Mökki talviteloille

Minulla mökkikausi päättyy muikun kutuun marraskuun alussa ja alkaa taas keväällä maaliskuun alussa, kirjoittaa Heikki Salmela Karhuahon kaiuissa.
Minulla mökkikausi päättyy muikun kutuun marraskuun alussa ja alkaa taas keväällä maaliskuun alussa, kirjoittaa Heikki Salmela Karhuahon kaiuissa.Kuva on luotu tekoälyn avulla.

TARKKAAN ottaen vene laitetaan talviteloille eli käännetään ympäri paksujen puiden eli telojen päälle. Mökkiä tuskin kukaan kääntää talveksi nurinpäin telojen päälle, mutta sanonta on laajentunut käsittämään myös mökin valmistelun talvea varten. Vene tosiaan on vedettävä riittävän kauas maalle ja mielellään käännettävä talveksi nurinpäin. Sitä ennen nostetaan hankalasti irrotettava ja raskas perämoottori ja kannetaan se liiterin nurkkaan tai mökin kellariin. Airot korjuuseen myös liiteriin ja kaikki verkkokalastukseen liittyvät jutut, kuten kohot ja tietysti itse verkot.

Laituri on seuraavana vuorossa, koska jäät hyvin todennäköisesti murskaisivat laiturin seuraavana keväänä. Laiturin nosto ja uudelleen asennus onkin ikuinen riesa ja ongelma Lappajärven rannoilla, kun sen pitää kesällä kestää myrskyt ja kuitenkin se pitäisi olla kevyt ja helppo asentaa. Monenlaisia virityksiä laitureissa näkeekin, mutta ylös ne on pakko talveksi ottaa. Hengähdyksen jälkeen voisi vielä laittaa kärryn auton perään ja lastata kesäkalusteet kärrylle ja viedä talveksi varastoon. Grillikin pääsee terassilta mökkiin talveksi ulkoa ruostumasta. Tänä syksynä sadevesikourut jäivät puhdistamatta, kun kaikki moska jäätyi kouruihin. Mökin lähistöllä on puustoa niin paljon, että rännit pitää puhdistaa kahdesti vuodessa, jotta sadevedet eivät valu yli.

Sitten itse mökkiin ja sieltähän pitää sulkea vesijohtoventtiili ja tyhjentää paineilmalla vesijohdot. Asensin jo rakennusvaiheessa putkistoon paineilmaliittimet, joten tyhjennys hoituu pienellä kompressorilla näppärästi. Ensin tyhjennetään lämminvesivaraaja avaamalla tyhjennysventtiili ja ilmaruuvi, sitten putket tyhjiksi yksi kerrallaan hanoja availemalla ja lopuksi vessanpöntön vesisäiliö. Hajulukkoihin ja vessan pyttyyn ja vesisäiliöön viemäriin laskettavaa jäähdytinnestettä ja samoin lattiakaivoihin ja homma on melkein valmis. Vielä kuitenkin astianpesukoneen ja pyykkikoneen tyhjennykset ja hieman jäähdytinnestettä ainakin tiskikoneeseen. Lopuksi vesimittarin lukeminen ja se homma on siinä.

Vesijohtoputket tyhjennän sen takia, että jätän mökin talveksi täysin kylmilleen. Näin olen tehnyt vanhan mökin kanssa jo 40 vuotta ja uudemmankin mökin kanssa yli 15 vuotta eikä koskaan ole ilmennyt mitään pakkasen tai muun aiheuttamia ongelmia tai vaurioita. Jokainen mökki on kuitenkin yksilö, joten talveksi kylmilleen jättäminen voi joissakin tapauksissa aiheuttaakin ongelmia. Minulla mökkikausi päättyy muikun kutuun marraskuun alussa ja alkaa taas keväällä maaliskuun alussa.

Heikki Salmela

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.