Alakouluikäisten oma kirjasarja sai jatkoa: alakouluikäiset esilukijat saivat antaa juonivinkkejä ja toivomuksia tarinaan

Kati ja Alina Keski-Mäenpää kirjoittivat kolmannen kirjan etsiväkaksikko Taimista ja Lukasta. Kuva: Markku Keski-Mäenpää
LUOKANOPETTAJA, kirjailija Kati Keski-Mäenpään ja hänen tyttärensä Alinan, 13, kolmas kirja Etsiväkaksikko Taimi & Luka – Kadonnut kassalipas (Suomen Lähetysseura 2021) on ilmestynyt.

Kirja on suunnattu varhaisnuorille, ja juoneen pääsee hyvin kiinni, vaikkei olisi lukenutkaan kirjasarjan kahta ensimmäistä osaa. Sarjan ensimmäinen osa Varastettu vaivaisakka ilmestyi vuonna 2018, ja se ylsi vuosittain jaettavan Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon finalistiksi. Sarjan toinen osa Hildan haamu ilmestyi seuraavana vuonna.

–Päätimme kirjoittaa Etsiväkaksikko Taimi & Luka -sarjaan kolmannenkin osan, koska monet lapset ovat sitä meiltä pyytäneet.

Kirjan päähenkilöt Taimi ja Luka joutuvat jännittävään seikkailuun yrittäessään selvittää paikkakunnalla tapahtuneita varkauksia.

EDELLISTEN kirjojen julkaisun jälkeen Keski-Mäenpäät ovat kiertäneet Etelä-Pohjanmaan kouluilla kertomassa kirjoittamisesta ja julkaisemisesta.

–Alina on tehnyt kirjavinkkauksia alueemme kirjaston työntekijän kanssa alakouluilla. Monet oppilaat ovat innostuneet ajatuksesta, että lapsikin voi olla kirjailija.

Kati Keski-Mäenpään mukaan uusin kirja syntyi eri tavalla kuin aiemmat. Äiti ja tytär suunnittelivat juonen yhdessä, mutta Kati kantoi päävastuun kirjoittamisesta ja Alina kuvittamisesta.

–Korona-ajan etäkoulun vuoksi Alinasta tuntui, että kirjoittamista oli koulun takia niin paljon, että kuvittaminen tuntui mielekkäämmälle.

Kirjoitusprosessissa oli myös mukana ensimmäistä kertaa useita esilukijaryhmiä eri kouluista.

–He lukivat käsikirjoitusta sitä mukaa, kun sitä syntyi. He kertoivat meille löytämänsä kirjoitusvirheet ja antoivat vinkkejä siihen, miten juoni voisi heidän mielestään edetä. Jonkin verran otimmekin mukaan oppilailta tulleita ajatuksia, jotka he varmasti tunnistavat tekstistä. Tällainen palauteryhmän kanssa kirjoittaminen oli kaikkien mielestä tosi hauskaa!

KATI Keski-Mäenpää on kirjoittanut myös teokset Puhuvat kädet ja Yllätyksiä opetusvälinevarastossa, jotka pohjautuvat hänen työvuosiinsa Etiopiassa. Hän työskenteli luokanopettajana Hosainan suomalaisella koululla ja alueen tiedottajana Etiopiassa vuosina 2001–2003 ja 2008–2012 Suomen Lähetysseuran kautta.

Kati Keski-Mäenpää asuu aviomiehensä ja viiden lapsensa kanssa Soinissa Etelä-Pohjanmaalla. Hän työskentelee opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman lukuhankkeen koordinaattorina Alajärvellä ja Vimpelissä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.