Järviseutu näyttäytyy ulkomaalaiselle ennen kaikkea mahdollisuuksina ja yhteisöllisyytenä 

Jani Kauniston näyttely Nelimarkka-museossa herätti ihastunutta keskustelua.
Jani Kauniston näyttely Nelimarkka-museossa herätti ihastunutta keskustelua.
Jani Kauniston näyttely Nelimarkka-museossa herätti ihastunutta keskustelua.
Jani Kauniston näyttely Nelimarkka-museossa herätti ihastunutta keskustelua.

KAKSI SeAMK:in kansainvälisen liiketalouden opiskelijaa tutustuivat viikon ajan JPYP:n matkassa Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin yrityksiin ja nähtävyyskohteisiin. Portugalilainen Beatriz Juliãno ja saksalainen Markus Lang tutustuivat yhteen paikkakuntaan päivän ajan, kiertueen matkaoppaana heillä toimi Kotouttaminen tutuksi -hankkeen projektipäällikkö Elina Rantalahti

Beatriz ja Markus pohtivat alueen vetovoimaa sekä työmahdollisuuksien, että matkailun näkökulmasta ja jo ensimmäisten päivien aikana heitä hämmästytti erityisesti tietyt kulttuurilliset erot. 

–Täällä on todella vahva yhteisöllisyys. Ihmiset näkevät vaivaa toisten auttamiseen, myös yritysmaailmassa. JPYP:n kaltainen ilmainen apu yrittäjille on jotain, mitä Portugalissa ja Saksassa ei ole. Yrittäjän on kyllä mahdollista saada neuvontaa, mutta se maksaa, Beatriz ja Markus kertovat. 

–Lisäksi me saksalaiset olemme melko kilpailuhenkisiä, nauraa Markus. 

He kertoivat hämmästyneensä siitä, kuinka paljon täällä on tehty talkoolla vapaaehtoisten toimesta.  

–Ja se seikka, että täällä on mahdollista saada rahoitusta hankkeiden toteuttamiseen, on melko uskomatonta, sanoo Markus. 

KIERTUEEN aikana he tutustuivat Evijärvellä JokaSafen toimintaan, Väinöntalon museoon, Soile Söderlingin kaislataiteeseen sekä Uittomieskämpän tarinaan. Alajärvellä kohteina olivat Saltex, Paapo ja Nelimarkka-museo. 

–Oli vaikuttavaa nähdä sitkeitä yrittäjiä, jotka ovat uskoneet visioonsa. Määrätietoisella työllä he ovat saavuttaneet paljon. Taide ja luovuus on täällä jotenkin erilailla läsnä. Näyttäisi siltä, että täällä kannustetaan sen äärelle. Jopa Nelimarkka-museossa oli lapsiryhmiä kiertämässä samaan aikaan kuin me olimme siellä.  

Mainos

Lappajärvellä he tutustuivat Lappajärven Värjäämön ja VM Carpet Oy:n toimintaan, sekä Lappajärven syntytarinaan Kivitipussa. Torstaina vuorossa oli Karin luomutila Lehtimäellä, Soinissa Kohiwood ja Arpaisten patikkareitti. Kiertueen viimeisessä paikassa Vimpelissä he tutustuivat Pesäpallomuseoon, Nelimarkan kahvilaan sekä Lakeaharjun ympäristöön kuntoportaineen ja näkötorneineen. 

–Viikko on opettanut paljon. Minä huomasin, kuinka paljon arvostan sellaista elämänlaatua, mitä tämä alue tarjoaa. Vierailut yrityksissä ja heidän tarinansa ovat olleet inspiroivia. Vaikka opiskelen liiketaloutta, ajatus yrittäjyydestä on kuitenkin tuntunut hieman pelottavalta. Yrittäjät täällä ovat muuttaneet ajatukseni siitä, kertoo Beatrize. 

–Tästä viikosta päällimmäisenä jäi mieleen mindset, joka tuntuu yhdistävän täällä yrittäjiä. Monen yrittäjän tarina osoitti todeksi sen, että asiat loksahtavat paikalleen, kun vain sinulla on visio ja intohimoa sen toteuttamiseen. Resilienssiä täytyy löytyä myös ja kärsivällisyyttä, jatkaa Markus. 

–Täällä on ihmisillä hyvin luonnollinen tapa elää. Vaikka täällä on paljon tilaa ja ihmisten välillä välimatkaa, he kuitenkin ovat yhtä. 

TORSTAINEN pesäpallopeli oli molemmille ainutlaatuinen kokemus. 

–En ole koskaan aiemmin nähnyt suomalaisia niin omistautuneena ja innostuneena! Enkä olisi ikinä uskonut, että pelaajat heittäytyivät veteen pallon perässä, Beatrize ja Markus naurahtavat. 

–Koko kylä oli täynnä autoja ja tunnelma pelissä oli käsinkosketeltava! Ehdottomasti kokemus, joka jää mieleen. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.