Viinikassa mansikka pian parhaimmillaan

Julkaistu:

Aihe:

KESÄN odotetuimmasta herkusta pitäisi päästä nauttimaan pian olan takaa myös Etelä-Pohjanmaalla. Kauhavalla Viinikan kylässä sijaitsevalla Annin Marjatarhalla kesä on mennyt tuttuun tapaan varsin marjantäytteisesti ja ensimmäiset avomaamansikat on saatu nostettua kesäkuun puolessavälissä. Mansikan pääsato kypsyy tällä hetkellä kovaa vauhtia.

Tarhassa viljellään mansikoiden lisäksi vadelmia, pensasmustikoita sekä mesimarjoja. Viinikkalaisella marjatarhalla marjoista suurin osa kypsyy avomaiden lisäksi myös katteen alla viljelytunneleissa suojassa sateilta ja tuulilta. Marjatarhan omistajan Arja Raatikaisen mukaan tämä mahdollistaa laadukkaan marjojen tuotannon. Marjat eivät kylmää säikähdä suojassaan.

–Jos lämpötila ei mene kesäisin miinukselle, niin ongelmia ei pitäisi olla. Päinvastoin sokerit kehittyvät auringon lisäksi myös kylmempinä öinä. Sitä kautta saadaan marjoihin enemmän makeutta. Myös lajike vaikuttaa etenkin mansikoiden makuun merkittävästi, Raatikainen kertoo.

VAIKKA viljelytunneleiden määrä onkin viime vuosina kasvanut runsaasti, niin mansikan kasvihuoneviljely on Suomessa vielä varsin lähtötelineissä. Edellisen vuoden aikana kasvihuoneista saatiin mansikkasatoa 180 000 kiloa, kun taas avomaan mansikkasato oli yhteensä noin 15 miljoonaa kiloa. Tilastoissa viljelytunneleiden sato lasketaan avomaan sadoksi.

Viinikassa satokausi on päässyt täysillä käyntiin tarhan vanhan pellon puolella ja paras hetki kaudesta on vielä tuloillaan.

–Uudempien kasvustojen kanssa olemme alkuvaiheessa, mutta sieltäkin on jo kerätty useamman kerran. Uskoisin, että marjoja kyseisistä kasvustoista tulee varmasti vielä pari viikkoa. Luultavasti ensi viikko tulee olemaan huippuviikko, Raatikainen toteaa.

SUOMESSA mansikkaa viljeleviä tiloja on tällä hetkellä noin 1100 kappaletta. Kuten maanviljelyssäkin yksittäisten tilojen hehtaarimäärät kasvavat samaan tahtiin, kun viljelijöiden määrä vähenee. Kokeneena marjanviljelijänä Raatikainen näkee kyseisen kehityksen marjatilojen kohdalla myönteisenä.

–Minun mielestäni on hyvä asia, että toiminta ammattimaistuu. Kun viljellään pienellä alalla muun työn ohella pienempiä marjakasveja, niin oman työn lopputulokseen ei välttämättä keskitytä yhtä suuresti kuin päätoimisena viljelijänä toimiessa. Silloin työhön panostetaan enemmän energiaa ja voimavaroja, jonka myötä tuotannon laatu luonnollisesti paranee, Raatikainen analysoi.

Kulunut kesä on ollut mansikoiden kohdalta erinomainen Etelä- ja Itä-Suomessa. Pohjanmaalla kasvukausi on perinteisesti kulkenut muutaman viikon eteläisempää Suomea myöhemmässä. Seuraavat viikot tulevat näyttämään päästäänkö pohjalaisilla viljelmillä tänä vuonna yhtä hyviin tuloksiin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.