Eteläpohjalaiset elokuvantekijät kaavailevat isoa kansainvälistä tv-sarjaa kuvattavaksi Etelä-Pohjanmaalla

Tuukka ja Jani.
Tuukka ja Jani.

LAPUA 1976 – elokuvan tuotantoyhtiö Blankface Oy sekä Janiv Oskárin luotsaama ISLE Art Industries Oy ovat yhdistäneet voimansa uuden kansainvälisen draamasarjan tuottamiseksi.

Toukokuussa 2024 käynnistyvän yhteishankkeen tavoitteena on luoda maailmanlaajuisen levityksen saava sarja, jossa yhdistyvät suomalaiset kansantarut ja moderni mysteeri. Tulevan sarjan luoja ja showrunner Tuukka Haapamäki on valtavan yleisömenestyksen saaneen Lapua 1976 -elokuvan käsikirjoittaja ja leikkaaja.

–Mitä saadaan, kun yhdistetään suomalaiset kansantarinat ja Salaiset Kansiot? Näin voisi kuvailla sarjan ajatusta pääpiirteittäin. Juonesta en voi vielä paljastaa juuri mitään, mutta sen voin kertoa, että kirjoitan päähahmoa varta vasten Linnea Leinolle, joka on alustavasti lupautunut mukaan projektiin, kertoo Tuukka Haapamäki.

Tuottaja ja elokuvantekijä Janiv Oskárin elokuvia on näytetty aina Kiinan ja Japanin pääkanavilta Ylelle ja suoratoistopalveluihin. Janiv on mukana parhaillaan esituotantovaiheessa olevan Häjyt 2 -elokuvan työryhmässä.

–Eteläpohjalaiset tuotantoyhtiöt ovat viime vuosina osoittaneet, että̈ alueella pystytään tuottamaan laadukasta valtakunnallisen ja kansainvälisen tason elokuvaa ja sarjaa. Tästä̈ esimerkkeinä̈ ovat muun muassa Jussi-palkittu Lapua 1976 (2023), Teräsvaari (2015, Kiinan ja Japanin pääkanavalla, Al Jazeeralla ja niin edelleen), Conversazioni con la Solitudine (2022, Lontoon muotiviikoilla, 19 kansainvälistä ehdokkuutta ja palkintoa), Riverbulls (kirje Vladimir Putinille) (2023, Yle), Luontojengi (2023 Tv-sarja, Eveo TV) ja Sula (2019, Lontoon muotiviikot). Alueen elokuva on nyt kovassa nosteessa ja tavoitteenamme on luoda alueelle merkittävä elokuva-alan keskittymä, sanoo Janiv Oskár.

Sarjan tuottajina toimivat Haapamäen ja Oskárin lisäksi Pekka Pohjoispää ja Mikko Jokipii (Lapua 1976). Sarjan lisäksi Blankfacella on jo kehitteillä ohjaaja Toni Kurkimäen seuraava pitkä elokuva.

– Kysymys ”mitä seuraavaksi?” on toistunut Lapua 1976 ensi-illan jälkeen useasti ja olemme iloisia siitä, että nyt voi oikeasti puhua tulevista tuotannoista! Blankface Oy:n näkökulmasta sarjan kehitystyön käynnistyminen on upea asia. Yhteistyö ISLEn kanssa on erittäin mieluisa ja vahvistaa tuotantoa merkittävästi, sanoo Pohjoispää.

Inspiraatiota lähipitäjistä, kansantaruista ja paikallistarinoista – Kunnianhimoisen kuusiosaisen sarjan tämänhetkinen työnimi on ”Taro”

Inspiraatiota lähipitäjistä, kansantaruista ja paikallistarinoista – Kunnianhimoisen kuusiosaisen sarjan tämänhetkinen työnimi on ”Taro”

INSPIRAATIONA sarjan synnylle toimivat moninaiset kansantarinat, eritoten Ylistaron Asemaseudun värikäs puhuttu historia, sekä Tampereen Yliopiston Kansanperinteen arkistojen lukuisat ääninauhat.

–Muutaman aiemman yhteistyöprojektin ansiosta, tuotantoyhtiöillä on erinomaiset kontaktit alueen toimijoihin ja asukkaisiin. Ylistaron Asemanseudun kontaktihenkilömme, Harri Ritari on tärkeä ja arvokas apu hankkeessa. Häntä voisi luonnehtia kylän historian “tietokirjana”, “tarinoiden vaalijana” ja moniosaajana. Harrin kanssa olen yhteistyötä aiemminkin tehnyt ja olen ollut vaikuttunut siitä, miten poikkeuksellisen paljon Asemanseutu kätkee sisäänsä traagisia ja kiinnostavia tarinoita menneiltä vuosisadoilta. Alueella on lukuisia 1700- ja 1800-luvulta säilyneitä kohteita: taloja, rakennuksia, piilopaikkoja ja muistomerkkejä. Nämä ovat erityisen otollisia ympäristöjä kuvausten järjestämistä ajatellen, kertoo Janiv Oskár.

Apurahalla hanke käyntiin

TUUKKA Haapamäelle ja Janiv Oskárille on myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Etelä- Pohjanmaan rahastolta apurahan, joka mahdollistaa hankkeen käynnistämisen. Apuraha luovutetaan tekijöille kulttuurirahaston juhlatilaisuudessa Kalevan navetalla keskiviikkona 8. toukokuuta 2024.

–Käsikirjoitustyö lähtee nyt toden teolla käyntiin. Samaan aikaan neuvottelemme sarjalle kansainvälistä levitystä. Muutama lupaava kuvio on jo vireillä, mutta aika näyttää. Paljon on työtä edessä, sanoo Tuukka Haapamäki.

–Tällaiseen jättimäiseen hankkeeseen tullaan tarvitsemaan paljon yhteistyökumppaneita ja rahoitusta. Alamme kartoittamaan alueen toimijoita mahdollisimman pian, kun saamme projektin vauhtiin. Kyllähän hanke alueen merkittävyyttä elokuva-alan keskittymänä vankistaa. Tällaisia hankkeita tuotetaan pitkään –  erityisesti silloin, jos sarja saa useita jatkokausia, jatkaa Janiv Oskár.

”Taro” valmistuu aikaisintaan alkuvuodesta 2026.

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.