Mäkisen perheen nuorisolle yrittäjyys on ollut luonteva tapa tienata – ”Maaseudulla asuminen on antanut hyvät valmiudet työelämälle ja yrittämiselle” 

Vuonna 2018 oli Mäkisen nuorilla jännät paikat, kun kesäkahvila avattiin.
Vuonna 2018 oli Mäkisen nuorilla jännät paikat, kun kesäkahvila avattiin.

EVIJÄRVELÄISLÄHTÖISET Mäkisen sisarukset Johannes, 21, Mirjami, 20, Elmeri, 17, ja Matias, 15, ovat nuoresta iästään huolimatta ehtineet kerätä kiitettävästi kokemusta yrittäjyydestä. Sairaanhoitajaksi opiskeleva Johannes uskoo monipuolisesta työkokemuksesta olevan hyötyä elämän joka saralla.  

–Uskon että yrittämisestä oppimani taidot ja työelämän kokemus näkyvät tekemisessäni. Yrittäjänä olen toiminut kuusi vuotta. Olemme sisarusten kanssa tehneet erilaisia pihatöitä asiakkaan toiveiden mukaan, pääsääntöisesti nurmikonleikkuuta ja pieniä metsätöitä, talvisin lumitöitä, kertoo Johannes.  

Yrittäjyydestä he listaavat monia hyviä puolia, kuten itsensä työllistäminen ja työmäärään vaikuttaminen.  

–Olemme kaikki oppineet tekemään työtä nuoresta asti. Asioiden aikaansaaminen tuottaa hyvää mieltä. Kaikilla ei välttämättä ole aikaa tai terveyttä tehdä esimerkiksi pihatöitä, joten olemme saaneet kokea, että tekemämme työ on tärkeää. Lisäksi työ on vahvistanut taitoja, joista on hyötyä elämän jokaisella osa-alueella. Työn kautta on saanut vahvistaa tiettyjä taitoja kuten ihmisten kohtaaminen, aikatauluttaminen, vastuunotto ja omien voimavarojen arviointi. 

Sisarusparven nuorin yrittäjä Matias on seurannut isompien sisarusten esimerkkiä, ja sitä kautta pihatyöt ovat tulleet myös hänelle tutuksi. 

–Minulla on nyt takana ensimmäisen vuoden kokemus yrittäjänä olemisesta. Oman yritykseni perustaminen tapahtui luontevasti, kun työtä ja asiakkaita oli riittävästi jo valmiiksi. Alkuvaiheessa tein työtä veljieni asiakkaille, mutta pian hankin myös omia asiakkaita, jolloin sain toimia yrittäjänä itsenäisemmin ja enemmän töitä. 

MÄKISET ovat sitä mieltä, että Suomessa yrittäjyys on tehty nuorille helpoksi. Apuja on tullut niin 4H-yhdistyksen kautta kuin vanhemmilta, erityisesti paperiasioihin.  

–Käytännön asioita ei olla tehty liian vaikeiksi. Maaseudulla asuminen on antanut hyvät valmiudet työelämälle ja yrittämiselle, ilmapiiri on kannustava. Kuntalaiset ja kyläläiset tukevat mielellään paikallisia nuoria yrittämisen kanssa. Voisi kuvitella, että asiakaskunnan löytäminen pienellä paikkakunnalla on helpompaa, sillä ihmiset tuntevat toisensa ja kynnys ostaa palveluita esimerkiksi tuttavan lapselta voi olla matalampi, kuin täysin ventovieraalta. Täällä myös sana kiirii nopeaa, eikä omaa työtään tarvitse hirveästi mainostaa. Pienellä paikkakunnalla on peruskouluikäisille vielä vähän kesätyöpaikkoja ja siksi yrittäminen on hyvä tapa saada töitä, he listaavat yrittämisen hyviä puolia. 

–Haasteellisinta yrittäjyydessä on ehkä osata kieltäytyä töistä. Itselläni pari viimeistä kesää ovat olleet melko kiireisiä, sanoo Johannes. 

Mäkisen nuorison ensimmäinen kosketus yrittäjyyteen oli yhteinen kesäkioski Kivijärven uimapaikan vieressä vuonna 2018.  

–Pyöritimme kioskia kesän ajan sisarusteni ja naapurin lasten kanssa, molempien perheiden vanhempien avustuksella, kertoo Mirjami. 

–Sen jälkeen en varsinaisesti suunnitellut yrittäjäksi lähtemistä, mutta kun ystäväni Julia Humalajoki kaipasi yrittäjäkaveria kahvilan pyöritykseen Perhoon kesällä 2021, innostuin ideasta. Punaisen mökin kahvila oli sen kesän projekti. Leivoimme itse kaikki myymämme leivonnaiset, heräsimme joka aamu leipomaan pullaa ja pyöritimme kahvilaa pääosin kahdestaan. Julialla oli jo muutaman vuoden kokemus kahvilan pyörittämisestä, jonka ansiosta minulla oli matala kynnys lähteä hänelle kaveriksi. 

