Lempipaikka inspiroi Vimpeli-korun suunnittelijaa

Johanna Korkea-ahon suunnittelemista koruista ensimmäinen on hänen kädessään oleva Vimpeli-koru. Korvissaan hänellä on Kuuhu ja takas -korvakorut.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

RAUHALLISINA hetkinä, jolloin ajatukset ovat saaneet vapaasti vaeltaa, on Johanna Korkea-aho saanut inspiraation neljään koruun. Tammikuussa Boutique Johanna K:n perustanut Korkea-aho ei ollut aiemmin edes kuvitellut, että suunnittelisi joskus koruja, vaikka niistä pitääkin. Korona-aika on tarjonnut enemmän luovia tuokioita kuin hän olisi yritystoimintaa aloittaessaan kuvitellut. Yritystoiminta mahdollisti myös korujen toteuttamisen valmiiksi tuotteeksi. –En varmasti ole ensimmäinen yrittäjä, jolle on käynyt näin, että yrittäjyys stimuloi luovaa puolta.

Ensimmäisen korun synnytti kotiseuturakkaus. –Vimpeli oli ollut pitkään aiheena mielessä. Moni muualta tuleva on keskusteluissa maininnut, että täällä on omanlaisensa tunnelma ja ihmiset. Itseäni ihmetyttää ja ilahduttaa aina vain esimerkiksi se, miten talkoisiin osallistutaan aktiivisesti. Esimerkkinä tästä ovat Lakiksen kuntoportaat, joita tehtiin porukalla ja valaistus kustannettiin yhteisesti. Ne ovat lempipaikkani koko maailmassa ja hoitavat niin minun kuin monen muunkin hyvinvointia niin monella eri tapaa, Korkea-aho tunnustaa. Korujen V-kirjaimeen onkin upotettu portaiden muoto.
Seuraavat korut syntyivätkin ihan suunnittelematta: Kuuhu ja Takas oli valmiina mielessä, kun Korkea-aho heräsi yhtäkkiä eräänä yönä. Haave syntyi, kun hän piirusteli autossa ajan kulukseen odotellessaan tytärtään. –Liekki vain tuli jostakin.

Liekki-koruun kuuluu vimpeliläislähtöisen runoilija Heli Katajan voimaruno. –Helin kanssa oltiin yhteyksissä ja kysyin, voisiko hän kirjoittaa runon ajatusteni pohjalta. Siitä tuli mahtava, eikä tämä varmasti jää viimeiseksi yhteiseksi projektiksemme.

Korut toteuttaa Ilmajoella asuva korutaiteilija Enni Annikki. Tällä hetkellä kaikki mallit ovat saatavissa vain korvakoruina, ja Johannan putiikista. Ne tehdään puusta ja metallista, ja niitä on saatavana eri värisiä. –Olen miettinyt myös kaula- ja rannekorujen toteutusta.

Johanna Korkea-aho kertoo yllättyneensä korujen saamasta, todella hyvästä vastaanotosta. – Esimerkiksi Liekki-korua otin varovaisen pienen erän, mutta pian pitikin jo tehdä lisätilaus! Lähdin siitä, että teen ne omaksi ilokseni: minulle korun tarina ja symboliikka on tärkeä.

PARI ensimmäistä kuukautta putiikinpitäjänä sujuivat hienosti. Koronakriisi näkyi heti liiketoiminnassa, kun ihmiset tulivat varovaisemmiksi kaikkien hankintojen suhteen. –On uskottava, että tästä jotenkin selviää!  Alkushokin jälkeen tajusin, että tällainen tilanne voi olla myös mahdollisuus. Päätin siis keskittää ajatukset mahdollisuuksiin ja visiointiin, enkä vallitsevaan tilanteeseen ja sen hetkisiin ongelmiin. Olen sitä mieltä, että jos ajattelutapa on liian ongelmakeskeistä, ei luovalle ratkaisukeskeiselle ajattelulle jää energiaa.

Korkea-aho teki yritykselleen uuden liiketoimintasuunnitelman, jossa verkkokaupan uudistus on isossa roolissa: se vie toimintaa vankemmalle pohjalle ja tarjoaa enemmän potentiaalia kuin alkuperäinen.

