Uusimmat kesäblogit:

Järvilakeuden koneneulontakurssi koukuttaa 

Pirjo Huhtakangas (vasemmalla) on ollut pidetty kurssivetäjä koneneulontaharrastajien keskuudessa. Lappajärveltä kutomaan saapunut Elina Löytömäki sai vinkkejä seuraavaan vaiheeseen. Taustalla Veino Maria Mäkelä viimeistelee neuleliiviä.
Pirjo Huhtakangas (vasemmalla) on ollut pidetty kurssivetäjä koneneulontaharrastajien keskuudessa. Lappajärveltä kutomaan saapunut Elina Löytömäki sai vinkkejä seuraavaan vaiheeseen. Taustalla Veino Maria Mäkelä viimeistelee neuleliiviä.

JÄRVILAKEUDEN kansalaisopiston kurssiväkeä kokoontui syksyllä tuvan täydeltä koneneulonnan äärelle Sopulaan Evijärven Lahdenkylään. Kursseja ohjaava Pirjo Huhtakangas kertoo, että hän on saanut koneneulonnan salat haltuun omalta suvultaan. Aikaisemmin käsityöalan yrittäjänä toimineelle Huhtakankaalle käsitöiden parissa työskentely on tullut ammatin kautta tutuksi. Nyt opiston kurssien vetäminen on kuitenkin mielekäs harrastus. 

Jokaiselle materiaalille löytyy omanlainen koneensa ja koneneuloen voidaan tuottaa vaatteen kaikki palaset. Lopussa lopullinen tuote kasataan käsin tai esimerkiksi ompelukoneella. Syksyn satona Sopulan tiloissa oli nähtävillä villapaitoja, neuleita, liivejä sekä erilaisia pipoja tai villasukkia. Toteutuneiden töiden malleista löytyi jopa 30 vuotta vanha koneneulottu kastemekko.  

–Koneneulonta on ollut muotia 1970- ja 80-luvuilla, mutta vuosien mittaan koneiden maahantuonti lopetettiin 2000-luvulla, eikä neulekoneita ollut saatavilla. Kaikki täälläkin olevat koneet on viime vuosituhannen koneita, toteaa Huhtakangas.  

KONENEULONTAA harrastamaan tulleet kurssilaiset kertovat, että kuluneen syksyn kurssilla omien käsien kautta vaatteita on tehty muun muassa kumppanille, lapsenlapsille ja tietysti myös itselle. Oman käden kautta alusta loppuun asti tehty vaate on selvästi iso ylpeyden aihe harrastajille, eikä itse tehdyn tuotteen laatu ole pikamuodin tavoin huono. 

–Kun käytetään paljon 100 prosenttista villaa niin tuotteet on lämpimiä eivätkä ne sähköisty, jatkaa Huhtakangas.   

Harrastajilta kysyttäessä syiksi koneneulonnan kurssille saapumiseen löytyi monia. Osa koki harrastuksen todella koukuttavaksi sekä mielekkääksi. Haasteita oli myös tarjolla, mutta vaikeudet voitettaessa lopputulos koettiin äärimmäisen palkitsevana. Olivathan vaatteet täysin itse tehtyjä.  

–Tämä porukka on myös se joka tekee tästä niin mukavaa, kertoo kortesjärveläinen Heli Lappinen.  

Seuraavalle Järvilakeuden koneneulonnan kurssille voi ilmoittautua 10. helmikuuta asti. Huhtakangas toivoo, että Sopulassa neulekoneet taas laulavat keväällä ja huhtikuun näyttelyyn Lappajärvelle saataisiin kaunista katseltavaa.  

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.