Infoa, kahvia, kyläkummeja ja lahjakortteja – näin uudet asukkaat otetaan vastaan Järviseudulla

Järviseudun kunnissa uudet asukkaat otetaan vastaan tervetulopaketein ja pienin lahjoin. Kuva: Eija Pippola.
Järviseudun kunnissa uudet asukkaat otetaan vastaan tervetulopaketein ja pienin lahjoin. Kuva: Eija Pippola.
Järviseudun kunnissa uudet asukkaat otetaan vastaan tervetulopaketein ja pienin lahjoin. Kuva: Eija Pippola.
Järviseudun kunnissa uudet asukkaat otetaan vastaan tervetulopaketein ja pienin lahjoin. Kuva: Eija Pippola.
UUDET kuntalaiset ovat pienille kunnille kullan arvoisia ja heidän saamisekseen kunnat tekevät monenlaisia toimenpiteitä. Entä millaisia tervetulolahjoja tai yhteydenottoja tulokkaat Järviseudun kunnissa saavat?

VIMPELIIN muuttaville uusille asukkaille annetaan Vimpeli-infolehti, uusin kuntatiedote sekä lisäksi jotain pientä, esimerkiksi Vimpeli-kahvia, kertoo viestintäsihteeri Hanna-Riikka Uusitalo.

–Kyläkummi-toimintaa ollaan aloittelemassa. Eli nimetty kyläkummi ottaa yhteyttä kunnan uusiin asukkaisiin tai häneen voi ottaa yhteyttä jo ennen muuttoa Vimpeliin. Kyläkummi on tukena ja turvana kotiutumisessa uudelle paikkakunnalle. Hän kertoo tulijoille vapaista asunnoista ja tonteista, tärkeimpiä yhteystietoja ja kunnan tapahtumia. Hän esittelee paikallisia palveluita ja on näin ollen ensimmäinen paikalliskontakti uusille asukkaille.

Kyläkummitoiminta on käynnissä Järviseudun kunnista jo Evijärvellä ja Soinissa.

Kyläkummit kuljettavat tervetulokassit tulokkaille Evijärvellä

EVIJÄRVELLÄ kyläkummit jakavat uusien kuntalaisten tervetulopaketit kylille.

–Tähän keskustan alueelle aiomme jakaa niitä Kultalahden Päivin kanssa, kertoo kunnan kehittäjäkoordinaattori Sanna Kivimäki, joka toimii itse keskustan alueen kyläkummina.

I love Evijärvi -kassiin sujautetaan kunnanjohtajan tervehdys, esitteitä vapaa-ajanviettomahdollisuuksista, Evijärvi-opas, seurakunnan infoa, vaihtelevasti ajankohtaisia tiedotteita sekä Lions Clubin julkaisema puhelinmuistio, josta löytyvät kaikki tarpeelliset yhteystiedot. Pakettiin kuuluu myös Järviseudun Sanomien ilmaisjakso.

–Haluaisimme tarjota lisäksi maistiaiskäynnin kuntosalille, käymme siitä vielä neuvotteluja Kuntoilukeskuksen kanssa. Kylät voivat myös laittaa kassiin haluamiaan tuotteita.

Lappajärvellä kahvitellaan ja jaetaan pyyhkeitä

LAPPAJÄRVEN kunta muistaa jatkossa kuntaan muuttaneita järjestämällä yhteisen kahvittelutilaisuuden ja antamalla tervetulolahjan viime vuonna muutetun Lappajärvi-paketin linjauksen mukaisesti. Ensimmäinen kahvitilaisuus järjestetään tänä kesänä, kertoo hallintojohtaja Päivi Huhtala.

–Tilaisuudessa annetaan uusille kuntalaisille myös pyyhe.

Alajärvi järjestää syksyllä uusien kuntalaisten illan

ALAJÄRVELLÄ tervetulopaketteihin on varattu tämän vuoden budjettiin määräraha.

