Seinäjoen kaupungille sote-uudistus on radikaali, koska suuri osa sen toiminnasta siirtyy maakunnalliselle kuntayhtymälle. Toisaalta, koska eteläpohjalaisista noin kolmasosa on seinäjokelaisia, saa kaupunki paljon äänivaltaa uudessa kuntayhtymässä.
Evijärveläisille, kauhavalaisille ja lappajärveläisille sosiaali- ja terveyspalveluja tuottaa Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Saman tekee alajärveläisille, soinilaisille ja vimpeliläisille Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue.
Järviseudulla sote-uudistus ei aiheuta kovin suurta muutosta, koska kunnat eivät nykyisinkään enää suoraan tuota asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluja.
Sen sijaan edunvalvonta muuttuu. Järviseudun pienet kunnat eivät enää neuvottele vain siitä, keskitetäänkö sote-palveluja Alajärvelle tai Kauhavalle, vaan myös keskittämisestä Seinäjoelle. Ja eteläpohjalaiset neuvottelevat, mitä keskitetään sote-alueen suurimpaan kaupunkiin Tampereelle.
Keskittämisen voi toki ilmaista tyylikkäämminkin: neuvotellaan, mitä palveluja maakunnassa tai sote-alueella kannattaa koota esimerkiksi osaamisen varmistamiseksi.
Väli-Suomen sote-alueeseen kuuluu vain kolme maakuntaa, koska Päijät-Häme halusi samaan alueeseen Helsingin kanssa.
Pirkanmaalla on runsaat 500 000 asukasta, Etelä-Pohjanmaalla Isonkyrön kera noin 200 000 ja Hämeenlinnan tienoilla Kanta-Hämeessä vajaat 200 000. Toisin sanoen Pirkanmaa saa Väli-Suomen sote-alueen kuntayhtymässä yli puolet äänivallasta.
