Kiviaarteet pääsivät putkasta päivänvaloon

Lea Silto ja Heikki Mäkipää kokoavat näyttelyyn kivien lisäksi myös kattauksen kuukuvia. Kuun kraattereiden synnyssä näkyvät samat ilmiöt kuin Lappajärvenkin.

Julkaistu:

Kokoelma on runsas, se kattaa noin 5 000 esineittä, ja monipuolinen. Se sisältää paljon ulkomaisia kivinäytteitä ja esineitä, mutta myös suomalaisia harvinaisuuksia kuten pallograniittia Pirkanmaalta. 

–Vain pieni osa kokoelman esineistöstä on ollut aiemmin esillä, kertoi Kraatterijärven Geopark -hankkeen projektijohtaja Heikki Mäkipää.

Aineistosta voidaan saman aikaisesti toteuttaa useita näyttelyitä. Suunnitteilla on pienimuotoiset näyttelyt Alajärven kirjastoon, Valkealammelle sekä Ähtärin eläinpuistoon. Lappajärven geolukiolaiset pääsevät itse valitsemaan näytteitä lukiolle pystytettävään näyttelyyn.

Valkealampi onkin yksi Geoparkin päägeokohteista. –Siellä on sekä suppa että harju. Suppa on kauneimpia ja suurimpia maastossa olevia tällä alueella. Siihen on aikoinaan jäänyt kiinni jäävuori, joka suli paikalleen ja muodosti hyvin suuren suppakuopan, geologi Lea Silto kuvasi.

–Näyttelyn pystyttäminen on todella mielenkiintoista, koska laatikoista löytyy kääröjä, joita ei ole vielä avattu, Mäkipää totesi.

–Geologina saattaa usein jäädä ihastelemaan ja ihmettelemään näytteitä sen sijaan, että nostelisi niitä suoraviivaisesti vitriiniin, Silto myönsi.

Raamattu-aiheiset kivet matkaavat pian Soiniin Järviseutu-seuran toimesta. Osulan näyttelyyn nostetaan esille Etelä-Pohjanmaan kuntakivet, suomalaisia kiviä ja mineraaleja, joilla on näyttelyarvoa, sekä fossiileja. Nähtäville tulee myös kuukuvia, joita kunnalla on noin 30 000 kappaleen kokoelma. Aulatilassa esitellään vimpeliläistä kalkkikiveä alkaen aina koralleista, joiden jäänteistä kalkkikivi on muovautunut.

–Kivitipun näyttelyissä on esillä kiviä, mutta ne ovat ikään kuin turisteja varten. Tämä näyttely palvelee kaikkia kyläläisiä, koululaisia ja yhdistyksiä. Näyttely on maksuton, ja avaamisestaan lähtien avoinna aina, kun muissa talon yrityksissä ollaan paikalla.

KRAATTERIJÄRVEN Geoparkin alueella kivien kirjo on suuri, mikä näkyy myös kivikokoelmassa. Geoparkin pisteytyksessä 10 kivilajista saa täydet pisteet.

–Olen nähnyt itse täällä luonnossa 35 kivilajia ja kirjallisuudessa on mainittu muutama lisää, joten jos ehdin tarkistaa nekin, lajeja voi kertyä noin 40. Samoin kymmenestä muodostumasta saa täydet pisteet: olen raportoinut niitä 23, Silto kertoi.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.