Toukokuun erityiset päivät 

Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.

Toukokuun päivät ovat erityistä, iloista aikaa. Ei ole enää mahdollista erottaa, onko ulkona kesä vai kevät. Perinteinen kevätviihde alkoi, kävelyt lehdossa, niityllä tai metsässä.

Meidän perheessä viihde ja lepo alkoivat sen jälkeen, kun kaikki oli istutettu puutarhaan. Ja oli lepotauko ennen puutarhapenkin kitkemistä. Huhtikuussa kylvettiin punajuuria, porkkanoita, retiisiä ja istutettiin sipulia. Ja toukokuun alussa he istuttivat perunoita, maissia, kurkkuja, kesäkurpitsaa, vesimelonit, ja meloneja.

Ja sitten, lapsuudessani ja nyt Ukrainassa, ukrainalaiset työskentelevät puutarhoissa aamusta iltaan, koska he tietävät, että heidän on valmistauduttava talveen, jotta ruokaa on pöydällä. Ihmiset, pettämättä isoisänsä menetelmiä, istuttivat ja kaivoivat perunoita omin käsin lapiolla. Nyt he arvostavat enemmän aikaansa ja työvoimaansa ja käyttävät kaikkia mahdollisia työkaluja ja maatalouskoneita helpottaakseen työtä.

Toukokuun 1. päivänä koko perhe istutti ja kaivoi perunoita isoisän puutarhaan. Kaikilla oli vapaapäivä töistä, joten kaikki sukulaiset saivat tulla isovanhempiensa luo auttamaan perunoiden istuttamista. Niin kauan kuin isoisälläni oli hevonen, ei tarvinnut vuokrata traktoria. Isoisä johti hevosta, perässä isä auran kanssa, ja kaikki sukulaiset levittivät perunat. Toinen aura valmistelee uuden kaivantoa perunoiden istutusta varten ja täyttää edellisen kaivantonsa. Myöhemmin, kun isoisä ei enää voinut seurata hevosta nopeasti, he alkoivat istuttaa ja kaivaa perunoita traktorin ja erikoislaitteiden avulla.

Kylässä istutettiin aina paljon perunoita. Loppujen lopuksi sitä syödään sekä lounaaksi että illalliseksi, ja aamulla se voidaan lämmittää uudelleen, kuten sanotaan, perunat ovat “toinen leipä”. Yleisesti ottaen tämä kasvis on erittäin suosittu perheessämme: se on tehty perunamykyistä, paistetuista piirakoista ja nyytistä.

Useimmiten perunan korjuu alkaa syksyllä, pääsääntöisesti parantaja Panteleimonin juhlan jälkeen. He myivät osan siitä ja vaihtoivat muihin vihanneksiin: sipuliin, vesimeloniin ja niin edelleen. Loput perunat ovat itselle, niitä tarvitaan kotitaloudessa, koska myös karjaa on ruokittava talvella.

Peltotyön jälkeen kaikki menivät porukalla joelle, jossa grillattiin kebabia, keitettiin hirssipuuroa ja leivottiin perunoita. Isoäitini ja kolme sisarta, äitini ja kolme sisarta lauloivat erittäin hyvin. Isoäidin sisko soitti harmonikkaa, isoäiti soitti tamburiinia ja kotiin perustettiin pieni kuoro. Pidin todella kuunnella heidän esittämiä ukrainalaisia kansanlauluja.

Mainos

Me, lapsenlapset, kasvatettiin ukrainalaisten laulukulttuuriperinteiden hengessä. Ukrainalaiset ovat laulavaa kansaa. Ehkä se oli laulu, jonka avulla ukrainalaiset selviytyivät vaikeista ajoista menettämättä sydämensä, voittamaan historialliset erot ja esteet menneisyydestä ja nykyisyydestä.

TOUKOKUUN ajan Ukrainassa kunnioitetaan Pyhää Jumalanäitiä. Rukouspalveluita pidetään kirkoissa, temppeleissä ja kappeleissa.  

Isoäiti koristeli talon kauniilla kukka-asetelmilla. Niissä hän ilmaisi kiitollisuutensa luonnolle sen kauneudesta ja energiasta.  

Uskotaan, että tuoksuvat kukat suojaavat taloa kaikelta pahalta. Legendan mukaan 30. huhtikuuta ja 1. toukokuuta välisenä yönä (Walpurgie’s Night) noidat järjestävät juhlat, joissa hierovat vartaloa maagisella voideella ja loitsun luettuaan he hyppäävät luudalle. He nauravat ja tanssivat ja kertovat toisilleen vuoden aikana tekemistään synkistä teoista ja suunnittelevat uusia pahoja tekoja. Siksi esi-isämme tiesivät, millä kukilla sisustaa talo suojatakseen sitä pahoilta voimilta. En muista uskoneeni tähän legendaan, mutta olen rakastanut kukkia lapsesta asti. Varsinkin ruusuja. Minulla kasvaa yli 300 ruusupensasta pienellä pihalla kotona. Mutta kirjoitan ruusuistani toisessa artikkelissa, koska tämä on ollut erityinen harrastukseni 25 vuotta. 

NAIMATTOMAT pojat ripustivat tuona kuun vaihteen yönä nauhoilla koristellun oksan valitsemansa tytön porttiin merkiksi vakavista aikomuksista. Aamulla he odottavat innokkaasti rakkaansa reaktiota. Tytöt yleensä arvaavat, kuka antoi heille tällaisen kimpun. Jos tyttö hyväksyy kosijan, kukkakimppu pysyy paikallaan. Jos tyttö ei pidä miehestä, kimppu päätyy roskikseen. 

Luonto ukrainalaisessa kulttuurissa on elävä osallistuja tapahtumiin. Ihmiset iloitsevat jokaisesta luonnon ilmenemisestä: lintujen saapumisesta, kukkien ilmestymisestä, lämmöstä. Lue lisää toukokuun perinteistä seuraavassa artikkelissa. 

Svitlana Zubenko 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.