Uusimmat kesäblogit:

Lappajärven Geopark etsii tuotteistamisesta kiinnostuneita yrittäjiä Järviseudun alueelta 

Pieni yrittäjistä koostuva ryhmä kokoontui huhtikuussa suunnittelemaan hankkeen kokonaisuutta. Mukaan toivotaan löytyvän yrittäjiä myös Vimpelistä, Alajärveltä, Evijärveltä ja Kortesjärveltä. Kuvassa vasemmalta oikealle Vuokko Honkaniemi, Ritva Timonen, Satu Orava, Taina Kangas ja Annie Laitila.
Pieni yrittäjistä koostuva ryhmä kokoontui huhtikuussa suunnittelemaan hankkeen kokonaisuutta. Mukaan toivotaan löytyvän yrittäjiä myös Vimpelistä, Alajärveltä, Evijärveltä ja Kortesjärveltä. Kuvassa vasemmalta oikealle Vuokko Honkaniemi, Ritva Timonen, Satu Orava, Taina Kangas ja Annie Laitila.

LAPPAJÄRVEN Geopark ry on hakemassa tänä vuonna hankkeelleen UNESCON statusta. Status mahdollistaisi kulttuurihistorian hyödyntämistä ja tuotteistamista koko Järviseudun alueella.  

–Mikäli saisimme UNESCON statuksen, olisi alueen yrittäjillä aivan uudenlainen mahdollisuus tuotteistaa omaa osaamistaan. Ja tämä siis koskee yrittäjiä koko Järviseudun alueella, ei pelkästään Lappajärvellä, muistuttaa Geopark ry:n toiminnanjohtaja Annie Laitila

–Yrittäjä voi luoda joko kokonaan jotain uutta, tai selvittää kanssani ovatko jo olemassa olevat tuotteet tai palvelut UNESCON kriteereihin sopivia. 

UNESCON statuksella haetaan alueelle maailmanlaajuista näkyvyyttä, matkailijoita ja elinvoimaisuutta. Toteutus edellyttää muun muassa tietoisuuden jakamista alueen asukkaille ja asiasta kiinnostuneille yrittäjille. Tämän edistämiseksi järjestetään Geo-viikko Lappajärven Kivitipussa 22. toukokuuta alkaen. 

–Viikon aikana järjestetään tilaisuuksia, joissa avataan hanketta sekä paikkakuntalaisille, että yrittäjille. Mutta aiemminkin voi ottaa minuun yhteyttä, mikäli ajattelet, että yrityksesi voisi hyötyä tästä hankkeesta, sanoo Laitila.  

LAITILA kertoo, että hankkeen ensimmäinen vaihe on yhteisöllisyys ja verkostoituminen. Seuraavaksi mietitään tuotteistusta yhdessä ja erikseen yrittäjien kesken. Punaisena lankana tuotteistamisessa on kulttuuriperimän ja luonnon kunnioittaminen.  

–Tällä alueella on valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia, joka on meille arkipäivää, mutta muille eksoottista. Luomuruokaa, puhdas luonto, hiljaisuutta, tarinoita ja niin edespäin. Kaikki tämä kiinnostaa matkailijoita yhä enemmän. Nyt vain täytyy luoda selkeä palvelupolku ja pohtia hankeaihioita, joista lähdetään liikkeelle. Uskon, että UNESCON status toteutuessaan lisäisi Järviseudun alueen elinvoimaa, ja siitä tietysti hyödymme me kaikki. 

Geopark- ja Geofood -opintomatka Portugaliin antoi näkökulmia

GEOPARK ja Geofood -opintomatka Portugaliin antoi osallistujilleen uusia ajatuksia myös oman alueen mahdollisuuksista hyötyä mahdollisesta UNESCON Geopark-statuksesta. Matkan järjestivät Leaderit: Aisapari, -Kuudestaan, -Pohjoissatakunta ja -Suupohja sekä Satafood ja Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark. Järviseudun alueelta matkaan osallistuivat Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasaran lisäksi Vesa Alanko-luopa JPYP:stä sekä Hunajakukan Vuokko Honkaniemi.    

–Päivien aikana tutustuimme 16 eri matkakohteeseen. Tärkeimpiä työllistäjiä olivat eri matkailualat, tekstiiliteollisuus, maatalous, kotieläintuotanto, hedelmä- ja oliiviviljelmät. Paikalliset lähiruokatuottajat ovat yhteistyössä palvelemassa matkailijoita. Maistelimme hyviä juustoja, makkaroita, leipää, hedelmiä, oliiveja ja eri leivonnaisia. Paikan päällä huomasimme, että siellähän oli hyödynnetty hyvin paljon samanlaisia asioita kuin mitä meilläkin on täällä jo olemassa, esimerkiksi tekstiiliteollisuutta, maatiloja, viinitiloja ja erilaisia Geofood-lähituotteita, sanoo Honkaniemi. 

Portugalin Geopark-alueilla oli toteutettu useamman paikkakunnan välinen yhteistyö, joka toimi hienosti. Omatoimimatkailuun oli panostettu hyvillä opasteilla ja esteettömillä reiteillä.  

–Kaikkia näitä myös me voimme hyödyntää Järviseudun alueella. Siellä ajateltiin, että ole ylpeä alueestasi, tuotannostasi, äläkä pelkää kertoa siitä! Järviseutu on pieni alue Portugalin Geopark-alueisiin verrattuna, täkäläiset välimatkat eri paikkakuntien geokohteiden välillä ovat lyhyet. Alueeltamme löytyy muun muassa oma ruokakulttuuri ja hieno rauhallinen luonto vesistöineen. Näkisin, että meillä on aivan yhtä loistavat puitteet Geopark-statukseen kuin heilläkin, Honkaniemi painottaa. 

Lisää aiheesta: Geopark on muutakin kuin geologiaa  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

MLL Evijärven paikallisyhdistys järjestää rahakeräyksen 1. lokakuuta 2023–31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Joululahja-keräys 2023 Evijärvellä  

MLL EVIJÄRVEN paikallisyhdistys järjestää tänä vuonna Joululahja-keräyksen yhteistyössä perhekeskus Kaislan perhetyön, Evijärven neuvolan, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.