ARVOKASTA apua nuoret kahvilayrittäjät saivat muun muassa 4H-yhdistyksen puolesta, Perhon kunnasta sekä molempien vanhemmilta. 

–Nuoren yrittäjän on mahdollista toimia omatoimisesti, mutta myös lähipiirin apu on tosi tärkeää. 4H:lta saa apua ja vinkkejä vaikka kuinka, mutta siinä vaiheessa, kun pitää askarrella tienvarsikylttejä ja käydä pystyttelemässä niitä paikoilleen, löytyy isistä todella iso apu, naurahtaa Mirjami. 

Kahvilakesän jälkeen hän suoritti naisten vapaaehtoisen asepalveluksen. 

–Intin jälkeisenä kesänä perustin vielä yhden yrityksen, jonka kautta tein hieman sekalaisemmin hommia, kuten autoin asiakkaita kotitöissä. Toiminta ei enää ollut niin tavoitteellista ja ideana oli lähinnä tehdä hieman hommia, että saa tienattua kesän aikana ja puuhailtua jotain pientä, sanoo Mirjami. 

Yrittäjyydessä hän kertoo viehättyneensä erityisesti tietynlaiseen yrittäjän vapauteen, sekä sen mahdollistamaan luovuuteen.  

–Vapaus tuo toki vastuutakin ja työllisti paljon enemmän, mitä normaali palkkatyö olisi työllistänyt ja tuntipalkkakin saattoi olla matalampi, mutta jokin siinä vain viehättää. En osaa sanoa lähdenkö sitten aikuisena yrittäjäksi, mutta olen ehdottomasi sitä mieltä, että yrittäminen nuorella iällä kasvatti minua omalla tavallaan ihmisenä, pohtii Mirjami. 

–Haasteellisinta yrittäjyydessä on se, että täytyy hallita itsensä johtaminen erittäin hyvin. Armeijan käyneenä on helppo todeta, että usein muiden johtaminen on paljon helpompaa kuin itsensä. Yrittäjän pitää itse tehdä kaikki oma-aloitteisesti ja päättää mitä tehdään. 

Punaisen mökin kahvilan pihapiirissä järjestettiin juhannuslaulelot vuonna 2021. 

MÄKISET haluavat rohkaista nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä. Mikäli se ei tunnu omalta jutulta, on silti kokemusta rikkaampi. 

–Siitä saa valtavan paljon valmiuksia elämää varten. Tämä tietysti pätee kaikenlaisen työn kohdalla. Onkin hyvä muistaa, että työn tekeminen ei aina vaadi oman yrityksen perustamista. Yrittäjyys on hyvä vaihtoehto, mutta töitä on mahdollista saada myös muilla tavoilla, he muistuttavat. 

–Yrittämisen aloittaminen voi vaatia rohkeutta mutta on hieno tunne, kun saa itsensä ylitettyä. Elämässä tarvitaan rohkeutta, jotta voi viedä itseään ja asioita eteenpäin, sanoo Matias. 

Tällä hetkellä sisarusten arki täyttyy opiskeluista. Matiaksen suunnitelmissa on lähteä peruskoulun jälkeen opiskelemaan rakennusalaa ja jatkaa ensi kesänä oman yritykseni töitä pihatöiden parissa. Elmerin kalenterin täyttävät tällä hetkellä lukio-opinnot, kesän osalta yrityksen kuviot ovat vielä pohdinnassa. Myös Johanneksen tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä avoinna. 

–Todennäköisesti työllistyn omalle alalleni sairaanhoitajaksi, mutta en pidä mahdottomana ajatuksena, että toimisin vielä jossakin vaiheessa yrittäjänä. Asenteeni työhön tahdon säilyttää samana, sanoo Johannes. 

Mirjami asuu tällä hetkellä Oulussa ja opiskelee yliopistossa Saksan kieltä ja kulttuuria.  

–Teen opiskeluiden ohella hieman keikkahommia, jottei tarvitsisi turvautua opintolainaan. Kesän tienestit auttavat toki tässä myös hyvin, tein kesällä omien yritysjuttujen ohella rakennusten ulkomaalaushommia. 

Tytöt mainostivat Punaisen mökin kahvilan toimintaa ahkerasti sosiaalisessa mediassa. –Somen kanssa olin aika arka aluksi, mutta selkeästi sitä kannatti käyttää. Julkaisuja seurailtiin ahkerasti, sanoo Mirjami.
Johannes on oman yrityksensä puitteissa tehnyt pihatöitä laidasta laitaan.

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu