Moottorikelkkailija, tiedätkö missä saa ajaa ja missä ei?

Kuva: Wikimedia Commons

TOIMITUKSEEN tulleen yhteydenoton mukaan tänäkin talvena moottorikelkoilla on taas ajeltu muun muassa pelloilla ilman maanomistajan lupaa. Moni moottorikelkkailija ei siis tiedä, missä kelkalla saa ajaa ja missä ei.

Järviseudulla toimivan Kartanon moottorikelkkailijat -kerhon Juha Perkkalainen selvitti pyynnöstä Järviseudun Sanomille moottorikelkkailun pelisääntöjä.

–Kelkalla saa ajaa vain virallisella reitillä ja järven jäällä. Muualla saa ajaa vain maanomistajan luvalla, hän tiivistää. –Reitiltä saa lisäksi ajaa lyhyen siirtymän esimerkiksi tankkauspisteelle.

Hän huokaa, että ongelma on yleinen Järviseudulla ja koko maassa.

–Tämä ongelma korostuu tällaisena lumisena talvena, kun pelloilla ja ojissa pääsee menemään hyvin. Ensimmäinen kun tekee jäljen, niin toinen menee herkästi perässä, hän sanoo.

–Jos lumen alla on esimerkiksi heinäpelto tai taimikko, se saattaa mennä pilalle. Siitä aiheutuu maanomistajille taloudellisia menetyksiä.

KARTANON moottorikelkkailijoiden reitit lähtevät Mäntyhovin liikenneasemalta Evijärveltä. Ensimmäistä haaraa pitkin pääsee Lappajärvelle, Kivitipun kautta Hanhivuoreen. Sieltä alkavat Etelä-Pohjanmaan moottorikelkkailijat ry:n ylläpitämät reitit, jotka jatkuvat edelleen Kauhavalle, Lapualle ja Seinäjoelle asti.

Reitin toinen haara kulkee Evijärveltä Veteliin ja kolmas Teerijärvelle, josta eteenpäin jatkuvat Keski-Pohjanmaan moottorikelkkailijat ry:n reitit Halsualle ja Kokkolaan.

–Kaikilla kerhojen ylläpitämillä reiteillä saa ajaa joko maksamalla kerhon pienen jäsenmaksun, tai sitten ajoa varten voi ostaa päiväluvan. Lupia saa Evijärvellä Mäntyhovista, ja ne voi myös maksaa pankkitilille. Kerhot kattavat näillä maksuilla kuluja, joita reittien kunnossapidosta tulee.

Kartanon moottorikelkkailijoilla on yhteistyösopimus Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan moottorikelkkailijoiden kanssa. Se tarkoittaa, että Kartanon kelkkailijoiden jäsenet voivat ajaa vapaasti myös noilla edellä mainituilla etelä- ja keskipohjalaisreiteillä.

JOS tarkoitus on matkustaa toiselle puolelle Suomea moottorikelkkailemaan, kelkkareitit.fi-nettisivustolta voi tarkistaa, missä Suomen moottorikelkkareitit kulkevat. Reittiä klikkaamalla näkee, onko reitti ilmainen vai maksullinen. Samalla selviää, kuka reittiä ylläpitää ja kenelle ajolupa tarvittaessa maksetaan. Kerhoilla on yleensä omat nettisivunsa, josta löytyvät ajolupien maksuohjeet.

–Usein matkailukeskusten ympäristössä, esimerkiksi Vuokatissa ja Levillä, on ilmaisia reittejä. Myös monet kaupungit pitävät omia reittejään, joilla saa ajaa ilmaiseksi. Kauempana näistä keskuksista kuitenkin reittejä pitää yleensä yllä joku kerho. Myös Metsähallitus ylläpitää omilla maillaan reittejä ja kerää niistä maksun. Reitti pitää aina selvittää tapauskohtaisesti, Perkkalainen sanoo.

PERKKALAINEN muistuttaa lopuksi, että kun esimerkiksi tien tai pyörätien reunaa käyttäen ajetaan tankkaamaan, kaasujalkaa käytetään varovasti. Samoin tehdään, jos virallinen kelkkareitti kulkee läheltä asuntoa.

–Ei kaasutella eikä vedetä sivuluisua. Hyvin harva on pahoillaan, jos kelkalla kuljetaan varovasti, mutta jos kaasutellaan viittäkymppiä talon pihasta, se on provosointia.

Kelkkareiteillä liikkuu usein myös esimerkiksi koirien ulkoiluttajia, hiihtäjiä ja ratsastajia.

–Moottorikelkkailijan pitää malttaa mielensä, kun ollaan muiden ihmisten ja eläinten lähettyvillä. Varsinkin hevosen tapauksessa jos eläin säikähtää, ratsastajalta on pahimmassa tapauksessa henki pois.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.