Uusimmat kesäblogit:

Evijärvellä kahvitellaan Teinineuvolan merkeissä   

Tanja Malinen (kuvassa vasemmalla) on koulutukseltaan myös muun muassa ratkaisukeskeinen kristillinen terapeutti. Malisen vieressä vasemmalta oikealle Kristiina Mäki, Ulla Anttila ja perhekeskuskoordinaattori Mari Leppänen.
Tanja Malinen (kuvassa vasemmalla) on koulutukseltaan myös muun muassa ratkaisukeskeinen kristillinen terapeutti. Malisen vieressä vasemmalta oikealle Kristiina Mäki, Ulla Anttila ja perhekeskuskoordinatttori Mari Leppänen.

EVIJÄRVELLÄ käynnistyvä Teinineuvola kahvila on jatkumoa Moms for Kids ry:n Alajärvellä alkuvuodesta aloittamalle Teinineuvolalle. Viikolla 36 starttaava, Evijärven kunnantalolla kerran kuussa kokoontuva neuvola tarjoaa teini-ikäisten vanhemmille keskustelua arkea koskettavista aiheista kahvin ja asiantuntijapuheenvuorojen äärellä. 

–Alun perin ajatus teinineuvolasta on lähtenyt Lappajärvi-Evijärvi etsivän nuorisotyöntekijän, Anna-Maija Kuuselan toimesta. Konsepti koe ponnistettiin meidän toimestamme ja Evijärvellä toimintaa on viety vielä astetta pidemmälle. Toiminnan taustalla on paljon yhteistyötä, hiljaista tietoa ja eri alojen asiantuntijuutta, joka on määritellyt muun muassa kahviloiden teemoja. Teemojen pohjalta keskusteluissa on mukana myös MLL Evijärven Jututtamo -ohjaajia. Teinineuvolassa ei mitata vanhemmuutta tai punnita kasvatuksen onnistumisen kokemuksia, kertoo Moms for Kids ry:n Yhdessä -hankkeen Ulla Anttila. 

Neuvolassa kohdataan toisia teini-ikäisten kanssa elämäänsä jakavia vanhempia ja saadaan asiantuntijoiden näkökulmia arkea koskettaviin asioihin. 

–Alajärvellä toteutetusta teinineuvolasta saimme vanhemmilta hyvää palautetta. Vanhemmat oppivat tuntemaan toisiaan ja heille oli myös tärkeää huomata, että muutkin painivat samankaltaisten asioiden kanssa.  

TEININEUVOLAAN ei tarvitse varailla aikaa tai ilmoittautua etukäteen ja se on kaikille avoin. Neuvolan ovet ovat avoinna Evijärven kunnantalolla kerran kuukaudessa kello 18–19.30. 

Kahvilan alustuspuheenvuoroja käyttävät seuraavista aiheista:  

6.9. Some – Pyry Luomala, poliisi (etäyhteys), valtuustosali 

4.10. Vastuu, vapaus, arvot– Tanja Malinen, erityisopettaja, oppimisen tasa-arvoa edistävä ja oppimisen esteitä tasoittavan hankkeen työntekijä 

1.11. Kun synkistää – Pauliina Keltikangas, psykiatrinen sairaanhoitaja 

29.11. Mitäs sitten – kaikki toimijat paikalla, yhteistä pohdintaa syksyn annista sekä infoa tulevasta 

Teinineuvolan toteuttavat yhteistyössä Evijärven kunta, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Evijärvi-Lappajärvi etsivä nuorisotyö, Järvilakeuden kansalaisopisto, MLL Evijärvi ja Moms for Kids ry. 

Teinineuvolan taustalla on laaja yhteistyökuvio – OKM:n hanke mukana nuoria tukemassa 

LOKAKUISEN neuvolavuorosta vastaa Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeessa työskentelevä erityisopettaja Tanja Malinen. Evijärven kouluihin kohdennettu Oppimisen tasa-arvoa edistävä ja oppimisen esteitä tasoittava hanke on alkanut tammikuussa ja päättyy kesäkuussa 2024.  

–Hankkeen focuksena on luoda yhteiset pelisäännöt ja käytänteet aina eskarista ysiluokkaan asti. Käyttöön otetaan Tupaluokat, joihin oppilaat ohjautuvat ohjausryhmän kautta. Ohjausryhmään kuuluvat koulun rehtori/koulujohtaja, erityisopettaja ja yläkoulussa mukana tarvittaessa ovat myös aineopettajat, sekä luokanvalvoja ja opinto-ohjaaja, kertoo Malinen.  

Vahvan tuen omaava oppilas ja joustavan opetuksen tuen tarpeessa olevat oppilaat ohjautuvat tupaluokkaan pääsääntöisesti kaikissa oppiaineissa.  

–Mikäli oppilaalla on tuentarvetta esimerkiksi matematiikassa, äidinkielessä ja englannissa, tulee hän tupaluokkaan opiskelemaan näitä oppiaineita erityisopettajan kanssa. Oppilas voi opiskella tupaluokassa myös muista syistä, kuin opillisista.  

HANKKEEN puitteissa toteutettiin keväällä 2023 FROMS-kysely, joka lähetettiin peruskoulun luokkien 0–9. luokkalaisten huoltajille, 2–9. luokan oppilaille ja henkilökunnalle. Kyselyllä selvitettiin, mitä tukimuotoja oppilaat ovat saaneet ja onko tuki ollut riittävää. Kyselystä kävi ilmi, että huoltajat ovat olleet suurimmaksi osaksi tyytyväisiä koulun tarjoamiin tukitoimiin.   

–Kyselyssä nousi kuitenkin muun muassa seuraavia asioita esille: toivottiin yksilöllistä opetusta enemmän, lapsen vahvuuksiin panostamista yksilötasolla, pienluokkia, työrauhaa luokkiin, sekä rauhallisia tiloja opiskeluun. Myös koulukiusaaminen nousi yhtenä huolenaiheena esille, kertoo Malinen.  

–Näitä käymme syksyn aikana huoltajien kanssa vanhempainillassa tai mahdollisesti jossain muussa tilaisuudessa läpi. Teinineuvolan puheenvuorolla käyn läpi hankkeen keskeisiä teemoja ja sitä, kuinka parhaiten voimme tukea nuoren arkea. 

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Soinin kunta saa hyvinvointijohtajan ja kunnan organisaatio muuttuu vuoden vaihteessa.

Soini saa hyvinvointijohtajan

SOININ kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 25. syyskuuta kuntaorganisaation muutokset vuoden 2024 alusta. Soini saa hyvinvointijohtajan. Hyvinvoinnin

Soinin kunta saa hyvinvointijohtajan ja kunnan organisaatio muuttuu vuoden vaihteessa.

Soini saa hyvinvointijohtajan

SOININ kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 25. syyskuuta kuntaorganisaation muutokset vuoden 2024 alusta. Soini saa hyvinvointijohtajan. Hyvinvoinnin

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.