ALAJÄRVEN Pyhän Ristin Luterilainen seurakunta etsi syksyn aikana kuumeisesti uusia tiloja kasvavan seurakunnan tarpeisiin edellisen tilan vuokrasopimuksen päättyessä.
–Olemme omavarainen seurakunta, joka ei saa avustuksia ulkopuolelta, joten sopivan kokoisen ja hintaisen tilan löytyminen osoittautui haastavaksi, toteaa seurakuntaneuvoston jäsen Hanna Nieminen.
Pitkän etsiskelyn jälkeen messu- ja kerhotoimintaan sopiva kirkkotila löytyi Keskuskatu 4:stä. Uusissakin tuloissa kokoonnutaan joka toinen sunnuntai-ilta kello 18 messuun, joka on seurakuntaelämän keskus.
–Kokoontumista nimitetään messuksi, koska jumalanpalveluksen yhteydessä on aina ehtoollinen. Sen jälkeen on kirkkokahvit, joiden yhteydessä voi vaihtaa kuulumisia tuttujen kanssa ja myös tutustua uusiin seurakuntalaisiin.
Taustalla Suomen Luther-säätiö
Alajärven Pyhän Ristin Luterilainen seurakunta on osa 2013 perustettua Lähetyshiippakuntaa, jonka taloudellisena ja oikeudellisena taustayhteisönä toimii Suomen Luther-säätiö. Lähetyshiippakunnalla on useita sisarkirkkoja ja se kuuluu maailmanlaajaan Kansainväliseen luterilaiseen neuvostoon (ILC). Tällä hetkellä Lähetyshiippakunnan seurakuntia toimii Suomessa 46, ne kattavat eteläisen ja läntisen osan ja ovat levittäytyneet länsirannikkoa pitkin ylös Rovaniemelle ja Utsjoelle saakka. Jäseniä oli viime vuonna noin 2 500.
–Toiminta kasvaa joka puolella, mutta seurakuntayhteisöt pyritään pitämään pieninä niin, että pastoreilla on aikaa ja mahdollisuuksia huolehtia kaikista seurakuntalaisista. Tarvittaessa seurakunnasta jaetaan useampia jumalanpalvelusyhteisöjä, esimerkiksi Seinäjoella on kaksi, kertoo Nieminen.
–Meillä on jäseniä Alajärven lisäksi ympäryskunnista ja messussa käy paljon myös sellaisia, joita en vielä tunne. Kaiken kaikkiaan mukana on monen ikäisiä, mukavasti myös nuorta väkeä ja nuoria perheitä.
Lähetyshiippakunta vastasi pyyntöön
ALAJÄRVELLÄ kiinnostus lähetyshiippakuntaa kohtaan syntyi joitakin vuosia sitten joidenkin raamatullista messuyhteisöä etsivien keskuudessa ja Seinäjoen lähetyshiippakunnassa toimivaa pastori Markus Pöyryä kutsuttiin vierailemaan Alajärvellä.
–Moni oli alkanut etsiä Raamattuun perustuvaa yhteisöä, joka ei muovaa sanaa ja oppia ihmismielen mukaiseksi, vaan pitää yhä Raamattua ylimpänä ohjenuorana. Lähetyshiippakunnan seurakunnat pitäytyvät Raamattuun samalla tavalla kuin evankelisluterilaiset kirkot aikoinaan uskonpuhdistuksen jälkeen eli tavallaan tässä on palattu vanhoille juurille.
Ensimmäisten keskusteluiden jälkeen 2020 Pöyry piti seitsemänosaisen luentosarjan, mistä seurasi messutoiminnan käynnistyminen Alajärvellä.
–Messuyhteisö järjestäytyi seurakunnaksi kuluvan vuoden helmikuussa. Meillä on nyt 34 virallista jäsentä ja kodinomainen, lämmin yhteisö. Erityisen iloisia olemme siitä, että meillä seurakunnan paimen oikeasti näkee vaivaa seurakuntalaisten eteen, kuuntelee, vastaa viesteihin ja käy katsomassa ihmisiä. He eivät ole todellakaan mitään leipäpappeja, kiittelee Nieminen.
–Itse olen löytänyt seurakunnasta kodin, jollaisen koin viimeksi lapsena Soinin seurakunnassa.
Syntisten seurakunta
–Opetuksen pohjana on se, mitä Raamattu ilmoittaa Jumalasta. Emme kumartele ideologioita, jotka ovat vallalla yhteiskunnassa, jos ne eivät perustu Raamattuun.
Lähetyshiippakunta on Alajärvellä uusi asia, joten monenlaisia ennakkoluulojakin on.
–Emme ole kuitenkaan mikään lahko, vaan ihan oikea seurakunta.
Nieminen korostaa, ettei Pyhän Ristin luterilaisessa kirkossa olla täydellisen oikeaoppisia uskovia tai uskota, että ollaan ainoita, jotka pelastuvat, vaan ihan tavallisia, tai ”ehkä tavallista syntisempiä ihmisiä”.
–Yhteisön jäsenillä on monenlaisia taustoja, mutta meitä yhdistää Raamatun ajatus, etteivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat. Tarvitsemme jokainen Jeesusta ja turvaa Jumalassa. Eikä täällä olla sokeita inhimillisen elämän haasteille, vaan pastori ymmärtää niitä syvällisesti. Ihan kuka tahansa voi tulla messuun, kuuntelemaan ja tutustumaan, otamme tulijat lämpimästi vastaan ja osaksi yhteisöä niin halutessaan. Lapsetkin ovat tervetulleita mukaan, messun saarnan aikana heille pidetään pyhäkoulua, niin aika kuluu paremmin. Meillä on myös joka toinen tiistai Hiippis-kerho, johon lapset voivat tulla, vaikka eivät kuuluisikaan seurakuntaan.
Luottavaisina kohti tulevaa
KASVAVALLA seurakunnalla on tulevaisuudensuunnitelmia, joita toteutetaan resurssien mukaan.
–Jossain kohtaa varmasti tulee ajankohtaiseksi oman pastorin rekrytoiminen ja isomman tilan etsiminen. Nyt pyöritämme toimintaa pienen vapaaehtoisporukan voimin. Jokainen lahjoittaa aikaa ja rahaa toiminnan hyväksi sen verran kuin hyväksi katsoo. On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka ihmiset innostuvat palvelemaan ja kehittämään taitojaan. Esimerkiksi kirkkotekstiilit on tehty vapaaehtoistyönä ja vapaaehtoisia löytyy myös säestäjiksi ja kanttoreiksi.