Arjen sankari: ”Aina jotkut oven saranat kaipaa rasvaamista, aina johonkin pitää jotain tehdä”

Tässä työssä pitää tulla kaikkien kanssa toimeen eikä saa pelätä ihmisiä, sanoo pitkän linjan talonmies Iikka Nyyssölä.
Tässä työssä pitää tulla kaikkien kanssa toimeen eikä saa pelätä ihmisiä, sanoo pitkän linjan talonmies Iikka Nyyssölä.
Tässä työssä pitää tulla kaikkien kanssa toimeen eikä saa pelätä ihmisiä, sanoo pitkän linjan talonmies Iikka Nyyssölä.
Tässä työssä pitää tulla kaikkien kanssa toimeen eikä saa pelätä ihmisiä, sanoo pitkän linjan talonmies Iikka Nyyssölä.
Arjen sankari -juttusarjassa on vuorossa lappajärveläinen talonmies.

KUN OPETTAJAT ja koululaiset tulevat koululle kahdeksaksi, on talonmies Iikka Nyyssölä ollut paikalla seitsemältä ja huolehtinut, että ei tarvitse lumessa tarpoa. Jos on luvattu lumisadetta, hän on käynyt viiden maissa kurkistamassa ikkunasta, millainen työpäivä on tulossa ja miten aikaisin pitää lähteä liikkeelle.

–Urakoitsija tekee lumityöt, mutta paljon silti jää kolalla käsipelillä putsattavaksi koulun ja kirjaston portaitten ympäristöä. Ja niiden pitää olla valmiina, koska seuraava työ on ruuan vienti ja sen pitää mennä aina ajallaan, sanoo Iikka Nyyssölä.

Ruuan talonmies kuljettaa päivittäin koululta kunnantalolla olevaan päiväkoti Kastehelmeen ja Mynkelinmäen päiväkotiin. Syksyllä kun koululuokat olivat marjaretkellä, vietiin ruoka jopa maastoon.

LAPPAJÄRVEN KUNNAN talonmiehellä on vastuullaan monta kiinteistöä, yhteiskoulu ja lukio, uusi liikuntahalli, vanha osuuskaupan kiinteistö sekä vanha keskikoulu ja lukio. Hän huolehtii kiinteistöjen hoitoon kuuluvista töistä, piha-alueiden siivoamisesta, tavaroiden ja kalusteiden siirtelemisestä paikasta toiseen. Pienet huoltotyöt juoksuttavat koko ajan.

–Ei ole kahta samanlaista päivää, ja se onkin tämän työn paras puoli. Monesti olen apukäsinä auttamassa sähkö- ja putkimiehiä, kun tulevat korjaamaan paikkoja.

Talonmies kuljettaa myös apuvälineitä fysioterapeutin pyynnöstä kotona oleville vanhuksille. Koteihin kulkee sairaalasängyistä rollaattoreihin ja muihin apuvälineisiin.

Joka kolmas viikko talonmies tekee perjantaista perjantaihin päivystyksen. Silloin hän on lähtövalmiudessa, jos jossain kiinteistössä tulee ongelmia. Viikonloppuna huolehditaan liputuksesta. Kunnassa on vajaat 10 lippua, jotka nostetaan ja lasketaan liputuspäivinä.

Nyyssölä on ollut kunnassa talonmiehenä vuodesta 2016 ja sitä ennen Kivitipussa 14 vuotta. Normaali työpäivä on seitsemästä puoli neljään, ja torstaina ja perjantaina vähän lyhyempi päivä.

VAIHTELEVUUS on työn paras puoli. Lisäksi saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Opettajanhuoneessa Nyyssölä pistäytyy joka päivä juttelemassa. Siinä kuulee samalla tehtävät työt. Hän ei käytä vihkoa, johon merkittäisiin korjauskohteet.

–Ei ole open tehtävä tehdä muistiinpanoja, minä teen ne itse — ja yritän hoitaa työt saman tien. 

Työtä jaksaa, kun on vastapainona vapaa-aika. Omakotitalossa tai verstaalla on aina tekemistä. Televisio houkuttaa sohvalle varsinkin talvella. Polttopuitakin pitäisi hakata vielä lisää.

–Olen sanonut, että ihminen ei tarvitse muuta kuin saunan. Keskimäärin saunon kahdeksana iltana viikossa, tai no, nyt olen vähän rauhoittunut, pyöristää Nyyssölä.

Aino Alppinen

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.