Yhdessä tekemisen voima  

Mikko Huhtala, Evijärven kunnanjohtaja
Mikko Huhtala, Evijärven kunnanjohtaja.
Mikko Huhtala, Evijärven kunnanjohtaja
Mikko Huhtala, Evijärven kunnanjohtaja.

HILJATTAIN sain osallistua erään evijärveläisen yhdistyksen vuosijuhlaan. Juhlan aikana kuultiin puheita, tervehdyksiä ja muisteluita vuosikymmenten aikana yhdessä porukalla tehdystä talkootyöstä ja tempauksista yhteiseen hyvään. Iso osa ponnisteluista on vuosittain toistuvia, kunnan katukuvassa näkyviä asioita, joista puhutaan positiiviseen sävyyn vuodesta toiseen täällä Evijärvellä ja myös kuntarajojen ulkopuolella. 

Suuri osa tiiviin porukan yhteisestä hyvänteosta kohdistuu paikallisesti Evijärvelle, mutta paljon myös laajemmin alueelle tai jopa kansalliseen tai kansainväliseen hyväntekeväisyyteen. 

Juhlassa puheenvuoroja kuunnellessani mietin taas kerran yhdessä tekemisen voimaa ja merkitystä. Yhdistysten, seurojen tai ihan vain pelkistetyimmässä muodossa kaveriporukoiden valtavaa merkitystä pitäjissä. 

NYKYÄÄN kuntien rahoitusrakenne ja laissa määritellyt tehtävät määrittävät isolta osin kuntien roolin lakisääteisten tehtävien hoitamiseksi. Nämä kaikki ovat toki hyvin tarkeitä kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamiseksi. Varhaiskasvatus, koulutus, nuoriso, liikunta, hyvinvoinnin edistäminen, infran toiminta ynnä muut ovat erittäin tärkeitä asioita ja kaiken toimiessa vaikutus kuntalaisten hyvinvointiin ehdottoman myönteinen. 

Mutta, jos mietitään mistä asioista puhutaan, mistä kunta tunnetaan tai muistetaan, ne ovat hyvin usein niitä erilaisten vapaaehtoisvoimin toimivien porukoiden aikaansaamia tapahtumia, perinteitä, alueita, paikkoja ja niin edelleen. Niistä puhutaan, niitä väliaikaisesti paikkakunnalta poismuuttaneet muistelevat, niihin liittyviä tarinoita kerrotaan ja yhdessä tehdessä sattuneita kommelluksia muistellaan. 

Evijärvellä johonkin tiettyyn teemaan tai rajattuun toimintaan, tiettyyn kylään, johonkin harrastukseen, urheiluun tai muuhun yhteiseen mielenkiinnon kohteeseen keskittyneitä tai väljemmin ilman rajauksia toimivia, mutta saman henkisiä ihmisiä kokoavia yhdistyksiä toimii kiitettävä määrä. Näissä ihmisten yhteenliittymissä tehdään hyvällä yhteishengellä sitä näkyvää ja näkymätöntä työtä, jonka tuloksena kehittyneet sellaiseksi yhteisöksi, kunnaksi, joka olemme. 

Kunnat tekevät kiinteästi yhteistyötä alueellaan toimivien yhdistysten kanssa. Paljon on yhdistysten ja kuntien yhteisiä hedelmällisisä hankkeita, ja osaltaan kunnat pyrkivät myös luomaan otollista maaperää vapaaehtoiselle toiminnalle ja tukemaan toimintaa monin tavoin. 

Mainos

EVIJÄRVELLÄ avautuu juuri Kylien kehittämisrahan kevään hakukierros. Kylien kehittämisrahan avulla kunnassa toimivat yhdistykset voivat toteuttaa omia ideoitaan ja näin edelleen luoda kaikille kuntalaisille uutta toimintaa, uusia palveluita ja tapahtumia, uusia kokemuksia ja aihioita yhteisöllisille kokemuksille. 

Kylien kehittämisrahan lisäksi keväällä Evijärvellä jaetaan myös sivistystoimen avustukset seuroille ja yhdistyksille. Myös alueemme Leader Aisaparin kautta on haettavana rahoitusta hankkeisiin ja projekteihin.      

Lopuksi haluan toivottaa kaikille aurinkoista ja aktiivista kevättä! 

Mikko Huhtala 

kunnanjohtaja 

Evijärvi 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.