Suomen lasten metsäretkipäivää vietetään perjantaina 

Tutkimukset puhuvat luonnon positiivisista vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin. Suomen lasten metsäretkipäivä rohkaisee aikuisia viemään lapsia luontoon, jotta lapset voivat aloittaa oman luontosuhteen luomisen jo pienestä. 
Tutkimukset puhuvat luonnon positiivisista vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin. Suomen lasten metsäretkipäivä rohkaisee aikuisia viemään lapsia luontoon, jotta lapset voivat aloittaa oman luontosuhteen luomisen jo pienestä. 
Tutkimukset puhuvat luonnon positiivisista vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin. Suomen lasten metsäretkipäivä rohkaisee aikuisia viemään lapsia luontoon, jotta lapset voivat aloittaa oman luontosuhteen luomisen jo pienestä. 
Tutkimukset puhuvat luonnon positiivisista vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin. Suomen lasten metsäretkipäivä rohkaisee aikuisia viemään lapsia luontoon, jotta lapset voivat aloittaa oman luontosuhteen luomisen jo pienestä. 
JO vuodesta 2016 asti vietettyä Suomen lasten metsäretkipäivää vietetään jälleen perjantaina 12. toukokuuta.

Metsäretkipäivän tarkoitus on ollut kannustaa jokaista aikuista, perhettä ja lasten kanssa toimivaa tahoa tehdä metsäretkistä osa lapsen kokemusmaailmaa yhteisen teemapäivän voimin.  

Suomen lasten metsäretkipäivän taustalla on Helsingin yliopiston Kasvatustieteiden osasto, biologian opetuksen tutkimusryhmä ja materiaalia erilaisten metsäretkien sisältöihin voi löytää metsäretkipäivän nettisivuilta sekä somesta.  

Metsäretkipäivän idean taustalla on tieto siitä, että metsissä liikkuminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti yksilön hyvinvointiin. Vaikutukset ovat nähtävillä myös oppimisessa. Teemapäivän taustalla on myös valtakunnallinen huoli siitä, että iso osa lapsista ja nuorista eivät ole kosketuksissa metsiin ja luontoon, ja esimerkiksi tavallistenkin eliölajien tunnistaminen on osalle nykypäivänä hankalaa.  

Tämän vuoden metsäretkipäivän teema on ”Rakastu metsässä” ja kaikkia kannustetaan etsimään metsästä luonnon omia sydämiä ja jakamaan niitä hastagilla #metsänsydän. Suomen lasten metsäretkipäivän sivustolla todetaankin, että metsäretkien avulla on helppo jakaa lapsille tietotaitoa – muistoja, tarinoita, ideoita ja ajatuksia, sillä luonto ympäristönä tukee uuden oppimista. Retkeilystä helpon arkitavan rakentaminen alkaa jo pienestä.  

Valtakunnallisen teemapäivän viestinä on myös lasten luontosuhteen arvostaminen ja sen kehittymisen tukeminen. Ilman luontokokemusta, ei voi syntyä yhteyttä luontoon. Ja ilman luontoyhteyttä ei välttämättä muodostu tarvetta huolehtia sen hyvinvoinnista. Arjen toimintojen ollessa vahvasti kiinni teknologiassa, oikea fyysinen luontokokemus tarjoaa vaihtoehdon algoritmeille sekä ennen kaikkea tuo myös yksilölle luontaisesti hyvää elämään. 

Suomen lasten metsäretkipäivän pysyvänä suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka on todennut ihmisen luontosuhteesta muun muassa seuraavasti:  

– Menemällä luontoon suomalainen on aidoimmillaan.  

 
Noora Tupeli 

Lisää aiheeseen liittyviä juttuja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.