Aitan kunnostustyöt viimein käyntiin 

Aittarakennus kaipaa kunnostusta. Kuvassa Raimo Kuoppamaa ja Mauri Jokela.
Aittarakennus kaipaa kunnostusta. Kuvassa Raimo Kuoppamaa ja Mauri Jokela.
Aittarakennus kaipaa kunnostusta. Kuvassa Raimo Kuoppamaa ja Mauri Jokela.
Aittarakennus kaipaa kunnostusta. Kuvassa Raimo Kuoppamaa ja Mauri Jokela.

KORTESJÄRVEN kirkonkylän keskelle keväällä siirretyn aittarakennuksen kunnostustyöt pääsivät vihdoin käyntiin. Aitan omistaja on Kauhavan kaupunki ja yhteisellä sopimuksella kaupunki vuokrasi aitan ja sen vaatiman maapohjan Kortesjärvi-Seura ry:lle vastikkeetta kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Vuokrasopimuksen perusteella Kortesjärvi-Seuran oli mahdollista hakea hankeavustusta rakennuksen vaatiman kunnostustyön kustannuksiin. Aisaparilta on mahdollista saada avustuksena puolet kokonaiskustannuksista. Toinen puoli on joko kustannettava itse tai katettava se talkootyöllä. Käytännössä vain viimeksi mainittu vaihtoehto tulee tässä tapauksessa kysymykseen.   

Pientä viivettä töiden aloituksessa aiheutti vielä se, että hanketukea oli mahdollista hakea vasta heinäkuun lopulla. Työt saatiin alkuun heti, kun tukihakemus oli jätetty. Nyt aloitetut kunnostustyöt saadaan päätökseen vasta ensi kesänä, jolloin rakennus saa kauttaaltaan uuden maalipinnan, mutta katto ja joitakin seinien korjauksia viedään loppuun vielä tänä syksynä. Tiilikatto oli jo ajan saatossa päässyt melko huonoon kuntoon. Paremmat tiilet kattoon saatiin lahjoituksena Sami Nuottimäeltä ja kun katto vielä ensi kesänä maalataan, kestää se taas kymmeniä vuosia.   

Mainos

Aitan ikää voidaan vain arvailla, mutta se on elinkaarensa aikana joutunut useampaan kertaan evakkoreissulle. Yhdestä evakkomatkasta on olemassa aitan parvessa vuosiluku 1862, joten ainakin ennen sitä on rakennus pystytetty. Monet muistavat, että aikanaan tämä aitta seisoi nykyisen Päivärinteen rivitalon eteläisessä päässä ja palveli Nestori Lahtisen omistaman Päivärinteen tilan viljavarastona. Kun kunta aikoinaan osti kyseisen tilan maineen, siirrettiin aitta sieltä vanhan pappilan pihapiiriin pappilan oman aitan viereen. Aitan alkuperä on hiukan hämärän peitossa, mutta yksi perimätieto kertoo sen olleen seurakunnan ensimmäinen lainamakasiini. Tätä asiaa tukisi se, että rakennusta ei aikanaan kunnan toimesta hävitetty, vaan siirrettiin nimenomaan vanhan pappilan pihapiiriin. Niin tai näin, aitta tulee jatkossa palvelemaan paitsi Markin museon osana, niin mahdollisesti myös museovieraiden ja muidenkin matkailijoiden ynnä muiden kesäkahvilana. 

Mauri Jokela

Lisää aittajuttuja löydät täältä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.