Kylmä kesäkuu rokotti mansikkasatoa

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Leuto talvi ja poikkeuksellisen kylmä kesäkuu rokottivat kesän mansikkasatoa Vimpelissä. Ainakin Vesalan tilalla Rantakylässä ja Lassilan tilalla Sääksjärvellä sato jää aikaisempia kesiä selvästi pienemmäksi.

–Koskaan aikaisemmin ei ole tällaista vuotta ollut, yli 30 vuotta mansikkaa viljellyt Aune Lassila harmittelee.

Lassilan tilalla sadon tilanteen ratkaisi lumeton talvi, joka tappoi ainakin tuhat tainta jo ennen kesää. Loppukevään helteiden aikana ennustettiin vielä hyvää mansikkasatoa, mutta kesäkuun viileä ilma pysäytti mansikoiden kypsymisen.

–Lämpimäksi vaihtunut sää ei ole enää auttanut. Nyt kaivattaisiin sateita, Lassila toteaa.

Vesalan tilalla sään vaihtelut eivät ole vaikuttaneet mansikkasatoon yhtä selvästi kuin Lassilassa.

–Talven aikana taimia ei juurikaan kuollut, mutta alkukesän kylmyys pysäytti mansikan kypsymisen myös meillä, Paula Vesala kertoo.

Pahiten Vesalan satoon ovat vaikuttaneet viime viikkojen kuivuus ja kuumuus, joten aikaisempiin kesiin verrattuna sato jää kuitenkin keskivertoa pienemmäksi.

Molemmilla tiloilla viljellään suosittua Polka-lajiketta. Lassilassa sitä kasvaa tällä hetkellä hehtaarin kokoisella alueella. Samaista lajiketta on istutettu nyt myös uuteen peltoon, josta ensimmäinen sato saadaan ensi kesänä. Vesalassa Polkaa viljellään reilun puolen hehtaarin kokoisella alueella. Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton mukaan mansikkalajikkeista juuri Polka kestää hyvin talven.

–Polka on paljon kysytty ja maukas lajike. Se sopii hyvin viljeltäväksi Vimpelissä ja on oiva pakastemarja, Lassila kertoo

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.