Lappajärven pinta mittaushistorian korkeimmalla tasolla

Vedenpinnat ovat korkealla Etelä-Pohjanmaalla.
Vedenpinnat ovat korkealla Etelä-Pohjanmaalla ja vesi tulvii monin paikoin pelloille.

Viikonlopulle ennustetut sateet voivat nostaa jokien vedenpintoja etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, tiedottavat ELY-keskukset.

Pohjanmaan pienimmät joet ehtivät kääntyä laskuun ennen lauantain sateita, eikä näissä todennäköisesti sade nosta pintoja edellisen huipun tasolle. Poikkeuksena on Pattijoki, jonka alaosille vaikuttaa lauantaille ennustettu merenpinnan nousu. Siikajoella ja Kalajoella joet tulvivat viikonloppuna alavimmille pelloille ja saattavat katkaista paikallisteitä. Myös Uudellamaalla veden ennustetaan tulvivan alavimmille pelloille.

Järvet jatkavat nousuaan vielä ainakin lähipäivinä. Järvien vedenpinnat ovat lähes koko maassa tavanomaista korkeammalla. Erityisen korkealla pinnat ovat Suomenselän alueella sekä Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla. Lappajärven pinta on sateisen syksyn johdosta korkeammalla kuin kertaakaan syksyllä vuodesta 1939 alkaneella havaintojaksolla.

Mainos

https://www.facebook.com/reel/347103154349694 (Täällä näet, kuinka korkealla vedenpinta oli Lappajärven kirkkorannassa 13. lokakuuta)

Koko syksyn sademäärät ovat laajoilla alueilla olleet erittäin runsaita, mikä on kyllästänyt maaperän ja täyttänyt järvet ja joet ääriään myöten. Tästä syystä viime päivien runsaat sateet erityisesti länsirannikolla vaikuttivat nopeasti vedenkorkeuksiin.

Runsaimmat sateet saatiin keskiviikkona Oulusta Ähtävänjoelle ulottuvan alueen vesistöissä. Ähtävänjoella virtaama nousi poikkeuksellisen suureksi. Herrforsin voimalaitoksella virtaama oli torstaina noin 67 m3/s, joka on samaa luokkaa kuin mittaushistorian suurin havainto keväältä 1982.

Luitko jo nämä jutut?

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/10/13/omakotitalojen-rakentamisesta-saatua-oppia-hyodynnetaan-finnlamellin-hirsisissa-oppimisymparistoissa/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/10/06/syyskuussa-hukkui-yhdeksan-kylma-vesi-ja-vaihtelevat-olosuhteet-suurimpia-vaaratekijoita/
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/10/05/syyskuussa-satoi-jopa-puolet-enemman-kuin-elokuussa-lappajarven-veden-korkeus-jopa-60-senttia-yli-tavanomaisen/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.