Vimpelin kiertoliittymän kalkkiuuniteos kuvaa kalkinpolttoperinnettä, yhteishenkeä ja sivistystä 

Vimpelin kiertoliittymään valmistunut monumentti kuvaa paitsi kunnan kalkinpolttoperinteitä, myös yhteishenkeä ja sivistystä. Kuva: Johanna Korkea-aho.
Vimpelin kiertoliittymään valmistunut monumentti kuvaa paitsi kunnan kalkinpolttoperinteitä, myös yhteishenkeä ja sivistystä. Kuva: Johanna Korkea-aho.

Monumentissa valaistaan liekkiä, joka kuvaa kalkkiuuniperinteitä pitäjä. Liekin alla on kalkkikiviä, joiden alla olevat valot loistavat kuten hehkuvassa kalkkiuunissa tulen loimu. Kalkkiuunimonumentilla halutaan kunnioittaa pitäjän vanhoja kalkinpolttoperinteitä ja tuoda rikasta historiaa julki. Lisäksi teoksella halutaan viestittää Vimpelin kunnan vahvasta yhteishengestä, niin sanotusta tulen liekistä.  

Samaistumispiirteitä löytyy myös Vimpelin vaakunaan. Vaakunan kolme sakaraa kuvastavat vuonna 1858 perustettua kirjastoa, 1868 perustettua kansakoulua ja sivistyksen varhaista alkamista sekä kalkinpolttoa. Teos henkii pitäjää ja yhteisöä monella tasolla, kuvaillaan kunnasta.

Teoksen ovat piirtäneet teknisen lautakunnan jäsenet Teija Uitto-Kohonen sekä Anna Nieminen. Lautakunnalla oli vahva yhteinen näkemys piirroksesta. Teknisen suunnittelun on tehnyt Pentti Mustamaa ja toteutuksen tekninen toimi. Kalkkikivet on lahjoittanut Nordkalk Oy Ab Vimpelin tehdas. Kivet toimitti Maansiirto Mika Pyhälahti Oy ja ne aseteli paikalleen Järviseudun Viherrakennus Oy kunnan omien työmiesten avustuksella. Sähkötyöt on suunnitellut ja toteuttanut Voima asennus Oy. Monumentin toteutus tiealueelle on tehty ELY-keskukselta saatujen tarkkojen ohjeiden mukaan muun muassa valaistuksen suhteen. 

Luitko jo nämä jutut?

Mainos

Jaa Somessa

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Jätä kommentti

Ilmainen

isojako

digilehti

julkaistu