoisin kuitenkin, että enemmistö on turkistarhauksen puolella.

Eilonen kokee, että julkisessa keskustelussa turkistarhaajia on turhaan syyllistetty lintuinfluenssasta.

− Suomalaisten tarhaajien vika ei voi olla, että ympäri Eurooppaa lintuinfluenssaan on kuollut suuri määrä lintuja.

Hän sanoo tarhaajien olevan valmiita suojaamaan tarhojaan ja panostamaan siihen, että linnut eivät pääse rehuun käsiksi. Erityisesti keväällä muuttolinnut tulevat etsimään tarhoilta ruokaa. Lintupopulaatioiden suuruus on Eilosen mukaan puhuttanut myös kesämökkiläisiä ja maanviljelijöitä.

−Lisääntyneen määrän vuoksi lintujen on vaikea löytää luonnosta riittävästi ravintoa, jolloin ne alkavat heiketä ja ovat alttiita taudeille. Taudit karsivat luonnon rajan ylittäviä populaatioita.

Myös Eilonen on kokenut, että paikallisesti sympatiat ovat olleet nyt vaikeana aikana tarhaajien puolella.  

Luitko jo nämä

Lintuinfluenssaa todettu Etelä-Pohjanmaalla   – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lintuinfluenssalöydös kauhavalaisella turkistarhalla – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Annie Laitila kehottaa yrittäjiä miettimään UNESCON Geopark-statuksen hyötyjä omaan asiakasvirtaan.

Status tuli – mitäs nyt? 

KRAATTERIJÄRVI Geopark -hankkeelle myönnetty vihreä kortti virallistetaan vasta toukokuussa, mutta työ hankkeen eteen alkaa jo

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.