PÖYDÄT, hyllyt ja laatikostot ovat täynnä pieniä metallinpalasia, ketjuja, korunosia ja silikonimuotteja. Tienoo kertoo työn touhusta ja käsillä tekemisen ilosta: olen tapaamassa Riina ja Risto Timosta Finlandia Korun työpajalla Lappajärven Hernesniemessä.
Finlandia Koru on ollut Lappajärvellä vuodesta 2017 alkaen. Mistä kaikki sai alkunsa?
–Riina oli noihin aikoihin opiskelemassa Kemissä, ja minä etsin pohjoisen suunnalta käsityöalan yritystä meille ostettavaksi, kertoo Risto.
–Rovaniemellä oli myynnissä Finlandia Koru, jonka omistajilla oli takana koruntekoa jo parisenkymmentä vuotta. Meillä synkkasi hyvin, ja rakkaus lajiin syttyi heti ensi silmäyksellä, muistelevat Riina ja Risto. Rovaniemeltä ostettiin koko koruntekoon tarvittava tarpeisto, ja myyjäpariskunnasta tuli hyviä ystäviä.
Valumuotista viimeistelyyn
Valetun korun valmistus alkaa valumuotin teolla. Muovailuvahasta muotoillaan käsin mallikoru, joka paistetaan uunissa kovaksi. Malli painetaan pehmeään silikonimuottiin, joka prässätään kuumassa muotin kovettamiseksi. Valu-urat metallin juoksuttamiseksi koverretaan muottiin käsin. Sula korumetalli kaadetaan muottiin, joka pyörii hetken valukoneessa, jolloin keskipakovoima takaa metallin tasaisen leviämisen muottiin. Jähmettynyt koru leikataan levystä irti ja viimeistellään viilaamalla, kiillottamalla kahteen kertaan sekä lakkaamalla. Lopuksi kiinnitetään riipuksiin ketjut ja korvakoruihin koukut.
–Risto tekee pääsääntöisesti muotit ja hoitaa valamiset, minä olen keskittynyt lähinnä viimeistelyyn ja uusien mallien suunnitteluun, kertoo Riina.
–Jos tulee kiireellinen tilaus niin Riina saa hoitaa, hän on minua kaksi kertaa nopeampi, nauraa Risto. Kahden pienen lapsen vanhemmille vuorottelu lastenhoidon ja korunteon välillä on arkipäivää.
Lapin luonnosta löytyy ideoita
Finlandia Korun mallisto on laajentunut kaksinkertaiseksi omien uusien mallien myötä: erilaisia korumalleja on jo noin kolmesataa. Mistä löytyy inspiraatio uusien mallien kehittelyyn?
–Nimi Finlandia tarkoittaa meille luontoa ja Lappia, ja niistä riittää aiheita ammennettavaksi. Yrityksen juuret ovat pohjoisessa, ja rakastan Lappia itsekin, tunnustaa Riina.
–Toki teemme malleja myös asiakkaiden pyynnöstä, esimerkiksi panda-aiheisia koruja Ähtäriin sekä Lappajärvi-aiheisen magneetin Järviseudulla myytäväksi.
–Kaikkein suosituin koruaihe on sydän, kertoo Riina. –Se sopii kaikenikäisille, ja niitä myös miehet ostavat naisille.
Jälleenmyyjiä on ympäri maata
Finlandia Korun noin 45 jälleenmyyjää levittäytyvät tasaisesti koko Suomen alueelle. Tämä tarkoittaa yrittäjäpariskunnalle paljon reissupäiviä myyntiverkostoa tapaamassa. Tilannetta helpottaa vasta perustettu jälleenmyyjien verkkokauppa, joka on saanut hyvän vastaanoton. Erityisesti Lapin matkailusesonkien aikaan korut saattavat liikkua hyvinkin kiivaaseen tahtiin, sillä turistille käsin tehty Lappi-aiheinen koru on mieluinen ja helposti kuljetettava matkamuisto.
Järviseudun alueella vakituisia jälleenmyyjiä ovat Kukka- ja Hautauspalvelu Rauha Lappajärvellä sekä Liikenneasema Mäntyhovi Evijärvellä.
–Lisääkin paikallisia myyjiä mahtuu mukaan, hymyilevät Risto ja Riina.
Minkälaisin ajatuksin kuusivuotias yritys katsoo tulevaisuuteen?
–Haluaisimme monipuolistaa toimintaamme, toteavat molemmat melkein yhdestä suusta.
–Olemme ottaneet myyntiin myös tuontikoruja monipuolistaaksemme tarjontaamme, mutta olisi paloa myös laajentaa omaa käsityötuotantoa esimerkiksi kokeilemalla uusia korumateriaaleja.
Riina esittelee piirtämiään kortteja ja Risto suunnittelemansa retkikirveen prototyyppiä – näillä kahdella kyllä ideoita ja taitoa riittää!
Yksi seuraavista kehityskohteista on kuluttajille suunnattu nettisivusto (korujakasityo.fi), jonka verkkokauppaan on tarkoitus lisätä niin koruja kuin muitakin pajalla syntyviä taidonnäytteitä.
Kaisu Huhtala