Toivon näköalan säilyttäminen on merkityksellistä sekä teineille että vanhemmille

Tanja Malinen (vas.) Kristiina Mäki, Ulla Anttila ja Mari Leppänen ovat järjestämässä Evijärven teinineuvolatoimintaa.
Tanja Malinen (vas.) Kristiina Mäki, Ulla Anttila ja Mari Leppänen ovat järjestämässä Evijärven teinineuvolatoimintaa.

EVIJÄRVELLÄ toteutettavaan Teinineuvolaan kokoontui toisella tapaamiskerralla vanhempia kiitettävästi, määrä oli edellisestä kerrasta lisääntynyt. Illan aiheina käsiteltiin vapautta, vastuuta ja arvoja. Kokoontuminen aloitettiin MLL:n paikallisyhdistyksen kattaman kahvipöydän ja omenapiirakan äärestä.  

Erityisopettaja Tanja Malinen alusti illan aiheen kertomalla logoterapian peruspilareista.  

–Logoterapian kannattelevana ajatuksena on, ettei ole toivotonta tilannetta, eikä ole ihmistä, jolla ei olisi mahdollisuuksia, sanoo Malinen.  

Aiheen ympärillä käytiin pohdintoja ja keskusteluja siitä, kuinka nuorta voisi auttaa pitämään katse tulevaisuudessa teini-iän myllerrysten keskellä.  

–Teoriatasolla käytiin läpi, millaisia tunnepeilejä nuoren tulisi saada vanhemmasta, ja miten aikuisen tulisi olla aikuinen tunteidensa kanssa heijastamatta lapsen myrskyävää tunnetta takaisin. Aikuisen tehtävä kun on ottaa vastaan rajutkin tunteet. Yhtä mieltä oltiin siitä, miten teinin kanssa arkea jaettaessa voi olla vaikea joskus soveltaa kasvatuksen teoriaa käytäntöön. Vanhempikin on vain ihminen ja välillä tunteiden vietävissä. Keskustelun armollinen lopputulema oli, että myös aikuisella on lupa joskus menettää hermonsa, mutta tärkeää on se, mitä riidan jälkeen tapahtuu. Miten asia käsitellään ja sovitaan, kertaa Yhdessä-hankkeen Ulla Anttila

Riidan jälkipyykki on merkityksellistä

Malinen kertoo, että keskusteluissa vanhempien kanssa tuli esiin, mitä riidoista voidaan oppia puolin ja toisin. Kotona nuori voi turvallisesti harjoitella tunnetaitoja peilaten sitä, mitä hänen tunteensa tuntuvat toisissa perheen jäsenissä.  

–Molemmin puoleisen hermoromahduksen päälle voidaan todeta, miten tilanne meni överiksi. Aikuinen voi olla sanoittamassa sitä, miten tärkeää puhuminen riitatilanteen jälkeen on. Ennen hyviä keskusteluja on molempien kuitenkin syytä rauhoittua ja ottaa etäisyyttä asiaan.  

TEININEUVOLASSA keskusteltiin tunteiden sanottamisesta myös teini-iän saavuttaneen nuoren kohdalla. Sitä pidettiin tärkeänä vanhemman toimiessa tunteiden tulkkina. Tunteita sanoitetaan toimintaan, ei lapseen kohdistaen. Myös aikuisen omia mokakokemuksia pidettiin tärkeänä kertoa nuorelle, jotta tämä ymmärtäisi mokien ja virheiden kuuluvan ihmisyyteen, sanoo Malinen.  

–Kohtaamisista puhuttaessa vanhemmat viestittivät, että usein hyviä keskusteluja syntyy automatkojen aikana. Kun nuori tarjoaa tilaisuutta keskusteluun, siihen kannattaa tarttua, muistuttaa Anttila.  

Nuorten arvomaailma muuttuu

Myös sitä pohdittiin Teinineuvolassa, mistä nyt teini-ikäänsä elävä nuori omaksuu arvonsa.  

–Arvomaailma ei ole enää yhteiskunnassa samankaltainen kuin keski-ikäänsä nuoren rinnalla elävällä vanhemmalla. Nuoren arvomaailma voi nousta useasta eri lähteestä somen logiikan vahvistaessa vielä omaksuttuja arvoja. Arvoja ei myöskään enää välttämättä omaksuta lähiaikuiselta. Tanja Malinen rohkaisikin illan aikana vanhempia tarkastelemaan omaa arvomaailmaa ja sanoittamaan sitä, mikä ohjaa meidän perheen arvoja, kertaa Anttila. 

Kasvamisen ja siipien rakentumisen tuleekin ottaa kipeää niin lapseen kuin aikuiseenkin, lohdutti Tanja Malinen vanhempia Teinineuvolan lopussa.  

–Teini-ikä on juurikin kasvamisen ja elämää kannattelevien siipien rakentumisen aikaa. Se mihin keskityt, kasvaa. 

–Tuntuu, että nyt oli juuri oikea aika Teinineuvolalle, sanoo Anttila. 

Lisää aiheesta ja aiheen vierestä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.