Tekojäällä liikuntatunnit onnistuvat aina, ja luistelukausikin pitenee

Antti Saari ja Mika Koskela kertovat, että tekojää tulee helpottamaan koulun liikuntatunteja ja pidentämään luistelukautta.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

KUNNAN liikuntamiehet Antti Saari ja Mika Koskela ovat tyytyväisiä, sillä koulukeskuksen tekojää saatiin luistelukuntoon joulukuun lopussa.

Tekojää on ehdoton apu koulun liikuntatunneille, sillä sisäliikuntatiloja ei ole riittävästi. Taitoluistelukurssitkin alkavat loppukuusta.

–Kyllähän tämä on hieno homma — varsinkin kun saadaan alkuvaikeuksien jälkeen tämä ihan täysin pelittämään. Kuten näkyy, missään muualla ei ole talvi kuin kaukalossa, sanoo kunnan urheilupaikoista vastaava Saari ja viittaa koulun pihaan, jossa on kuuden lämpöasteen ja sateen johdosta varsin märkää.

Alun perin kaukalon jäädytyskontti oli tarkoitus ostaa vasta myöhemmin tänä vuonna, mutta kuntalaisten toiveesta hankintaa päätettiin aikaistaa, jotta tekojää saatiin luistelukäyttöön jo täksi talveksi. Arvonlisäverotonta hintaa koko projektille tuli noin 355 000 euroa, josta Länsi-Suomen aluehallintoviraston myöntämä valtionavustus kattoi 88 000 euroa.

–Samalla hinnalla Särkikylään tehtiin myös kaukalo. Siellä ollut vanha puukaukalo oli pakko uusia. Oli järkevää ottaa tänne uusi, ja koota sinne hieman pienempi kaukalo, Saari sanoo.

–Kirkonkylän vanhasta muovikaukalosta siirrettiin parhaat osat sinne, liikunnan- ja vapaa-ajanohjaaja Koskela lisää.

JÄÄDYTYSKONTTI eli kaukalon päässä oleva tummanharmaa rakennus jäädyttää kaukaloa alhaalta päin. Jään alla on 18 kilometriä putkea, joissa kiertää 6 000 litraa nestettä.

Miehet kertovat, että kontin käytön opettelu ja lämmin ja märkä sää aiheuttavat vielä alkuun hieman päänvaivaa.

–Kun sataa vettä, ja sitten on pakkasta, ja jäälle sataa vielä märkää räntää, joka jäätyy siihen kiinni, kontin käyttöönotto on tosi haastavaa, ja sen asetusten optimointi on sen takia vaikeaa. Mutta kyllä ne löytyvät, Koskela sanoo.

–Ja kyllä kaukalo jäätyy nytkin, Saari lisää.

KAUKALON pintaa jäädytetään kolme kertaa viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 15–17. Silloin jää on pois käytöstä, mutta muuten sen on tarkoitus olla aina luistelukunnossa.

–Noiden kahden tunnin aikana siihen tehdään uusi pinta, koska se kuluu luistellessa. Ostimme kaksi vuotta sitten jäädytyskoneen traktorin perään. Se käy höyläämässä sen ja jäädyttämässä siihen uutta pintaa, Saari kertoo.

Tekojää pysyy kivikovana lämpimilläkin talvikeleillä, eikä sitä tarvitse olla jäädyttämässä koko ajan.

–Ennen suurin haaste oli, että jos oli tällainen keli, pohja meni pilalle, kun lapset luistelivat, Koskela sanoo.

KUN luistelukausi kesti ennen keleistä riippuen ehkä pari kuukautta, tästä lähtien se alkaa viimeistään 15. marraskuuta ja jatkuu maaliskuun loppuun asti.

–Tärkeintä oli kuitenkin, että saamme varmuutta päiviin. Kun Suomen talvi on tällainen kuin tämä on, koulu ei aiemmin voinut laskea kaukalon varaan mitään. ”Joo, tuokaa luistimet, mutta katsotaan sitten, mikä on keli.” Nyt ne voivat sanoa, että ”Tuokaa luistimet, sillä varmasti luistellaan”, Saari sanoo.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.