Järviseudun ammatti-instituutin opetuspuutarhassa Kurejoella on nyt kesäsesonki startattu 

Taitaja -kisan finaalinelikko vasemmalta oikealle: Tanja Cusnir, Virpi Korkeasaari, Anna Vasalampi ja Sirpa Korkeasaari.
Taitaja -kisan finaalinelikko vasemmalta oikealle: Tanja Cusnir, Virpi Korkeasaari, Anna Vasalampi ja Sirpa Korkeasaari.
Taitaja -kisan finaalinelikko vasemmalta oikealle: Tanja Cusnir, Virpi Korkeasaari, Anna Vasalampi ja Sirpa Korkeasaari.
Taitaja -kisan finaalinelikko vasemmalta oikealle: Tanja Cusnir, Virpi Korkeasaari, Anna Vasalampi ja Sirpa Korkeasaari.

TORSTAINA 27. huhtikuuta pidetyt Puutarhapöhinät starttasivat kesäkauden Jamilla ja väkeä piisasi tasaiseen tahtiin koko päivän ajan. Opetuspuutarhamyymälän avattua ovensa kello 12 oli tupa täynnä ja kauppa kävi. 

–Hyötykasvien taimet liikkuvat nyt hyvin. Tomaatti, paprika, kurkku ja niin edelleen. Meiltä saa hyvän kokoisia taimia, niin satoakin on mahdollista saada jo melko pian, kertoo vastaava puutarhuri Hannele Yli-Mannila

–Ensimmäisen vuoden opiskelijat sekä monimuoto-opiskelijat ovat olleet tätä tapahtumaa järjestämässä, tämä on erinomaisen hyvä tilaisuus oppilaiden tutustua sesonkitunnelmaan. Keitaan somistuksesta ja tilakoristeista vastasivat floristiopiskelijat Anni Hotakainen ja Evelyn Äesmae. 

Yli-Mannila kertoo, että opetuspuutarhan myymälä on jo useamman vuoden pitänyt omatoimimyymälää, joka on auki kello 22 asti joka päivä.  

–On kovasti tykätty siitä mahdollisuudesta, että tänne voi tulla silloin kun inspiraatio iskee. 

JAMIN floristiopiskelijoista peräti neljä on päässyt jatkoon valtakunnallisessa Taitaja -kisassa, jotka kisataan Espoossa 9.–11. toukokuuta. Kaiken kaikkiaan floristeja on kisassa kahdeksan. Tanja Cusnir, Sirpa Korkeasaari, Virpi Korkeasaari ja Anna Vasalampi ovat harjoitelleet kisaan intensiivisesti, mutta kertovat olleensa hyvässä opissa. Heitä opettanut Säde Alanen on voittanut kaksi perättäistä kukkasidonnan Suomen mestaruutta.  

–Säde on äärettömän hyvä opettaja, mutta myös vaativa. Ja se on pelkästään hyvä asia, kertoo Cusnir. 

Opiskelijat kertovat harjoitelleensa paljon aikataulutusta, koska kisoissa työ täytyy saada tehtyä tietyn ajan puitteissa. Kolmipäiväisissä kisoissa on kuusi moduulia, joissa jokaisessa on oma teemansa. Etukäteen esimerkiksi tiedetään, että kisassa tehdään ja hinnoitellaan kimppu. Mutta se, minkälainen kimppu on kyseessä, selviää vasta kisassa. 

Naiset kertovat olevansa unelma-alallaan. Floristin tutkinnosta on saanut omaan työhön lisää inspiraatiota ja ideoita. Vasalampi kertoo perustaneensa opiskelujen aikana toiminimen ja toivoo tulevaisuudessa työllistyvänsä sen kautta. 

–Kukkakaupassa asiakkaat ovat aina niin hyvällä tuulella, kertoo Cusnir. 

FLORISTIN työ on kuitenkin muutakin kuin kukkameren keskellä surffailua. Se on fyysistä työtä, jossa kädet ovat usein naarmuilla. Kisoissakin täytyy olla mukana oma työkalupakki, koska asetelmien teossa tarvitaan monenlaisia työkaluja. Myös poran käyttö täytyy olla hallinnassa. 

–Usein ihmisillä on sellainen mielikuva, että floristit laittavat kukkia sieviin kimppuihin, mutta tähän työhön kuuluu niin paljon muutakin, sanoo Virpi Korkeasaari. 

Lisää aiheesta Kotipuutarhaviljely nostaa suosiotaan  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi) ja

Kotitarveviljelyn taidot hallintaan JAMIn kurssilla: lähiruoasta saa maistuvia säilykkeitä – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.