Ruoka-avun menekki yllätti – lahjoituksilla täydennystä ruokakasseihin

Anne Mäkelä, Elina Rantalahti ja Hanna Kujala pussittamassa ruokaa Moms for Kidsin Ruoka-apuun.

Julkaistu:

Aihe:

–Alueella on monia perheitä, jossa jopa molemmat vanhemmat ovat olleet lomautettuina. Tilanne tuli yllättäen, useilla aloilla työt loppuivat kuin seinään. Ensimmäisellä jakokerralla ruoka-apua jaettiin 55 henkilölle.

–Myös etäkoulu vaikutti osaltaan, kun myös lapset jäivät kotiin ja ruokaa kului enemmän, totesi Hanna Kujala.

Vimpelin, Lappajärven ja Alajärven alueella, jossa Moms for Kids aktiivisesti toimii, ruokajakoa on poikkeusolojen aikana ollut rajoitetusti.

–Meillä jako on tapahtunut nyt uusin ohjein. Pyrimme säännönmukaisuuteen ja ennakoitavuuteen: jako on aina kuun toisena lauantaina ja neljäntenä keskiviikkona, eli ne, joilla on tarve, voivat laskea sen varaan. Emme kysele tulijoilta muuta kuin sen, kuinka monta henkilöä talouteen kuuluu: kirjaamme menekin ylös. Vilkasta on ollut tänäänkin, Rantalahti totesi lauantaina, kun ruokajako sulki ovensa entisen Järviseudun sairaalan tiloissa.

Yhdistys aloitti EU-ruoan jakelun marraskuussa. –Varovaisesti tilasin 1 500 kilon lastin, saimme sen varasijalla, kun joku muu toimija perui jakonsa. Ajattelin, että se riittää vuodeksi. Se riitti maaliskuulle asti; ainoastaan perunahiutaleita on siitä lastista jäljellä. Maaliskuussa saimme samankokoisen lastin, siitä esimerkiksi jauhot loppuivat jo saman kuun aikana. Seuraava lasti saadaan aikaisintaan syyskuussa, sanoi Rantalahti.

Yhdistys haki ja sai luvan pienkeräykseen, jolla rahaa kerätään Ruoka-avun tueksi. Se on voimassa kesä-elokuun ajan.

–Tällä rahalla täydennetään varastoja, ostetaan esimerkiksi jauhoja, riisiä ja kaurahiutaleita, kertoi Kujala.

RUOKAKASSEJA haluttiin täydentää kauppojen ylijäämäruoalla, joten yhteistyökumppaneita kartoitettiin Järviseudun alueella. Lauantaina koteihin lähti ensimmäistä kertaa Nelimarkan leipomon sekä Luoma-ahon leipomon ja kaupan tarjoamaa ruokaa. Myös Alajärven Halpa-Hallin kanssa on tehty sopimus ylijäämäruoan jaosta.

–Hienoa, että saamme kuiva-aineiden mukaan muutakin, kuten leipää ja makkaraa. Olemme käyneet alustavia keskusteluita siitä, että myöhemmin ruoan lahjoittajia saadaan ehkä lisää.

Lahjoituksena toimintaa varten on saatu pakastin ja jääkaappi, mutta pakastimia ja hyllyjä ruoan säilytykseen on edelleen haussa.

–Olemme saaneet sponsorilahjoituksina ruokajaossa käytettävät hengityssuojaimet, samoin vaatetankotelineet. Kunnan yleisavustus mahdollistaa tilojen vuokran.

VAATEPANKIN toiminta on ollut kevään ajan tilausluontoista, mutta jatkossa siellä voi ruokajakopäivinä asioida varaamalla ajan etukäteen.

–Tavoitamme lapsiperheitä Vaatepankin kautta, samalla kun hakee vaatetta, voi ottaa ruokakassit mukaan! Tämä käytäntö mahdollistaa yksilöllisen avun tarjoamisen vaatteita etsiville, kertoi Kujala.  

–Ruokajaon loppupuolella, kun ei ole niin hässäkkää, voi vaihtaa ajatuksia ja kuulumisia ihmisten kanssa; ruokakassi on hyvä, mutta juttelu ja kohtaaminenkin on tärkeää. Toivomme, että voisimme toimia yhdistyksenä ja vapaaehtoisina niin, että meillä asiointi olisi yhtä luontevaa kuin kaupassa käyminen.

Vaatepankissa jokaista lasta kohti saa kerätä pussillisen vaatetta. Sielläkin kirjataan ainoastaan se, kuinka monelle vaatetta ja harrastusvälineitä löytyi, toiminnan vaikuttavuuden osoittamiseksi.

–Vaatetta on tullut hyvin, lajittelu laahaa perässä. Kesän aikana pyrimme lajittelemaan saadut vaatteet, sitä ennen emme voi ottaa uusia lahjoituksia vastaan!

Etsivä naistyö käynnistyy loppukesästä

KORONAKEVÄÄN vaikutuksia tullaan paikkailemaan vielä pitkään.

–Ne, jotka ovat ennen pärjänneet hyvin, ovat pärjänneet nyt huonommin, ja ne, jotka ovat ennen jotenkin pärjänneet, eivät enää oikein pärjää, Elina Rantalahti luonnehti poikkeustilanteen aiheuttamia olosuhteita. –Avun tarve lisääntyy monella sektorilla.

STEA:n vuosittainen määrärahajako uusille toimijoille peruuntui kevään osalta, mutta poikkeustilannehaussa Moms for Kids sai 65 000 euron määrärahan Etsivän naistyön aloittamiseen ja toimintansa laajentamiseen, toisena hakijana maakunnassa.

–Palkkaamme rahalla kaksi osa-aikaista työntekijää. Rekrytointi on nyt kesäkuussa ja toivottavasti pääsemme aloittamaan toimintaa heinäkuun loppupuolella, kertoi Rantalahti.

–Olemme tästä tosi tyytyväisiä, iloisia ja otettuja. Tämä on hieno juttu, joka palvelee koko aluetta ja nostaa yhdistyksen tunnettavuutta. Palvelua tulee koko perheelle, pyrkimyksenä hidastaa syrjäytymiskehitystä.

Moms for Kids on halunnut kehittää toimintaansa edelleen. Puitteita toiminnalle on rakennettu jo neljän, viiden vuoden ajan.

VAPAAEHTOISTYÖTÄ tehdään noin 40 hengen voimin, mutta uusille tulijoille löytyy varmasti tekemistä, Rantalahti lupaa.

–Jokainen tekee omien voimavarojensa mukaan. Puolikin tuntia kerran vuodessa on arvokasta. Mikään ei toimisi ilman vapaaehtoisia. Pyyteettömyys, sydämen tuli ihmisten auttamiseksi palaa heidän sydämissään ja tulee esille käytännön työssä, kuten Annella tässä, hän viittasi Anne Mäkelään, joka oli noutanut lahjoitusruoat leipomoista ja oli jakamassa niitä.

–Tähän toimintaan on ollut helppo tulla mukaan. Nyt aika ja tilanne olivat oikeat, Anne Mäkelä kertoi.

Vaikka Moms for Kidsin toiminta perustuu kristilliseen arvopohjaan, motiivina on halu auttaa sekä lähimmäisenrakkaus.

–Haluamme palvella ihmisiä ja tarjota apua aivan kaikille, mihin tahansa tilanteeseen, ketään arvottamatta. Pidämme huolen myös salassapitovelvollisuudesta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.