Lapua-elokuvan kuvaukset alkoivat dramaattisesti tulipalolla

Ammattimaskeeraaja Terhi Väänänen leikkasi miespääosassa näyttelevälle Konsta Laaksolle 1970-luvun hiukset. Laaksolla on ollut keskeiset roolit mm. Hotel Swan Helsinki -sarjassa ja Oma maa -elokuvassa.
Ammattimaskeeraaja Terhi Väänänen leikkasi miespääosassa näyttelevälle Konsta Laaksolle 1970-luvun hiukset. Laaksolla on ollut keskeiset roolit mm. Hotel Swan Helsinki -sarjassa ja Oma maa -elokuvassa.
Ammattimaskeeraaja Terhi Väänänen leikkasi miespääosassa näyttelevälle Konsta Laaksolle 1970-luvun hiukset. Laaksolla on ollut keskeiset roolit mm. Hotel Swan Helsinki -sarjassa ja Oma maa -elokuvassa.
Ammattimaskeeraaja Terhi Väänänen leikkasi miespääosassa näyttelevälle Konsta Laaksolle 1970-luvun hiukset. Laaksolla on ollut keskeiset roolit mm. Hotel Swan Helsinki -sarjassa ja Oma maa -elokuvassa.
LAPUA 1976 -elokuvan kuvaukset alkoivat viime viikolla vanhan talon polttamisen merkeissä Lapuan Karhunkylässä. Patruunatehtaan räjähtämiseen perustuvaa fiktiivistä elokuvaa tekee suuri joukko ammattilaisia ja avustajia.

Vimpelistä lähtöisin oleva tuottaja Pekka Pohjoispää riensi ensimmäisenä kuvauspäivänä tilanteesta toiseen. Hänen työaikansa alkoi aamuyhdeksältä ja jatkui seuraavaan päivään aamukuuteen.

–Täpinää on ollut sen jälkeenkin. Hyvä, jos nukkumaan kerkiää. Edessä on vielä muutama viikko täyttä lentoa ennen kuin kuvaukset päättyvät 28.4., Pohjoispää kommentoi.

Elokuvan juoneen kuuluvan tulipalon syttymisen etenemisvauhti ei ollut ennalta arvioitavissa, toteaa Pohjoispää.

–Kuvauspäivässä oli elokuvan tekemiselle epätyypillisiä juttuja. Monesti tuottaja ei ole kuvauspaikalla ollenkaan, mutta itse olin hätäapuna kaikille, että saadaan asiat rullaamaan. Annoin virtaa paloautoille, siirsin Ladaa, autoin teknistä puolta ja tein kuvausjärjestäjän hommia. Eli olin yleismies.

Ensimmäinen kuvauspäivä oli haasteellinen myös siksi, että uusi tiimi ei kykene heti työskentelemään optimaalisesti.

–Toisena päivänä kaikki toimi kuin rasvattu salama.

Kuvausryhmä ja näyttelijät saapuivat kuvauspaikalle keskiviikkona puoli neljään mennessä. Maskeeraaja leikkasi osalle näyttelijöistä 1970-luvun kampauksen. Palomiehiä näyttelevät saivat 1970-luvun palomiespuvut ja kypärät, joita he sovittivat puvustajan avustuksella.

Osa näyttelijöistä lämmitteli läheisessä mökissä, kun toiset työskentelivät ulkona kuvauspaikalla. Ohjaaja Toni Kurkimäen ääni välittyi radiopuhelimien kautta:

–Pistetään kone pyörimään. Kamera…. kamera käy. Ja liikkeelle!

Vasta aamukolmen jälkeen kohtaukset olivat purkissa. Kuvausryhmään kuuluu kolme kamerankäyttäjää, valoissa työskentelee kolme ja sähköissä kaksi ihmistä, ja apuna on lisäksi harjoittelijoita.

Elokuvassa näyttelee monta järviseutulaislähtöistä ammattinäyttelijää. Merkittävää roolia esittävä Sonja Halla-aho on lähtöisin Alajärveltä, Jussi Lampi Lappajärveltä ja Irina Isberg on juuriltaan vimpeliläinen.

Jussi Lampi muistelee olleensa lukion ensimmäisellä luokalla, kun patruunatehdas räjähti.

–Se oli kaunis aurinkoinen kevätpäivä. Jotkut koulukaverit kävivät ruokatunnilla kotona ja palattuaan he kertoivat, että Lapuan paukku on räjähtänyt. Sinä päivänä radiosta tuli pelkkää surumusiikkia.

Budjetiltaan 600 tuhannen euron elokuva tulee elokuvateattereihin näillä näkymin syksyllä 2023.

Anne Savela

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.