Kuinkas sitten kävikään – matkalla Järviseudun ytimeen

Elina Rantalahti, Jpyp.
Elina Rantalahti.
Elina Rantalahti, Jpyp.
Elina Rantalahti.

TOUKOKUUSSA kiersin Järviseutua kahden kansainvälisen Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijan kanssa. Beatriz oli kotoisin Portugalista ja Markus Saksasta. Ajatuksena oli viettää aikaa Järviseudulla, esitellä monia mahdollisuuksiamme ja tulla tutuiksi alueen yritysten ja nähtävyyksien kanssa. Halusimme näyttää, että tälläkin alueella tapahtuu, täälläkin voi asua ja elää.

Viitenä päivänä vierailimme Järviseudun jokaisessa viidessä kunnassa Alajärveltä Vimpeliin. Matkan varrella Beatriz ja Markus hämmästelivät monia asioita. Ihmisten periksiantamattomuus, nöyryys ja vaatimattomuus ihmetyttivät. Lappajärven rannat ja Arpainen mykistivät kauneudellaan. Hiljaisuudessa sielu lepäsi.

Matka muutti myös minua. Vaikka lähdin retkelle oppaana, päädyin itsekin kokijan paikalle. Ajattelin monta kertaa viikon aikana, miten kaunista ja erityislaatuista meillä täällä onkaan, millaisia mahdollisuuksia voimmekaan tarjota. Vähän niin kuin olisin suurennuslasilla päässyt tarkkailemaan asioita, joita näen arjessa päivittäin ja joihin oma silmä on tottunut. Kun itselle arkipäiväinen asia esitellään toiselle erikoisuutena ja ainutlaatuisuutena, on hyvä pysähtyä miettimään arkipäiväisen arvokkuutta. Mitä arvostan, sille teen tilaa. Mihin panostan, se kasvaa.

Globaalissa mittakaavassa olemme hyvin erikoislaatuinen paikka. Kraatterijärven rannoilla, Ähtävänjoen ja Kuninkaanjoen varrella elää omaleimaista väkeä. Mahdollisuudet on luotava itse ja toimeen on tartuttava. Emme ole periferiaa tai reuna-aluetta, vaan runsaasti työllistävä ja vientivoittoinen järvirikas seutu.

Meillä täällä on jotakin, josta monet voivat vain haaveilla: puhdasta luontoa, tilaa olla ja hengittää sekä lisääntyvän etätyön myötä yhä kasvavassa määrin erilaisia työmahdollisuuksia. Kysymys kuuluu, miten voisimme kertoa tästä muillekin? Järviseudulla on tilaa toimeen tarttuville tekijöille perheineen ja uusia työpaikkoja luoville yrityksille. Tästä kehityksestä hyötyvät kaikki verotulojen ja kasvavan hyvinvoinnin kautta.

Nyt on Järviseudun aika.

Elina Rantalahti

JPYP

Beatrizin ja Markuksen vierailusta lisää täällä

Lisää kolumneja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA