Uusimmat kesäblogit:

Jättipalsamit ja lupiinit kukoistavat taas 

Jättipalsamia tuhotaan nyppimällä tai niittämällä.
Jättipalsamia tuhotaan nyppimällä tai niittämällä.

KOKO EU:n alueella haitalliseksi vieraslajiksi säädetty jättipalsami kukkii taas punaisin kukin rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla. Siellä se valtaa kasvualaa alkuperäiseltä kasvistolta. Tienvarsilla puolestaan viihtyy komealupiini, joka sekin on vieraslaji.  

Jättipalsami lisääntyy ja leviää ainoastaan siemenestä. Yksi yksilö voi muodostaa jopa 4000 siementä. Kun siemenet ovat kypsiä, ne sinkoutuvat ympäristöön jopa seitsemän metrin päähän. 

Tämän takia nyt on viimeinen hetki katkaista jättipalsamin leviäminen tältä kesältä. Siinä vaiheessa, kun kukinnot ovat jo muodostuneet, ne voi katkaista varovasti ja sulkea jätesäkkiin, jotta siemenet eivät pääse leviämään ympäristöön.  

Muuten kitkentä ja niittäminen ovat tehokkaita tapoja päästä eroon jättipalsamista. Kitkeminen on helppoa, koska kasvi irtoaa helposti maasta. Niitto suositellaan tehtäväksi 2–3 kertaa kasvukauden aikana ja toimenpide on toistettava parina kesänä. 

ENTÄ sitten lupiini, tuo tienvierten kaunotar? 

Myös ojanpenkkoja koristava komealupiini on alkuperäisluonnolle haitallinen vieraslaji. Se on monille lajeille myrkyllinen ja muuttaa kasvualustan maaperää. Lisäksi se vaikuttaa kielteisesti paikallisiin hyönteispopulaatioihin.  

Komealupiini on niin laajalle levinnyt, että sen hävittämistä ei pidetä enää mahdollisena. Se tulisi kuitenkin poistaa luontoarvoiltaan tärkeiltä alueilta, mukaan lukien tienvarsikohteet. Lisäksi sen leviäminen uusiin luontotyyppeihin voidaan vielä estää. On pelättävissä, että se leviää pihoilta ja pientareilta lehtoihin ja niityille, jotka ovat monen uhanalaisen lajin viimeisiä turvapaikkoja. Näistä syistä myös tätä vieraslajia olisi torjuttava.  

Komealupiinin torjumiseen ehdotetaan mukavaa torjuntatapaa: kerää kukat maljakkoon! Kukkia keräämällä vähennetään uusien siementen määrää luonnossa. Kukintojen katkaiseminen tai niittäminen aina ennen siementen kypsymistä on hyvä keino estää uusien siemenien syntyminen ja niiden leviäminen. Kasvukauden aikana kasvin niittäminen 2–4 kertaa heikentää vähitellen kasvin elinvoimaa. Ensimmäisen niiton pitäisi tapahtua riittävän ajoissa ennen siementen muodostumista. Toinen keino on kaivaa kasvit yksitellen juurineen ylös maasta.  

Lue lisää vieraslajeista: vieraslaji.fi 

Aino Alppinen 

Komealupiini kannattaa poimia maljakkoon tai niittää kasvustot. 
Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.