Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -tunnustuspalkinto haussa kuudennen kerran

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -tunnustuspalkinto haussa
Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -tunnustuspalkinto on jälleen haussa. Kuva: Elina Teitti.
Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -tunnustuspalkinto haussa
Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -tunnustuspalkinto on jälleen haussa. Kuva: Elina Teitti.

MAAKUNNASSA asemansa vakiinnuttanut Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailu uudistuu. Haun avulla ei enää etsitä voittajaa vaan tunnustuspalkinnon saajaa. Myös hakuun liittynyt verkkonäyttely korvataan loppusuoralle valittujen taiteilijoiden esittelyllä Nelimarkka-museon Instagramissa.

Vuoden nuori eteläpohjalainen taitelija on valittu aiemmin vuosina 2015–2017, 2019, 2021. Hieman suunniteltua pidemmän tauon jälkeen on jälleen aika valita tunnustuksen saaja. Haun järjestää Nelimarkka-museo, eli Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo, yhteistyössä maakunnan kuvataide- ja galleriaverkoston kanssa.

–Tunnustuspalkinnolla pyritään antamaan nostetta ja julkisuutta eteläpohjalaiselle kuvataiteelle sekä tuomaan esille alueen uusia nuoria kuvataiteilijoita, museotoimenjohtaja Carmen Vendelin-Laukkanen Nelimarkka-museosta kertoo.

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -haku pähkinänkuoressa

Hakuun voivat osallistua kaikki vuonna 1994 ja sen jälkeen syntyneet Etelä-Pohjanmaan maakunnassa asuvat tai täältä kotoisin olevat kuvataiteilijat tai kuvataiteilijan ammattiin opiskelevat. Hakuun voi osallistua kaikilla kuvataidelajeilla.

Vuoden nuoren eteläpohjalaisen taiteilijan valitsee jury, jonka jäsenet tulevat Nelimarkka-museosta, Lapuan Taidemuseosta, Seinäjoen Taidehallista, Pohjalaisesta taiteilijaliitosta ja Etelä-Pohjanmaan liitosta. Jury valitsee osallistujista 3–5 finalistia, joiden teoksia esitellään Nelimarkka-museon Instagram-sivuilla ensi syksynä. Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija julkistetaan ja palkitaan Etelä-Pohjanmaan maakuntajuhlan yhteydessä niin ikään syksyllä.

Mainos

Palkintona näyttely ja residenssijakso Nelimarkka-museossa

Vuoden nuoreksi eteläpohjalaiseksi taiteilijaksi valittu saa palkinnoksi yhden kuukauden residenssimahdollisuuden Nelimarkka-museon taiteilijaresidenssissä Alajärvellä ja näyttelyn Nelimarkka-museossa ajalle 16.8.–14.9.2025. Lisäksi Etelä-Pohjanmaan liitto myöntää tunnustuksen saajalle 1.000 euron suuruisen stipendin.

Haun finalistit saavat näkyvyyttä erityisesti Nelimarkka-museon Instagram-tilillä syksyllä, jolloin taiteilijoita teoksineen esitellään sosiaalisessa mediassa. Lisätietoja palkinnosta ja haun säännöt löytyvät Nelimarkka-museon verkkosivuilta osoitteesta: https://nelimarkka-museo.fi/vnept-haku/

Taustatietoa Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -hausta

Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -haun on suunnitellut Etelä-Pohjanmaan kuvataide- ja galleriaverkosto, joka on Nelimarkka-museon kumppanina hakua toteuttamassa. Verkostoon kuuluvat maakunnan taidemuseot ja näyttelygalleriat, joilla on säännöllistä ympärivuotista tai lähes ympärivuotista näyttelytoimintaa: Nelimarkka-museo – Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo –  Alajärveltä, Lapuan Taidemuseo ja Patruunagalleria Lapualta, Pohjanmaan valokuvakeskus Lapualta, Seinäjoen Taidehalli, Varikkogalleria Seinäjoelta, Taidekeskus Harri Alavudelta, Kauhajoen Hella-galleria, Galleria Kaari Kauhavalta ja Pirkanpojan taidekeskus Ähtäristä.

Galleriaverkoston tehtävänä on kehittää yhteistyötä kuvataiteen alalla, nostaa kuvataiteen profiilia ja asemaa maakunnassa sekä pohtia toimenpiteitä kuvataiteen kehittämiseksi maakunnassa. Verkoston koordinoija ja koollekutsuja on Nelimarkka-museo.

Ensimmäisen Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun vuonna 2015 voitti lapualaislähtöisen Ville Vuorenmaa ja yleisön suosikki oli alajärveläissyntyinen Mari Hallapuro. Vuoden 2016 kilpailun voittaja oli seinäjokelainen Katri Yli-Erkkilä ja yleisön suosikki Peräseinäjoelta kotoisin oleva Mervi Patala. Vuoden 2017 nuori eteläpohjalainen taiteilija ja myös yleisön suosikki oli seinäjokelaissyntyinen Heidi Katajamäki. Vuonna 2019 kilpailun voitti alavutelaisjuurinen Tuomas Linna ja yleisön suosikiksi valittiin Kauhavalta lähtöisin oleva Emma Peura. Vuoden 2021 kilpailun voitti seinäjokelaissyntyinen Tuisku Ojanperä ja yleisön suosikiksi nousi kauhajokelaislähtöinen Eeva-Marja Saarinen.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.