Väinöntalon museo täyttää 60 vuotta

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

Väinöntalon museo täyttää 60 vuotta

Hermanni Sankelo

KOTISEUTUNEUVOS Väinö Tuomaalan järviseutulaisen talonpojan elämää esittelevä museo Evijärvellä Kerttuankylässä täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Museoalueeseen kuuluu 20 rakennusta ja sen kokoelmissa yhteensä noin 19000 esinettä.

Väinöntalon ovet aukesivat kesäkuun toisena päivänä. Juhannuspäivänä tarkoituksena on avata Väinöntalo 60v-kesänäyttely. Niina Kujalan mukaan juhlanäyttely on katsaus museon perustamisvuosista tähän päivään saakka.

–Tämän alueen historiaan mahtuu monenlaisia vaiheita. Väinöntalosta ainutlaatuisen kohteen tekee sen pitkät perinteet ja historiallinen ympäristö, Kujala kommentoi.

Museon perustaja Tuomaala oli nuoresta asti kiinnostunut perinteistä ja haaveena oli perustaa sukumuseo.

–Väinö keräsi aluksi esineitä kotitalonsa luhtiin ja haaveili omasta pienestä sukumuseosta. Vuonna 1954 Väinö osti kotitilansa vierestä maapläntin ja seuraavana vuonna siirrätti ensimmäiset rakennukset museoalueelle: kortesjärveläisen luhtiradin ja sulkanurkkaisen pikkuaitan. Siitä lähti museon alkutaival, Kujala kertoo.

PÄÄRAKENNUS Alperintupa on siirretty Vetelin Räyringistä vuonna 1958 Evijärvelle. Museoalueen kaikki muut rakennukset Pikkutupaa lukuun ottamatta ovat siirretty paikalle muualta.

–Ensimmäiset esineet Väinö keräsi polkupyörällä kotikylästään ja myöhemmin keruut laajenivat naapurikyliin ja -pitäjiin. Museon esineistöä on peräisin Järviseudulta, Etelä-Pohjanmaalta, Keski-Pohjanmaalta ja Pohjanmaan ruotsinkielisistä pitäjistä, Kujala toteaa.

Väinöntalo vihittiin museokäyttöön 24.7.1960 pidetyssä juhlassa. Tässä tilaisuudessa Tuomaala lahjoitti siihen mennessä siirretyt 7 museorakennusta esineistöineen nimeään kantavalle museosäätiölle. Museo siirtyi Evijärven kunnan omistukseen vuonna 1989.

HEINÄKUUSSA museolla on luvassa mielenkiintoista ohjelmaa. Museoalueen pitkän historian kautta alueesta on runsaasti erilaisia muistoja useilta eri sukupolvilta.

–24. heinäkuuta museolla on perustamispäivän kunniaksi luvassa tarinailta. Silloin väki voi tulla kertomaan omia muistojaan museon perustamisvaiheista tähän päivään saakka. Tarinoita alueen historiasta myöhempää käyttöä varten voi myös lähettää postitse ja sähköpostin kautta museolle tai Evijärven kunnalle elokuun viimeiseen päivään saakka, Kujala informoi.

Museoalueella toimii Muorinpuoti niminen matkamuistomyymälä, josta voi ostaa paikallisten valmistamia käsitöitä, makeisia sekä vanhanajan limonadia. Kahvio palvelee asiakkaita juhannuksesta lähtien.

–Museo on auki kesäkuusta elokuuhun tiistaista sunnuntaihin kello 11–18. Sitten aukioloajat muuttuvat ja museo on avoinna syyskuun puoleen väliin asti arkisin kello 9–15, Kujala täsmentää.

Museolla kuvataan kesän aikana myös lyhyitä dokumentteja vanhoista työtavoista, jotka ovat Jussi Förstin tuotantoa. Dokumentit tulevat kaikkien nähtäväksi nettiin valmistuessaan.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.