Kortesjärven tikkahuone on harvinaisuus

Julkaistu:

Aihe:

Kortesjärven kirkkopihaan vuonna 1830 rakennettu tikashuone eli tikkahuone on runsaan 187 vuoden historiansa aikana kokenut monta siirtoa. Alkuperäisen tarkoituksen mukaan rakennuksessa säilytettiin tikapuita sekä muuta palokalustoa kuten palokeksejä. Kortesjärven tikashuoneessa tiedetään säilytetyn myös ainakin ruumisvaunuja.

Rakennus siirrettiin pois seurakuntatalon rakennushankkeen tieltä Harjunmäelle, josta se edelleen siirrettiin vähän loitommas rivitalorakennuksen tieltä. Tikkahuone on nykyisin Kortesjärvi-Seuran omistuksessa. Tämän vuoden aikana tikkahuone on siirretty takaisin alkuperäiseen miljööseensä lähelle kirkkoa Tapulipuistoon.

Rakennus seisoo nyt ryhdikkäänä. Huonokuntoiset hirret on vaihdettu uusiin. Koko rakennus on maalattu punamullalla ja katolle on laitettu uudet paanut, jotka on tervattu.

Kortesjärven tikashuone mainitaan Outi Orhasen maisteritutkielmassa Siunauksen tilat. Pohjanmaan siunauskappelit ja hautaushuoneet, 2015. Tutkielmassa todetaan, että vastaavia rakennuksia ei ole säilynyt Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. Valtakunnallisestikin rakennus on erittäin harvinainen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.