Ennätyspakkaset näkyvät kiireenä autohuollossa – tässä asiantuntijoiden vinkit ongelmien ennaltaehkäisyyn

Autot ovat koetuksella pakkasessa ja autohuolloissa onkin ollut tällä viikolla ruuhkaa. Kuva: K-Auto.
Autot ovat koetuksella pakkasessa ja autohuolloissa onkin ollut tällä viikolla ruuhkaa. Kuva: K-Auto.
Autot ovat koetuksella pakkasessa ja autohuolloissa onkin ollut tällä viikolla ruuhkaa. Kuva: K-Auto.
Autot ovat koetuksella pakkasessa ja autohuolloissa onkin ollut tällä viikolla ruuhkaa. Kuva: K-Auto.

Hyytävä pakkanen kurittaa edelleen koko Suomea, ja monet autot ovat koetuksella. Poikkeukselliset keliolosuhteet ovat tällä viikolla näkyneet selvästi myös K-Auton huollossa.

–Yhteydenottomäärät asiakkailta niin puhelimitse kuin muilla tavoin ovat kasvaneet hurjasti. Myös lattialiikenne, eli paikan päällä käyvien asiakkaiden määrä on lisääntynyt reilusti, kertoo K-Auton huoltopäällikkö Santeri Räty K-Auton Herttoniemen toimipisteestä.

Millaisia ongelmatilanteita autoilijoilla on ollut näillä pakkasilla huoltoon tulleiden yhteydenottojen perusteella? Muun muassa 12 voltin akkujen ongelmia, ovien ja luukkujen jäätymisiä sekä erilaisten ajoavustimien toimimattomuutta, Räty luettelee joitakin.

Hyvä ja perusteellinen varautuminen ennen auton rattiin hyppäämistä kannattaa toki aina, mutta varsinkin tällaisella kelillä se on erityisen suositeltavaa. Santeri Räty sekä K-Auton varaosapäällikkö Jani Andersson listasivat, miten yleisimpiä pakkasen aiheuttamia ongelmatilanteita voi ennaltaehkäistä.

Miten 12 voltin akku jakselee? 

Vaikka akun kanssa ei olisi ollut ongelmia kevyemmällä pakkasella, voi tilanne olla toinen kovilla pakkasilla. Ongelmia voi ennaltaehkäistä vaihtamalla akun uuteen tai käyttämällä autossa ns. ylläpitolaturia. Oman auton akun iän tarkistaminen on helppoa, sillä tieto akun iästä löytyy sen miinusnavasta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että yli viisi vuotta vanha akku olisi syytä vaihtaa uuteen. Me K-Autolla voimme auttaa tässä myös. Pieni vaiva, mutta suuri ilo autoilijalle.

Älä unohda laturia

Jos auton akku on koetuksella, myös laturin heikentynyt teho ilmenee juuri kovilla pakkasilla. Laturin vaihto edellyttää huoltokorjaamolla käyntiä.

Muista tarkistaa rengaspaineet

Kylmä ilma laskee rengaspainetta luonnostaan, minkä vuoksi auton rengaspaineanturit voivat antaa vikailmoituksia. Autoilijan on aina syytä reagoida näihin ilmoituksiin ja tarkistaa paineet. Kovilla pakkasilla rengaspaineita kannattaa usein myös lisätä. Kun lämpötila laskee 10 astetta, laskee renkaiden paine 0,1 baria.

Esilämmitys kunniaan

Onpa autossasi sitten perinteinen lämmitysjärjestelmä tai ilmalämpöpumppu, ovat ne koetuksella kylmällä. Lämmitysjärjestelmän alkukuormaa ja samalla ajomukavuutta voi lisätä merkittävästi esilämmityksellä. Siksi se kannattaa tehdä lämmitysjärjestelmän tyypistä huolimatta.

Keulasuoja dieselautoihin?

Kovat pakkaset koettelevat perinteisesti eniten dieselautoja, joissa polttoaine voi jäätyä. Talvidieselin ja arktisen dieselin käyttö on tietysti ehdoton juttu, mutta dieselautoilija voi sen lisäksi harkita, kannattaisiko auton keulaan kiinnittää ns. tuulensuojapaneelit. Niiden käytössä on syytä olla tarkkana, jotta ei sekoita auton luontaista jäähdytysjärjestelmää. Moneen automalliin saa autovalmistajan suunnittelemia paneeleja.

Muistithan moottorin esilämmityksen?

Polttomoottoriautoissa kova pakkanen jähmettää myös moottoriöljyjä. Kylmä käynnistys kuluttaa moottoria eniten. Tätä ongelmaa voi ehkäistä perinteisellä lohkolämmittimellä tai polttoainekäyttöisellä lisälämmittimellä, kuten Webastolla.

Lukotkin kovilla

Kun pakkanen oikein paukkuu, auton lukotkin voivat jähmettyä – lukot eivät aukea tai eivät mene kiinni ollenkaan. Lukkosulan käyttäminen on tällöin paikallaan, mutta myös oven sekä ikkunoiden tiivisteisiin silikonin laittaminen auttaa, jotta ovet toimivat myös kylmillä keleillä paremmin.

Sähköautoilijoille: Lataa mahdollisimman usein

Kylmyys lisää niin sähköauton kuin polttomoottoriauton kulutusta, sillä auton lämmittäminen vie energiaa. Samalla kylmyys voi vaikuttaa lataustehoon: jos auton akku on kylmä laturille saavuttaessa, myös latausteho voi olla totuttua alhaisempi.

Ja muistutuksena tien päälle: lämpimiä vaatteita mukaan ja liikkumisturvan numero valmiina

Vaikka tekisi kaikki mahdolliset ennakkotoimenpiteet, matka saattaa silti keskeytyä äkillisestikin. Varaa aina kaikille matkustajille riittävästi lämpimiä vaatteita mukaan siltä varalta, että apua joutuu odottamaan ulkona. Suomi on pitkien välimatkojen maa ja avun saannissa voi kestää kauankin. Muista myös tallentaa liikkumisturvan puhelinnumero valmiiksi puhelimeen.

Sinua saattaisivat kiinnostaa nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.