Geopark on muutakin kuin geologiaa 

Geopark mielletään usein liittyvän vain kiviin ja geologiaan, Annie Laitila haluaa murtaa näitä ennakkoluuloja.
Geopark mielletään usein liittyvän vain kiviin ja geologiaan, Annie Laitila haluaa murtaa näitä ennakkoluuloja.
Geopark mielletään usein liittyvän vain kiviin ja geologiaan, Annie Laitila haluaa murtaa näitä ennakkoluuloja.
Geopark mielletään usein liittyvän vain kiviin ja geologiaan, Annie Laitila haluaa murtaa näitä ennakkoluuloja.

MITÄ Geopark tarkoittaa pähkinänkuoressa? Sitä meille haluaa avata Lappajärven kunnan viestintä- ja hankekoordinaattori sekä Geopark ry:n uusi toiminnanjohtaja Annie Laitila. Hän on huomannut, että käsite on yhä monelle vieras, eikä ihmettele asiaa yhtään. 

–Nimi ”Geopark” on kyllä hieman harhaanjohtava, koska Geopark on paljon muutakin kuin geologiaa! Oikeastaan puolet Geoparkista on ihan jotain muuta, hän painottaa. 

Geopark ry on hakemassa hankkeelleen UNESCON statusta. Status mahdollistaisi ennen kaikkea alueen kulttuurihistorian hyödyntämisen aivan uudella tavalla. 

–Esimerkiksi korvapuustikahvit ovat meille aivan arkipäivää, mutta japanilaisille se voi olla hyvinkin eksoottista. Paikallinen ruokakulttuuri, käsityöt, maanviljelys, kaikki se on järviseutulaista kulttuuria aidoimmillaan, jota haluamme vaalia, Laitila painottaa. 

–Mikäli saisimme UNESCON statuksen, saisimme uusille yrittäjille ja jo olemassa oleville yrittäjille uusia mahdollisuuksia hyödyntää tätä meidän upeaa kulttuuriperimäämme ja luontoamme. Tai sitten nykyisiä palveluita voidaan suhteuttaa UNESCON kriteereihin sopiviksi, mitkä eivät tosiaan ole mitään vaikeita kriteereitä. 

LAITILA kertoo, että Geopark-hanketta voi ajatella vaikkapa aikajanana, jossa ensimmäinen vaihe on yhteisöllisyys. Seuraavaksi syntyy yhteistyötä eri tahojen välille ja tuotteistusta geologiaa, kulttuuriperimää ja luontoa kunnioittaen. Alueen kiinnostavuus lisää geomatkailua ja turismia, jonka myötä myös elinvoimaisuus lisääntyy. Tästä seuraa kasvua ja kehitystä, josta tietysti hyödymme me kaikki. 

Mainos

–On tutkittu, että matkailun luonne on muuttumassa. Ihmiset matkustavat yhä, mutta yhä enemmän he haluavat aitoja kokemuksia krääsän sijaan. Makuelämykset, luontokokemukset ja holistiset hoidot kiinnostavat. 

–Julkiselta taholta hankkeen eteenpäin vieminen vaatii leveitä hartioita ja tietoisuuden levittämistä. UNESCO saattaa esimerkiksi tehdä pistokäyntejä ja kysyä vaikkapa kaupan kassalta, mitä Geopark tarkoittaa. UNESCO peräänkuuluttaa nimenomaan yhteisöllisyyttä. Sitä, että kulttuurihistoria on tärkeä asia kaikille. Jos he saavat sen vaikutelman, että alueen ihmiset eivät tiedä mistä on kyse, saamme raporttiin pitkän miinuksen.  

JOS siis mutkia haluaa oikoa entisestään, on mahdollista yrittää mahduttaa koko Geopark -hanke yhteen lauseeseen. 

–Geopark on sekä geologiaa, että yhteisöllisyyttä, jonka lopputuotteena syntyy alueen elinvoimaisuuden kasvaminen, tiivistää Laitila. 

Tällä hetkellä Geoparkin alueen yhteistyötä suunnitellaan alueen yrittäjien kanssa erilaisissa työryhmissä. Kaikki halukkaat yritykset ja sidosryhmät voivat liittyä suunnitteluun mukaan tai olla asiasta yhteyksissä Annie Laitilaan. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.