Pirkanmaalla äänivalta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Seinäjoen kaupungille sote-uudistus on radikaali, koska suuri osa sen toiminnasta siirtyy maakunnalliselle kuntayhtymälle. Toisaalta, koska eteläpohjalaisista noin kolmasosa on seinäjokelaisia, saa kaupunki paljon äänivaltaa uudessa kuntayhtymässä.
Evijärveläisille, kauhavalaisille ja lappajärveläisille sosiaali- ja terveyspalveluja tuottaa Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Saman tekee alajärveläisille, soinilaisille ja vimpeliläisille Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue.
Järviseudulla sote-uudistus ei aiheuta kovin suurta muutosta, koska kunnat eivät nykyisinkään enää suoraan tuota asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluja.
Sen sijaan edunvalvonta muuttuu. Järviseudun pienet kunnat eivät enää neuvottele vain siitä, keskitetäänkö sote-palveluja Alajärvelle tai Kauhavalle, vaan myös keskittämisestä Seinäjoelle. Ja eteläpohjalaiset neuvottelevat, mitä keskitetään sote-alueen suurimpaan kaupunkiin Tampereelle.
Keskittämisen voi toki ilmaista tyylikkäämminkin: neuvotellaan, mitä palveluja maakunnassa tai sote-alueella kannattaa koota esimerkiksi osaamisen varmistamiseksi.
Väli-Suomen sote-alueeseen kuuluu vain kolme maakuntaa, koska Päijät-Häme halusi samaan alueeseen Helsingin kanssa.
Pirkanmaalla on runsaat 500 000 asukasta, Etelä-Pohjanmaalla Isonkyrön kera noin 200 000 ja Hämeenlinnan tienoilla Kanta-Hämeessä vajaat 200 000. Toisin sanoen Pirkanmaa saa Väli-Suomen sote-alueen kuntayhtymässä yli puolet äänivallasta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.