Ajan ilmiöitä, historian havinaa, kotiseuturakkautta – Järviseudun pitäjien joululehdistä on moneksi

Järviseudun alueen perinteiset joululehdet ovat ilmestyneet - vain Lappajärven Joulua odotetaan vielä jakoon.
Järviseudun alueen perinteiset joululehdet ovat ilmestyneet - vain Lappajärven Joulua odotetaan vielä jakoon.
JOULULEHDILLÄ on ainakin Järviseudun alueella vankka jalansijansa ja tärkeä merkityksensä paikallisen identiteetin, elämänmenon ja kotiseuturakkauden airueina.

Kotiseutuseurat julkaisevat lehteä Evijärvellä, ja Vimpelissä. Lappajärvellä lehteä julkaisee Lappajärven Joulu -lehden toimituskunta, joka on Lappajärvi-seuran itsenäinen jaosto. Kortesjärvellä lehdestä vastaa Kortesjärven Järvi-Veikot. Kolme ensin mainittua taitetaan Järviseudun Mediatalon toimesta, käytännön työstä vastaa Eija Pippola.

Joululehti on paikallislehden tavoin kotiseutuhengen herättelijä ja ylläpitäjä ja muualla asuville tärkeä viesti kotiseudulta. Kaikkia Järviseudun alueen joululehtiä myydään paljon yli kuntarajojen, jopa ulkomaille saakka. Niissä yhdistyvät nykyhetki ja historia, juttutarjontaa on monenlaisille lukijoille.

–Toinen jalka tulevaisuudessa, toinen menneisyydessä, siinä tasapainotellaan, kuvailee Lappajärven Joulua toimittava Ulla Savola.

–Tämänkin päivän jutut ovat aikanaan historiaa, muistuttaa Evijärven Joulun toimituskuntaan kuuluva Carita Surma-aho.

Joululehdet ovat perinne, jolla on suuri merkitys niin yhteisön kuin yksilökin tasolla. Lehti on odotettu ja toivottu.

–Ihmiset kyselevät, milloin se ilmestyy. Luokat odottavat, että pääsevät myymään, kertoo Savola.

–On huomattu, että lehti on tärkeä, sitä odotetaan, ja se on helppo myydä, toteaa myös Vimpelin Joulun toimituskuntaan kuuluva Aila Aho.

–Monet myös säilyttävät sen, sieltä voi tarkistaa vuosien jälkeen asioita, jos oma muisti ei riitä.

–Lehteä tilataan Amerikkaankin, eräs lukija sieltä kertoi Valijoen Heikille, että säästää lehden aina jouluaattoon asti ja sitten nauttii. Lehteä ostetaan myös lahjaksi, Surma-aho jatkaa.

Ilmoituksilla ja mainoksillakin on tärkeä merkitys, ne kertovat niin täällä asuville kuin pois muuttaneillekin, millaista elinkeino- ja yritystoimintaa paikkakunnalla on tällä hetkellä, kuvailee Kortesjärven Joulua kokoava Marita Mattila.

YHTEISTÄ joululehtien tekemiselle neljän eri lehden tekijöiden haastatteluiden perusteella on, että työtä tehdään antaumuksella ja se koetaan merkitykselliseksi.

Lehden teko käynnistyy vuoden mittaan pitäjissä järjestettävien tapahtumien ja sattumusten seuraamisella sekä suunnittelulla.

–Alkuvuosi hengähdetään, kun urakka on takana. Kun tapahtumat taas lähtevät käyntiin ja kesällä tapaa ihmisiä, lehti on koko ajan mielessä ja tulee sanottua että, hei kirjoittaisitko, Mattila toteaa.

–Elokuun paikkeilla mietitään sitten enemmän, mitä lehdessä voisi olla ja laitetaan muistutuksia lehtiin, että ihmiset, kirjoitelkaapa nyt. Sitä niin helposti unohtaa mitä on luvattu. Kun juttuja alkaa tulla elo-syyskuulla, katsotaan mitä on koossa ja sovitaan, onko teemaa. Siitä se sitten rakentuu.

Kiihkein vaihe joululehtien teossa on syys-lokakuulla, marraskuussa lehdet lähetetään painoon.

JOULULEHTIEN tuotto käytetään paikallisten ihmisten hyväksi. Sillä tuetaan mahdollisuuksien mukaan tapahtumia, toimintaa, lasten ja nuorten harrastamista, oman pitäjäseuran tilojen ylläpitoa ja kohentamista. Lehden ostaminen on kotiseututyötä sekin.

Julkaisemme Evijärven, Kortesjärven, Lappajärven ja Vimpelin joululehtien tekijöiden haastattelut loppuviikon aikana kotisivullamme. Lue aiheesta lisää täällä!

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.