Uusimmat kesäblogit:

Alalantelan mansikkasesonki käynnistyy heinäkuun alkuviikoilla – Poimijat tulevat Kazakstanista ja Ukrainasta 

Puhdasta ja laadukasta mansikkaa suoraan Alalantelan tilalta Sadeharjuntieltä.
Puhdasta ja laadukasta mansikkaa suoraan Alalantelan tilalta Sadeharjuntieltä.

JUKKA Alalantelalla on edessään vuoden kiireisin aika, kuten kaikilla marjanviljelijöillä. Alalantelan tilalla on juhlavuosi: mansikkaa on viljelty jo viidentoista vuoden ajan Lappajärven Tarvolassa. Odotukset heinäkuun alkuviikoilla käynnistyvästä mansikkasesongista ovat rauhallisen myönteiset. Työntekijöiden rekrytoinnissa on tänäkin vuonna onnistuttu, sillä tulossa on kolmisenkymmentä poimijaa Kazakstanista ja Ukrainasta. 

–Ukrainasta tulevien joukossa on vanhoja tuttuja, jotka ovat meillä olleet aiemminkin töissä, Alalantela sanoo. 

Myös Lappajärvellä asuvia ukrainalaisia on töissä, samoin kymmenkunta paikallista nuorta muun muassa myyntitehtävissä markettien pihalla. Lappajärvellä viileä kevät vaihtui normaaliin alkukesään, joten tavanomaisessa satoaikataulussa ollaan. Raakileita ja kukkia pelloilla on näkynyt lupaavasti. 

–Pitkään jatkuva helle lisää mansikan kastelutarvetta ja lisää tuotantokustannuksia, jotka muutenkin ovat olleet nousussa, viljelijä kertoo. 

Hän harmittelee, että koko yhdentoista hehtaarin mansikka-alaa ei ole mahdollista kastella. Hinnoissa on pientä nousupainetta, mutta paljoa hän ei usko silti kuluttajahinnan nousevan.   

–Voi olla, että laatikkohintaan tulee euro tai pari lisää, hän laskeskelee. 

TARVOLASSA viljellään kolmea lajiketta: hehtaarin alalla Allegroa, kolmella hehtaarilla Sonataa ja seitsemällä Polkaa. 

–Näistä Allegro kypsyy ensimmäisenä ja arvioisin, että itsepoimintaankin mansikkaa on tulossa jo ennen Lappajärven markkinoita, yrittäjä lupaa. 

Poiminnan lomassa voi käydä virkistäytymässä kahvilla tai maistamalla tilan mansikoista Teerijärvellä valmistettua sokeroimatonta mansikkalimsaa.  Tämän kesän uutuutena tilalla on myynnissä myös kahvia. Mansikkasadon jälkeen on vadelman vuoro. Tänä kesänä vadelmasatoa on valmistumassa puolen hehtaarin alalta. 

–Juhannuksen alla on istutettu lisää vadelman taimia ja ne tuottavat satoa jo vuoden päästä, yrittäjä kertoo. 

Vadelmasato alkaa kypsyä heinä-elokuun vaihteessa. Vadelmaa saa ostaa valmiiksi rasioihin poimittuna tai voi poimia itse edulliseen kilohintaan. Onko tulevaisuudessa mahdollista juoda tarvolalaista vadelmalimsaa? 

–Kyllähän kaikenlaisia ideoita on kypsymässä, mutta katsotaan nyt, mitä tulee, sanoo turhista asioista hätäilemätön Alalantela rauhallisesti kiireiden keskeltä.   

Tapani Tyynelä 

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.