–Tervetulopaketti tulee sisältämään tervetuloviestin, tietoa kaupungin palveluista ja pienen yllätyksen. Katsotaan, miten paketti tulevina vuosina tulee sitten muokkautumaan. Pääasia kuitenkin, että paketin saanut kokee olonsa tervetulleeksi, kertoo elinvoimajohtaja Jaakko Aninko.

–Myöhemmin syksyllä, Aalto-viikon jälkeen, on tulossa uusien kuntalaisten ilta.

Uudet kauhavalaiset saavat elokuvalippuja

KAUHAVALLA uudet asukkaat saavat tervetulopaketin, joka sisältää kaupunginjohtajan allekirjoittaman tervetulokirjeen, esitteitä ja osoitekartan sekä jokaiselle perheenjäsenelle elokuvalipun, kertoo yrityspalvelusihteeri Ulla Kari.

–Tämä on monestikin arvokas paketti, kun perheessä voi olla esimerkiksi viisi lasta ja kaksi aikuista, niin paketin arvo lähentelee jo 80 euroa. Tämän vuoden alusta tervetulopaketin saavat myös kuntapaikan saaneet ukrainalaiset. Heille elokuvalippu ei sovellu, koska he eivät välttämättä ymmärrä englantia tai suomea. Heille lähtee kylpylälippua Härmän Kylpylään.

Soiniin muuttavat saavat rahan arvoisen lahjan

SOINISSA uusi kuntalainen saa tervetulokirjeen, jonka mukana on tietoa Soinista, kunnan palveluista, yhdistystoiminnasta ja harrastusmahdollisuuksista, kuten retkeilyreiteistä. Kirjeen mukana on myös 20 euron etuseteli, joka käy lukuisissa soinilaisissa yrityksissä maksuvälineenä, kertoo hyvinvointijohtaja Eeva-Marja Jokinen.

Soinissa toimii jo 11 kyläkummia, jotka toimivat kylälle muuttoa suunnittelevien, uusien asukkaiden ja monipaikkaisten sekä kesäasukkaiden tukena ja apuna.

–He toivottavat tervetulleeksi kylään joko käymällä itse kylässä tai kutsumalla uudet asukkaat kylän tilaisuuksiin ja vievät pienen “selviytymispaketin” uusille asukkaille.

Asuntotarjontaa, työpaikkoja, täkyjä perheille – näin Järviseudun kunnat houkuttelevat uusia asukkaita

Kilpailu muuttajista on kovaa ja kunnissa on panostettu uusien asukkaiden houkutteluun. Etenkin Soinissa käyttöön on otettu täyslaidallinen keinoja, jotka kiinnostanevat niin lapsiperheitä, opiskelijoita kuin muualta töihin tuleviakin.

Mainos

SOINISSA on meneillään monenlaisia toimenpiteitä, jotta soinilaiset viihtyvät Soinissa ja ehkä saisimme vielä muutamia uusiakin muuttamaan Soiniin, kertoo hyvinvointijohtaja Eeva-Marja Jokinen.

Soini on panostanut kannustimiin pysyä soinilaisena tai mahdollisesti muuttaa Soiniin. Etuja on perheille, Soiniin töihin tuleville sekä opiskelijoille. Tarjolla on 1 500 euron vauvaraha, ilmainen varhaiskasvatus ja musiikkileikkikoulu sekä pienimmille koululaisille on aamupäivä- ja iltapäivätoimintaa pienellä kuukausimaksulla.

Kunta myöntää kuuden kuukauden asuntoedun Soiniin töihin tuleville tai jo Soinissa töissä olevalle tarjoamalla kunnan tai Soinin Vuokratalot Oy:n vuokra-asuntoja puoleen hintaan. Kunta myös palkitsee ensimmäisen korkeakoulututkinnon suorittaneet 1 000 euron stipendillä. Kunta myöntää opiskelijatukea 18–29-vuotiaille, jotka ovat Soinissa kirjoilla koko lukuvuoden, vaikka asuisivat opiskelun takia toisella paikkakunnalla. Soinissa asuvat toisen asteen opiskelijat saavat kuntosalikortin Soinin kunnan kuntosalille.

VIMPELISSÄ uskotaan, että tulevina vuosina elinkeinoelämä vahvistuu ja syntyy uusia työpaikkoja. Nettomuutto on jo ollut positiivista, mutta pullonkaulana on ollut asuntojen tarjonta.

–Kunta saneeraakin jatkuvasti vuokra-asuntojaan ja sitä mukaa kun tulee valmista, on aina uudet asukkaat jo muuttamassa uuteen kotiin. Entisen Järviseudun sairaalan tiloihin saneerataan tulevina vuosina vuokrayksiöitä ja soluasuntoja. Kunta myös tukee ja kannustaa uudisrakentamista, kertoo Hanna-Riikka Uusitupa.

–Vimpelin lukion palloilulinja, alkava Veto Akatemia sekä kansainvälinen Finest Future -ohjelma tuovat opiskelijoita Suomesta ja ulkomailta Vimpeliin.

Vimpelin kunta myöntää myös vuonna 2024 syntyville vimpeliläisille vauvoille 1 000 euron vauvarahan.

LAPPAJÄRVI on houkutellut muuttajia esimerkiksi tonttikampanjan avulla.

EVIJÄRVELLÄ ei ole tällä hetkellä käynnissä muuttoon houkuttelevia kampanjoita, mutta Kotiin Evijärvelle -kotisivua pitäisi päivittää seuraavaa kampanjaa varten, sanoo Sanna Kivimäki.

–Se yhdistetään sitten meidän tulevaan uuteen kotisivuun.

–Meillä on varmasti yhteneväiset vetovoimatekijät muun Järviseudun kanssa: varhaiskasvatus- ja koulupuoleen, vapaa-ajanpalveluihin, liikuntaan ja kirjastoon panostettu ja pohjatyö kolmannen sektorin kanssa tekee kuntaan elämää. Sitä halutaan vielä vahvistaa, lämminhenkistä yhteistyötä, joka näkyy monella sektorilla. Elinkeinoelämän puolella ihmiset työllistyvät hyvin, työttömyysprosentti on pieni ja elinkeinorakenne terve.

–Turvallinen perusarki on noussut esille meille muuttaneiden lapsiperheiden keskuudesta. Moni on paluumuuttaja tai on muutettu lähemmäs sukua.

ALAJÄRVELLÄ tiedetään, että työpaikat, etätyömahdollisuudet, kuten valokuidun saatavuus ja palvelut houkuttelevat muuttajia.

–Ensi vuonna keskustaan aletaan rakentamaan uutta koulua. Kaupungin muuhunkin viihtyvyyteen tullaan panostamaan tulevaisuudessa. Alajärveä tullaan markkinoimaan monipuolisesti ja monikanavaisesti. Tarkoituksena on nostaa kaupungin imagoa ja näin ollen saamaan kaupunki potentiaalisten muuttajien tietoon. Keväällä toteutetaan Alajärveltä poismuuttaneille oma kampanja, jossa heitä lähestyy maskottimme Alvar Tintti, kertoo Jaakko Aninko.

Lisäksi valmisteilla on myös elinvoimaohjelma, jossa tehdään linjanvetoja siitä, kuinka Alajärvi pidetään elinvoimaisena.

KAUHAVAN kaupunki on tehnyt jo vuosia kuntamarkkinointia messuilla ja muissa tapahtumissa. On ollut asumisen kampanjoita, muun muassa Tuu jo kotia ja Paras paikka -kampanjat.

–Meillä on tarjota hyvät peruspalvelut, harrastusmahdollisuudet ja on rakennettu uusia kouluja sekä päiväkoteja. Meillä on mahdollista saada kotihoidon kuntalisää ja muistamme syntyneitä vauvoja vauvalahjalla, Ulla Kari toteaa.

Lue myös tämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.