Maalaislääkäri Kiminkinen muistutti evijärveläisukkoja, että ennaltaehkäisy on parasta hoitoa

Tapani Kiminkinen esiintyi Evijärven koulun auditoriossa torstaina.
Tapani Kiminkinen esiintyi Evijärven koulun auditoriossa torstaina.
Tapani Kiminkinen esiintyi Evijärven koulun auditoriossa torstaina.
Tapani Kiminkinen esiintyi Evijärven koulun auditoriossa torstaina.
Vanhemmille miehille suunnatussa tilaisuudessa puhuttiin mm. elintavoista.

EVIJÄRVEN seurakunta, Lionsit ja Järvilakeuden kansalaisopisto järjestivät keskikoulun auditoriossa torstaina 20.10. miesten illan. Puhumaan oli kutsuttu television maalaislääkäri Kiminkisenä tunnettu Tapani Kiminkinen. Tilaisuus oli suunnattu vanhemmille miehille, ja heitä olikin paikalla muutama kymmenen.

Kiminkinen keskittyi illan aikana puhumaan erityisesti terveellisistä elintavoista sekä sydän- ja verisuonisairauksista, mutta hän puhui myös laajasti kaikenlaisista terveyteen liittyvistä aiheista.

SEN jälkeen, kun Pohjois-Karjala-projektissa alettiin 50 vuotta sitten edistää kansanterveyttä kohentamalla suomalaisten elintapoja, esimerkiksi työikäisten miesten ja naisten sepelvaltimokuolleisuus on pudonnut 80 prosenttia. Sitä on kuitenkin yhä nykypäivänäkin paljon enemmän Suomessa kuin esimerkiksi Ruotsissa.

–Taudin syntyyn vaikuttaa perimä, ja prosessia kiihdyttävät tupakka, verenpainetauti, ylipaino, sokeritauti, liika alkoholi, vähäinen liikunta, huono uni…, hän listasi. –Miehillä riski on korkeampi, mutta naiset saavat miehet kiinni tilastoissa vanhemmalla iällä, kuukautisten päätyttyä.

Vuonna 1971 suomalainen mies eli keskimäärin 65,89-vuotiaaksi. Vuonna 2016 hän saavuttaa keskimäärin jo 78,73 vuoden iän. Tässäkin muutoksessa taustalla ovat elintavat. Kiminkinen kehottikin evijärveläisukkoja kiinnittämään niihin huomiota.

–Hyvin monessa asiassa ennaltaehkäisy on kaikkein parasta hoitoa, hän tiivisti.

Terveelliset elintavat eivät tietenkään yksin riitä pelastamaan kaikilta sairauksilta, hän sanoi, vaan esimerkiksi aivohalvausten määrä on vähentynyt dramaattisesti verenpainelääkkeiden myötä, eikä tuberkuloosi enää ole yhtä tappava kuin ennen rokotteita. Hän muistutti myös, ettei verenpainemittarin annettaisi kerätä pölyä, vaan se otettaisiin oikeasti säännölliseen käyttöön.

YHDEKSI isoksi tekijäksi sepelvaltimotautien takana Kiminkinen nimesi kovan rasvan, jota suomalaiset saavat yhä liikaa. Merkittävimmät kovan rasvan lähteet ovat juusto ja muut maitovalmisteet, maitorasvaa sisältävät levitteet, punainen liha ja siipikarja sekä makeat ja suolaiset leivonnaiset.

–Meitä höynäytetään kaiken maailman kevyttuotteilla. Ei ne mitään kevyitä ole! Katsokaa, mitä ne sisältävät, hän sanoi ja näytti esimerkkinä 17-prosenttista Edam-juustoa. Siinä oli ehkä vähemmän rasvaa kuin 30-prosenttisessa, mutta sen kaloreista 57 prosenttia tuli silti rasvasta.

Hän kehottikin suosimaan pehmeitä rasvoja, jolle hyviä lähteitä ovat esimerkiksi öljyt, pähkinät, sienet, avokado ja kananmunat.

Suomalaisten ravitsemussuositusten seuraaminen on hänestä hyvä idea, mutta sepelvaltimosairauksien kannalta ylivoimaisesti paras ruokavalio on kuitenkin kasvisruokavalio.

–Kasviksissa ei ole kolesterolia ollenkaan, hän totesi.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA