Ivan Kupalan juhla on Ukrainan juhannus

Ivan Kupalan juhlan eli juhannuksen viettoon liittyy Ukrainassa runsaasti erilaisia perinteitä.
Ivan Kupalan juhlan eli juhannuksen viettoon liittyy Ukrainassa runsaasti erilaisia perinteitä.
Ivan Kupalan juhlan eli juhannuksen viettoon liittyy Ukrainassa runsaasti erilaisia perinteitä.
Ivan Kupalan juhlan eli juhannuksen viettoon liittyy Ukrainassa runsaasti erilaisia perinteitä.

UKRAINAN kesälomakausi kestää rusaliyasta (toukokuun loppu), vihreistä lomista (trinity) ensimmäisiin vapaapäiviin uuden sadon kunniaksi (makovei, spas). Kesälomaan sisältyi kaksi eri motiivia: luonnon tärkeimpien, maanviljelijöille elämää antavan elementtien – auringon, veden ja kasvien – palvonta; lisääntyminen ja siten valmistautuminen syksyn hääkauteen. Kesäkalenterin keskeisellä paikalla on kupala-rituaali, joka yhdistää molemmat aiheet.

Ukrainassa vietetään sunnuntai-illasta 23. kesäkuuta maanantain 24. kesäkuuta iltaan Johannes Kastajan (kupala) juhlaa. Tämä loma symboloi kesäauringon – kupalan – syntymää.

Nykyään loma on saanut taiteellisen merkityksen, mutta tärkeimmät pakanalliset rituaalitoimet ovat jääneet meihin – neitsytseppeleiden kudonta ja veteen upottaminen; nauhoilla koristetun kupala-puun muistopäivä, tansseja; tulen sytyttäminen ja tulen yli hyppääminen; olkipalloja tai täytettyjen eläinten polttaminen; rituaali-illallisen järjestäminen. Rituaaleja suoritettiin sadonkorjuun ja terveyden sekä lasten syntymän varmistamiseksi.

Ivan Kupalan loman kokko liittyy auringon kulttiin, joten sen paikka valittiin yleensä kukkuloille, jotta liekki nostettaisiin mahdollisimman korkealle. Uskottiin, että “epäpyhä voima” palaisi tulessa.

Tämän päivän tärkein rituaali on “puhdistus” tulella. Ihmiset valvovat koko yön ja tanssivat tulen ympärillä. Pojat ja tytöt, kädestä pitäen, hyppäävät tulen yli. Joskus karjaa ajettiin kupalan kokon läpi niiden suojelemiseksi taudeilta. Sairaan lapsen paita voitiin polttaa tuleen, jotta hän toipuisi nopeammin.

Vedellä oli myös “puhdistavaa”, “parantavaa” voimaa. Siksi uiminen tänä päivänä oli rituaali. Ihmiset uskoivat kupala-veden ja sillä peseytymisen parantaviin ominaisuuksiin. Tytöt heittivät veteen seppeleitä ja ennustivat. Mihin suuntaan seppele kelluu vedessä, siihen suuntaan tyttö menee naimisiin.

Kupalan pääyrttinä pidettiin saniaista, jonka salaperäistä kukkaa rohkeimmat lähtivät Kupala-yönä metsästä etsimään. Se, joka sen löytää, on terve ja rikas.

Isoäidillä oli tapana sanoa, että yöllä Ivan Kupalalla, täsmälleen keskiyöllä, saniainen kukkii kultaisella kukalla. Ja kuka sen löytää ja kukan poimii, näkee aarteita maan alla ja alkaa ymmärtää eläinten ja lintujen kieltä. Mutta saniainen kukkii vain muutaman minuutin ja sitten katoaa, ja sitä on erittäin vaikea löytää.

Lapsena halusin todella löytää saniaiskukan, jotta voisin jutella eläinten ja lintujen kanssa. Vasta aikuisena opin, että saniaiset eivät koskaan kuki, vaan lisääntyvät itiöillä, hienolla pölyllä, joka muodostuu lehtien alapuolelle ja näkyy vain mikroskoopilla. Ymmärsin myös, että ihmisillä ja eläimillä ja kaikilla elävillä olennoilla on yksi yhteinen kieli – rakkaus ja huolenpito.

Svitlana Zubenko                                                                                    

Oletko lukenut jo nämä Svitlanan kirjoitukset?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA