Oma maa mansikka, muu maa mustikka – lähimatkailua Järviseudulla 

Tuija Matintupa.
Tuija Matintupa.
Tuija Matintupa.
Tuija Matintupa.

JÄRVISEUDUN alueelta löytyy monia mielenkiintoisia kohteita, joihin kyllä kannattaa tutustua. Rohkeasti vain ylittämään kuntarajat ja tutkimaan, miten naapurissa eletään.  

Oletko sinä käynyt Evijärven Uittomieskämpällä tai Alajärvellä Nelimarkka-museolla? Uittomieskämppä on mitä mainioin kohde varsinkin sulan maan aikana, mutta myös ympäri vuoden. Voi vaikka varata kavereiden kanssa saunaillan ja käydä ensin kiertämässä lähistöllä olevan luontopolun. Alue on myös erittäin hyvä lintujen tarkkailuun. Väinöntalolla kannattaa myös käydä ja TuuHetissä lounaalla. Voin suositella. 

Voit jatkaa matkaa sitten vaikka Kortesjärvelle ja käydä Jääkärimuseossa ja ihastella kauniita vanhoja rakennuksia punaisen kirkon lähistöllä. Kitkan urheilualueelta löytyy myös frisbeegolf-rata, ja nyt niin suosituksi tulleet kuntoportaat. Niitähän löytyy myös Lappajärven Itäkylästä, Vimpelin Lakeaharjulta, Soinin Vuorenmaasta ja Alajärven Lehtimäellä voi kiivetä Suokonmäen näkötorniin, ja katsella samalla komeita maisemia yli Järviseudun. 

Luontokohteita ja historiaa

Lappajärveltä löytyy monia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen. Kivoja paikkoja ovat esimerkiksi Ammeskallio ja Vanhavuori Itäkylässä ja Hanhivuoren laavu ja näkötorni Tarvolassa. Kivitipun yhteydessä on Meteoriittikeskus, missä on mahdollisuus nähdä aitoja meteoriitteja ja kuusta peräisin olevaa kivinäytettä, ja voi vaikka lähteä virtuaalimatkalle tutustumaan avaruuteen.  

Pesäpallohurmosta ja suksien saloja

Vimpelissä on ainakin kerran kesällä pakko kokea pesäpallohurmos kauniilla Saarikentällä. Uusittuun pesäpallomuseoon kannattaa myös tutustua, samoin Suksitehdasmuseoon. Nelimarkan kahvilassa voi pistäytyä päiväkahvilla. Lakeaharju on viime vuosina kehittynyt kovasti ja tapahtumia on ympäri vuoden. 

Soinissa on todella mahtavat patikointireitit ja allekirjoittaneen mielestä kaunein liikenneympyrä. 

Kuninkaantuvalla kannattaa ehdottomasti poiketa tutkimassa mitä moninaisimpia tavaroita. 

Padelia ja talviuintia

Alajärvellä taiteeseen pääsee tutustumaan myös Villa Väinölässä, joka sijaitsee kaupungin keskustassa. Kaupungista löytyy monia liikuntapaikkoja, joita voi hyödyntää vaikka ostosreissun yhteydessä. Padel-halli uusimpana. Jos oman pitäjän kuntorata alkaa kyllästyttää, kannatta vierailla välillä naapuripitäjässä. 

Lehtimäen Valkealampi on hienosti kehittynyt viime vuosina. Siellä on myös yksi alueen talviuintipaikoista. Niitäkin taitaa jo löytyä lähes joka pitäjästä.  

Frisbeegolf on noussut suureen suosioon muutamassa vuodessa. Lappajärven Kanavapuistossa saattaa olla uusin rata ja siellä on myös kota makkaranpaistoa varten. Tulentekopaikkoja ja laavuja löytyy ympäri Järviseutua. Ota eväät mukaan ja lähde luontoon ja pikkuretkelle yksin, perheen tai ystävän kanssa. Osaan pääsee autolla hyvin lähelle. 

Paikallisista palveluista löytyy

VAIKKA erikoisliikkeet ovat vähenemään päin, löytyy esimerkiksi kenkä- ja vaatekauppa Evijärveltä. Lappajärvellä on runsas tarjonta Verho- ja Mattotalossa ja Värjäämön myymälässä. Urheilukauppoja löytyy ainakin Vimpelistä ja Alajärveltä. Eräkauppa Soinista, Pyyhekauppa Kortesjärvellä ja Meijerin myymälä Evijärveltä. Alajärvellä on käsitöiden ystäville Paapon lankakauppa. Väestö on kovasti vähentynyt Järviseudun alueella, ja palvelut uhkaavat karata myös kauemmaksi. Käytetään mahdollisuuksien mukaan tämän alueen palveluja ja pidetään positiivista henkeä yllä, ja nautitaan siitä mitä hyvää meillä täällä on. 

Tuija Matintupa 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.