Dekkarit ja uutuuskirjat ovat suosittua kesälukemista 

Silvia Hernesniemi on innokas kuvakirjojen lukija.
Silvia Hernesniemi on innokas kuvakirjojen lukija.
Silvia Hernesniemi on innokas kuvakirjojen lukija.
Silvia Hernesniemi on innokas kuvakirjojen lukija.

KESÄ ja kirjat kuuluvat monella meistä yhteen. Mikäs sen nautinnollisempaa kuin lukea riippumatossa tai mökin laiturilla kiinnostavaa kirjaa auringon paistaessa ja laineiden liplattaessa. 

Kirjastosihteeri Riitta Alatalo Vimpelin kirjastosta printtasi Järviseudun alueen eri kirjastojen luetuimpien ja varatuimpien kirjojen listoja. Vimpelin kirjaston kesätyöntekijä Katariina Pirttiniemi koosti lainauslistoista yhteenvedon. Koska laina-ajat ovat pitkiä, ei kesäajan lainausten perusteella voi tehdä tarkkoja johtopäätöksiä siitä, ovatko lukutottumukset erilaisia kesällä kuin talvella. 

Islannissa asuvan Satu Rämön dekkarit Rόsa & Björk sekä Jakob ovat luetuimpien ja varatuimpien kirjojen listoilla alueen lähes joka kirjastossa.  Suosittuja jännityskirjoja ovat myös pohjalaistaustaisten kirjailijoiden Christian Rönnbackan Kostajan merkki sekä Henna Björk ja Nilla Kjellsdotterin Kivipuiston tyttö.  

Kaunokirjallisuuden puolella luetuimpiin kirjoihin kuuluvat toissakesänä menehtyneen suosikkikirjailija Lucinda Rileyn teokset Papa Saltin tarina, jonka viimeisteli hänen poikansa Harry Whittaker, sekä Valoa ikkunassa. Enni Mustosen historiaan sijoittuvan uuden viihderomaanisarjan aloittanut Kasvattitytär on myös luetuimpien joukossa. Muita suosittuja romaanikirjailijoita ovat Tommi Kinnunen sekä pohjalaiset Ann-Christin Antell ja Paula Nivukoski.  

Enni Mustosen kirja Kasvattitytär odotti varattujen kirjojen hyllyssä hakijaansa.  

Tietokirjoista lainatuimpia ovat olleet elämäkerrat kuten Jenni Haukion Sinun tähtesi täällä, Juha Hernesniemen Aivokirurgin muistelmat sekä Elina Hirvosen Katri Helena: Laulaja

Lasten kuvakirjoissa suosikkiasemaansa pitävät Miina ja Manu, Ryhmä Hau, Pipsa-possu sekä Tatu ja Patu -kirjat. 

Koko tähänastisen vuoden lainauksissa näkyy joitakin paljon lainattuja nuortenkirjoja kuten J.K Rowlingin Harry Potter ja Viisasten kivi, Roope Lipastin Viikinkisolmu sekä Malin Falchin Peikkolaakso. Nämä voivat olla kirjoja, joita on luettu koulussa. 

JANINA Saariaho oli tullut Lappajärven kirjastoon lastensa 3,5-vuotiaan Silvian ja yksivuotiaan Edvinin kanssa. Silvia selaili kirjoja pienen pöydän ääressä ja ”luki” niitä ääneen. Ryhmä Hau, Pipsa Possu, Puppe sekä Pupu Tupuna-kirjat ovat hänen kirjasuosikkejaan.  

−Erityisesti Pupu Tupuna neuvolassa -kirjaa on luettu monet kerrat. Sen sisältö on ihmeen hyvin ajan tasalla nykyäänkin. Luemme iltasatuja ja kuuntelemme äänikirjoja. Kesällä on varmaan tullut nyt vähän vähemmän lainattua kirjoja. Käymme kirjastossa ympäri vuoden, Silvia tykkää käydä täällä ja kyselee usein kotona, että koska mennään. Itse kuuntelen enemmän äänikirjoja: elämäkertoja ja rikosdraamakirjoja, Saariaho kertoo. 

Ryhmä Hau- ja Pipsa Possu-kirjat ovat lasten kirjoista lainatuimpia. 

Kirjastovirkailija Heli Raatikainen Lappajärven kirjastosta toteaa, että erityisesti kesällä heiltä lainataan paljon dekkareita.  

−Meidän kirjastossamme näkyy myös kesämökkiläisten vaikutus lainauksiin. Yleensä asiakkaina ovat samat kesäasukkaat joka vuosi. He lainaavat mielellään meiltä, sillä esimerkiksi Etelä-Suomessa on vaikea saada suosittuja kirjoja pitkien varausjonojen vuoksi.  

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Alakouluikäisten oma kirjasarja sai jatkoa: alakouluikäiset esilukijat saivat antaa juonivinkkejä ja toivomuksia tarinaan – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Toivon näköaloja suuren muutoksen keskellä  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Jorma Heikkilän muistelmateossarjan ensimmäinen osa on valmis – arvokasta apua perheen tarinan kirjoittamiseen antoivat yli 90-vuotiaat isoveljet  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Christian Rönnbacka ripusti vakuutusetsivän suurennuslasin naulaan ja keskittyy jatkossa viinaan, kirjoihin ja tv-sarjoihin – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.