Jääkärin morsian Y-kinoon

Julkaistu:

Aihe:

SUOMEN jääkärimuseo tuo maanantaina Kauhavan Y-kinoon elokuvahistoriamme merkkiteoksiin kuuluvan Jääkärin morsiamen (1931).

Jääkärin morsian oli valmistusvuonnaan Suomen filmimaailman yleisömenestys. Jääkärimuseo luonnehtii sitä ”hurmaavaksi, naiiviksi, romanttiseksi, hauskaksi, yleväksi ja vähän kömpelöksikin” kulttifilmiksi.

Ensi-iltakiertueiden jälkeen elokuva on näytetty vain juhlaesityksenä Vaasassa vuonna 2001. Jääkärimuseo on saanut sille näyttöluvan. Se sisältyy myös museon perusnäyttelyyn ja on museolla katsottavissa. 

KALLE KAARNAN ohjaama sotadraama perustuu Sam Sihvon klassikkonäytelmään ja on sen ensimmäinen filmatisointi. Viime syksynä jääkärimuseo tarjosi Y-kinossa nähdyn myöhemmän, vuoden 1938 elokuvaversion.

Vuoden 1931 elokuvaa pidettiin vuosikymmeniä kadonneena ja tuhoutuneena. Vuonna 1990 helsinkiläisestä kellarista löydettiin joitain sen keloja, mutta vuonna 1997 siitä saatiin yllättäen Yhdysvalloista täydellinen esityskopio. Se oli säilynyt 60 vuotta Ramsayn kaivoskaupungissa paikallisen elokuvateatterin hallussa, koska sitä oli valmistumisvuonnaan markkinoitu ulkomaillekin.

KYSEESSÄ on mykkäelokuva, jossa repliikit esitetään välitekstein. Mukana on myös jälkisynkronoitua musiikkia ja lauluja, kuten Sam Sihvoa, Sibeliuksen Jääkärimarssi, Vaasan marssi, Kesäpäivä Kangasalla ja Isontalon Antti ja Rannanjärvi.

Sotaelokuvaksi se sisältää hyvin vähän varsinaista sotilaallista toimintaa. Se onkin pikemmin romanttinen seikkailuelokuva aktivisteista, jotka hankkivat sotilaskoulutuksen Saksassa 1915–17 taistellakseen Suomelle itsenäisyyden.

Elokuvahistorian merkkiteoksen maineen Jääkärin morsian sai siksikin, että se on Tauno Palon, tuolloin vielä Brännaren, debyyttirooli. Ensikertalainen oli myös sittemmin legendaksi noussut Ella Eronen. Naispääosan esittäjä Hanna Taini lukeutui jo tuolloin suomalaisfilmin tähtikaartiin.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.