Lappajärven pinta laski joulukuussa 20 senttiä, mutta oli vielä normaalia korkeammalla

Kurejokea 26.12.2023. Kuva: Suvi Hosionaho.
Kurejokea 26.12.2023. Kuva: Suvi Hosionaho.
Kurejokea 26.12.2023. Kuva: Suvi Hosionaho.
Kurejokea 26.12.2023. Kuva: Suvi Hosionaho.
Joulukuussa lämpötila pysytteli enimmäkseen pakkasen puolella, joten sadanta tuli lumimuodossa. Tämän seurauksena vesistöjen tulovirtaamat pienenivät ajankohdan tyypillisille tai hieman pienemmillekin tasoille, tiedottaa Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pohjalaismaakuntien vesitilannekatsauksessa.

Rannikon pienillä vesistöillä jokivirtaamien tasaantuivat ja laskivat ajankohdan tavanomaisille tasoille marraskuun tulvalukemien jälkeen. Joulukuun pakkaset aiheuttivat hyyteen muodostumista etenkin Ähtävänjoen koskiosuuksilla.

Ähtävänjoella korkealla olleen Lappajärven vedenpinta laski joulukuun aikana 20 senttiä. Joulukuun lopussa Lappajärven pinta oli kuitenkin edelleen noin 35 senttiä ylempänä kuin tänä ajankohtana tavanomaisesti. Marraskuussa alkaneet hyydeongelmat jatkuivat Ähtävänjoella joulukuussa. Tämän vuoksi Lappajärven juoksutusta pienennettiin edelleen joulukuussa hyydetilanteen helpottamiseksi ja jääpeitteen muodostamisen mahdollistamiseksi. Jääpeitteen muodostumista jokeen on yritetty edesauttaa myös marraskuun lopulla asennetuilla hyydeköysillä. Hyydettä muodostui Ähtävänjoen koskialueilla ja se nosti vedenpintaa paikoin. Koskipaikkoja avattiin joulukuun aikana kaivinkoneella ainakin Kungsforsenissa, Punsarsforsenissa ja Bärklarsforsenissa. Joulukuun lopulla juoksutus Lappajärvestä ja Evijärvestä oli noin 18 kuutiota sekunnissa.

Perhonjoen alaosalla Kaitforsissa virtaama oli joulukuun lopussa keskimäärin 10 kuutiota sekunnissa, joka on ajankohdan keskimääräistä virtaamaa pienempi. Lapuanjoen vesistöalueella Hirvijärven ja Varpulan tekoaltaiden vesipinnat ovat ajankohdan tavanomaisilla tasoilla. Kyrönjoen alaosalla virtaama Skatilassa oli kuun lopussa noin 13 kuutiota sekunnissa, mikä on ajankohtaan nähden tavanomainen. Myös Närpiönjoen alaosan virtaama oli normaalilla talvisella tasolla eli noin kaksi kuutiota sekunnissa.

Happamuustilanne kohentui ja ravinnepitoisuudet pienenivät  

Jokien virtaamien lasku näkyi myös vedenlaadun parantumisena. Happamuustilanne pohjalaisjoissa kohentui, eikä happamuushaittoja joissa havaittu. Happamilta sulfaattimailta purkautuu kuitenkin jokiin edelleen hyvin happamia vesiä. Alkanut talvikausi näkyi myös pintavaluman vähentymisenä, minkä vuoksi ravinnepitoisuudet, varsinkin fosforipitoisuudet, pienenivät. Pintavalunnan vähentyessä pohjavesien merkitys veden laadun ja määrän kannalta korostuu. Järvissä jääpeite paksuuntuu ja happitilanne hiljalleen heikkenee. Toistaiseksi enempää tietoa järvien happitilanteesta ei ole kertynyt.

Pohjavedenpinta on keskimääräisellä tasolla

Pohjavedenpinnan loiva lasku jatkui sään pysyessä pakkasella. Laskun odotetaan jatkuvan kevääseen asti, ellei lauha sää sulata lunta ja maanpintaa. Pohjavedenpinta on pohjalaismaakuntien alueella lähellä ajankohdan keskiarvoa. Poikkeus tähän on Pohjanmaan rannikkoalue Vaasasta Kristiinankaupunkiin, jossa pohjavedenpinta voi etenkin pienissä pohjavesimuodostumissa olla paikoin hieman tavanomaista matalammalla. Lisäksi pohjaveden pinnankorkeudessa voi muuallakin olla paikallista vaihtelua. Pohjalaismaakunnissa sijaitsevilla valtakunnallisilla pohjaveden seuranta-asemilla pohjavedenpinta on ajankohdan keskiarvossa tai lähellä sitä.

Luitko jo nämä?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.