Keramiikkatöissä näkee kättensä jäljen

Keramiikkatöissä luovuus kukkii.
Keramiikkatöissä luovuus kukkii.

JÄRVILAKEUDEN kansalaisopiston keramiikkakursseilla pidettiin avoimet ovet Kauhavan Laivueen opistotilassa LSK Business Parkissa. Sanojensa mukaan iäisyyden kursseilla opettajana toiminut Marja-Liisa Hast-Hautala pitää nykyisiä tiloja erinomaisina ja kurssilaisia ihanina.

−Keramiikan teossa onnistuu aina, pieleen ei voi mennä. Meillä on kursseilla sekaisin uusia ja vanhoja harrastajia, iältään yhdestätoista yli kahdeksankymppiseen. Keramiikkakursseja pidän kolmesti viikossa, lisäksi on lyhytkursseja. Meillä on myös yökursseja, jotka kestävät iltakuudesta puolelle öin kahtena päivänä. Siellä tärkeä ohjelmanumero on syöminen, hän nauraa.

Valmistumassa on lyhtyjä ja astioita.

Torstai-iltana saven parissa ahersi kymmenkunta kurssilaista.

Marita Mäki-Torkko Voltista on harrastanut keramiikan tekoa yli kymmenen vuotta. Hän kulkee kurssille kimppakyydillä yhdessä kolmen muun naisen kanssa.

−Olen tehnyt uunivuokia, lautasia, kukkaruukkuja, lyhtyjä ja monenlaista muuta. Käyttöastiat kestävät uunia, mikroa ja astianpesukonetta.

Uunivuoan pintaan lasitusta tekemässä Marita Mäki-Torkko.

Nuoret kurssilaiset Josefiina ja Olivia ovat aloittaneet harrastuksen tänä syksynä.

−Olemme tehneet sellaisia pikkutöitä. Keramiikkatyöt tuntuvat kivalta.

Josefiinan äiti Kati tuli kurssille mukaan toissa vuonna ja on valmistanut muun muassa erilaisia lyhtyjä. Nyt työn alla on keramiikkataulu.

−Tämä on rentouttavaa puuhaa ja tässä näkee kättensä jäljen. Täällä kurssilla on myös hyvä ilmapiiri.

Kati (vas.) on ollut mukana kauemmin, Josefiina ja Olivia ovat aloittaneet kurssilla tänä syksynä.

Keramiikan valmistukseen on valittavana erilaisia ja eri värisiä savilajeja. Valmis työ raakapoltetaan keramiikkauunissa 1250 asteessa. Sen jälkeen se lasitetaan ja poltetaan uudelleen. Monenlaisia nestemäisiä lasiteaineita onkin työtilassa hyllyt täynnä.

−Keramiikkatyöt ovat vuosien myötä monipuolistuneet ja suurentuneet kooltaan. Valmistuksessa käytetään uusia apuvälineitä, kuten ilmapalloja. Netistä löytyy myös paljon erilaisia ideoita, Hast-Hautala toteaa.

Kurssin opettaja Marja-Liisa Hast-Hautalan takana on esillä eri kurssilaisten tekemiä keramiikkatöitä.

Kurssilaiset kehuvat opettajaansa kannustavaksi ja sanovat, että kurssilla viihtyminen on paljon vetäjästä kiinni. Vetäjä taas tuntee kurssilaisensa hyvin, sillä hän kertoo tietävänsä käden jäljestä kenen mikäkin työ on.

Evijärvelle ja Lappajärvellekin on keramiikkakursseja kysytty, mutta Hast-Hautala sanoo, ettei ehdi pitämään siellä kursseja, sillä Kauhavalla kursseja on niin monena iltana. Lisäksi kaikkia tarvikkeita on hankala kuljettaa. Keramiikan teosta kiinnostuneille hän vinkkaa tulossa olevista lyhytkursseista Kauhavalla. Ne käsittävät 3–4 kurssi-iltaa. Jouluinen lahja- ja koriste-esine-kurssi alkaa lokakuun lopulla ja kevätpuolella on esimerkiksi puutarhakoriste- ja keväistä keramiikkaa-kurssit sekä kukkakurssi.

−Kursseille kannattaa ilmoittautua ajoissa, sillä ne täyttyvät nopeasti.

Ruusut ovat kauniita keramiikkakoristeita. Alla kuviollisia lautasia.

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.