TE-toimistojen palvelujen siirto kuntiin etenee

Anna Nieminen kiittää kuntien edustajia hyvästä yhteistyöstä. Työn suola on verkostoituminen ja yhdessä tekeminen tuo parhaan lopputuloksen.
Anna Nieminen kiittää kuntien edustajia hyvästä yhteistyöstä. Työn suola on verkostoituminen ja yhdessä tekeminen tuo parhaan lopputuloksen.

ETELÄ-POHJANMAAN kymmenen kunnan yhteinen KYMPPI-hanke valmistelee työvoimatoimistojen palveluiden siirtoa kuntiin tiukalla aikataululla, kertoo hankkeen projektijohtaja Anna Nieminen. Lokakuussa on menossa suunnitelmien ja sopimusten hyväksyttäminen kunnissa. 

–Jokaisesta kymmenestä kunnasta on siirtoa valmistelevassa työryhmässä mukana jäseniä, ja asiat ovat edistyneet hyvää vauhtia.  

Nieminen kiittää työryhmän jäseniä siitä, että asioita on saatu etenemään hyvässä hengessä. Hän tuli itse mukaan elokuun alussa, joten vauhti on ollut melkoinen.  

–Suunnitelma ja sopimusluonnokset sopimukset menevät kuntien käsiteltäväksi lokakuussa. Valtuustojen päätösten pitää olla valmiina 23. lokakuuta mennessä ja toimitettuna työ- ja elinkeinoministeriölle lokakuun loppuun mennessä. Marraskuun kuluessa TEM käy läpi suunnitelmat ja valitsee järjestämisluvan saaneet alueet, kertoo Nieminen.  

TAVOITTEENA on luoda alueelle työllisyyden hoidon kokonaisuus, jossa huomioidaan myös yhteistyö tulevan hyvinvointialueen ja kolmannen sektorin kanssa. Syntyvän kuntayhtymän vastuulle siirtyy arviolta sata eri palvelua eli henkilöasiakas-, työnantaja- ja yrityspalveluita. 

Muutoksesta seuraa uuden palveluverkon luominen. Nieminen kertoo, että neljänkymmenen henkilötyövuoden arvioidaan siirtyvän valtiolta kunnille tällä alueella. 

Vuoden 2024 aikana selviää, miltä palveluverkko näyttää tulevaisuudessa. Kunnat ovat linjanneet, että työvoimapalveluja tarjoava toimipaikka on jatkossa joka kunnassa. Kuntakohtaisten palvelujen sisältö sen sijaan määritellään myöhemmin.  

Lähipalvelua toteutetaan Niemisen mukaan asiakastarpeiden mukaan. –Ei ole tarkoituksenmukaista, että kunnassa olisi aina joku näitä palveluita tarjoava paikalla. Pienessä kunnassa voi olla vähän asiakkaita ja tarpeet vaihtelevat hetkestä toiseen. Tavoitteena on toteuttaa joustava palveluverkko, joka palvelee asiakkaita mahdollisimman hyvin koko alueella. 

MIKSI juuri nämä kymmenen kuntaa muodostavat kuntayhtymän? 

–Nämä kunnat tekevät jo nyt paljon yhteistyötä. Härmänmaa, Järviseutu ja Kuusiokunnat valikoituivat sen vuoksi luonnolliseksi kuntayhtymän alueeksi.  

Onko työvoiman saatavuudessa tällä hetkellä alueella haasteita? 

–Metalliteollisuuden tarpeet ovat puhuttaneet jo pidempään. Myös hoitoala ja sotesektori tarvitsevat työvoimaa. Kuntasektorilta on siirtymässä väkeä eläkkeelle ja päivittäistavarakauppaankin tarvitaan osaajia. Lisäksi on aloja, jotka työllistävät kausittain, Nieminen luettelee. 

–Työperäinen maahanmuutto on yksi te-palveluiden toimintakenttä myös jatkossa. Suomessa väki vähenee suurimmassa osassa kuntia ja muualta muuttaneita osaajia tarvitaan. Pitää tehdä töitä, että saadaan opiskelijoita ulkomailta ja sitä kautta työntekijöitä. 

Aino Alppinen 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.