–Moni kipuilee monenlaisten asioiden kanssa. On ihana voida antaa erilaisia keinoja selvitä niistä, myös rentoutus- ja mentaalivalmentajana työskentelevä Korkea-aho toteaa.

Yrittäjille edelleen tukea tarjolla

Toimitus

KORONAEPIDEMIASTA kärsiville yrityksille on edelleen haettavissa tukea. Yksinyrittäjät ovat kuitenkin hakeneet heille varattua 2 000 euron tukea melko vähän.

–Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelun toiminta-alueella hakemuksia on saapunut hieman alle 100, ja niistä on käsitelty noin 75 prosenttia. Hakemusten käsittelyssä on esiintynyt jonkin verran viivettä, mikä on aiheutunut lisätietopyyntöjen suuresta määrästä. Alkuvaiheessa suurin ongelma oli liikevaihdon laskun osoittaminen tarvittavilla liitteillä, mikä on hakemuksen etenemisen kannalta keskeinen asia, sanoo JPYP:n toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa.

Osakeyhtiö Boutique Johanna K:n yrittäjä Johanna Korkea-aho haki ja sai yksinyrittäjän tukea.

–Tuen hakeminen oli helppoa www.jpyp.fi-sivun kautta. Hakulomakkeen täyttäminen vei noin 10 minuuttia. Tarvittavat liitteet olivat minulla valmiina. Liitteistä oli hyvä listaus jpyp.fi-sivulla, Korkea-aho kertoo.

Päätös tuen saamisesta tuli sähköpostilla muutamassa päivässä. –Tukiraha oli tilillä noin viikon kuluttua päätöksen saamisesta. Käytin sen liikkeen laskujen maksamiseen. Kannattaa ehdottomasti hakea tukea, jos vähänkään on tarvetta. Etenkin kaupan alalla on paljon ennakkoja, joista joutuu vastaamaan, joten tuki tuli kyllä tarpeeseen, monilla on varmasti sama tilanne, Korkea-aho kannustaa.

Tukea voi hakea 30.9.2020 saakka. Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Alajärven, Lappajärven, Soinin ja Vimpelin yksinyrittäjien tukeen yhteensä noin 932 000 euroa.

ELY-KESKUKSEN koronatukea voivat hakea yritykset, joilla on 1–5 työsuhteessa olevaa työntekijää hakemuksen jättämishetkellä. Lappajärveläinen InKauneus haki ELY-keskuksen tilanneanalyysiin suunnattua tukea. Rahat olivat tilillä viikossa.

–Tuen hakeminen oli helppoa. Tein hakemuksen netissä, ja kerroin, miten korona on vaikuttanut. Kerroin, että raha menee palkkakuluihin, ettei tarvitsisi lomauttaa työntekijää, ja että yritämme keksiä uusia keinoja saavuttaa asiakkaita, kun hallituksen linjauksen mukaisesti turhaa liikkumista on pyydetty välttämään, yhden työntekijän työllistävä yrittäjä Inka Herrala kertoo.

– Olen käsityksessä, että monet eivät ole siksi hakeneet tukea, kun yritystoiminnan tulo ei ole pienentynyt 30 prosenttia. Meilläkin tilanne on aika rauhallinen, mutta huomattavasti hiljaisempaa kuin normaalisti toukokuussa, koska kaikki juhlat ja menot on peruttu. ELY:n tuki paikkaa tätä tulonmenetystä ja antaa hieman tilaa hengittää, hän jatkaa.

BUSINESS FINLAND puolestaan tukee pk-yrityksiä, joissa työskentelee 6–250 henkilöä. Avustus on tarkoitettu yrityksille, joiden toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa koronaviruksen vuoksi. Yrityksellä tulee olla kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa.

– Rahoitus on tukea, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Se on tarkoitettu pienimuotoisen tilanneanalyysin tekemiseen tai laajemman kehittämishankkeen toteuttamiseen. Avustuksen suuruus on 80 prosenttia projektin hyväksytyistä kokonaiskustannuksista ja ennakkoa voidaan maksaa 70 prosenttia myönnettävän avustuksen määrästä. Tietoa ja apua hakemusasioissa saa JPYP:n yritysneuvojilta. Neuvoa ja apua kannattaa pyytää rohkeasti, Alanko-Luopa muistuttaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.