Rokotukset etenevät Kauhavalla ja Evijärvellä THL:n ohjeiden mukaisesti

Julkaistu:

Aihe:

KORONAROKOTUKSET ovat edenneet suunnitelmien mukaan ja nyt reilut 24 prosenttia kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueen yli 16-vuotiaista on saanut rokotteen ensimmäisen annoksen. Yhteensä ensimmäisen annoksen saaneita on alueella 3 570 henkilöä. 

AstraZenecan koronarokotteeseen liittyvät selvitykset huolettavat kuntalaisia.

–Meille tulee nyt paljon yhteydenottoja, joissa asiakas kertoo haluavansa vaihtaa koronarokotevalmisteen johonkin muuhun kuin AstraZenecaan, Kuntayhtymä Kaksineuvoisen johtava ylilääkäri Heidi Ojala kertoo.

Kulloinkin pistettävä koronarokotevalmiste ei kuitenkaan ole asiakkaan päätettävissä oleva asia. Kuntalainen ei siis voi itse valita tai vaihtaa koronarokotevalmistetta. Eri rokotevalmisteet suunnataan THL:n ohjeita noudattaen, rokotteiden saatavuuden mukaisesti.

–Kun kuntayhtymän työntekijä soittaa asiakkaalle rokotusaikaa, hän kertoo, mitä valmistetta rokotuksessa tullaan käyttämään. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, ja asiakkaalla on oikeus tarjotusta ajasta kieltäytyä. Tällöin rokote annetaan jollekin toiselle, Ojala selventää.

Rokotukset koetaan tärkeiksi ja tunteet ovat puhelinlangoilla nousseet pintaan.

–Osa saamistamme yhteydenotoista on varsin kovasanaisia, jopa hyökkääviä, Ojala pahoittelee.

Hän peräänkuuluttaakin nyt kuntalaisilta sekä malttia että asiallista käytöstä. Hän muistuttaa, että rokotusaikoja soittavat työntekijät eivät ole oikea kohde loukkaaville tunteenpurkauksille. Mikäli asiakas on huolissaan rokotteen soveltuvuudesta itselleen, asiasta saa tietenkin puhelimitse tiedustella. Asia selvitetään ja tarvittaessa tartuntataudeista vastaava johtava ylilääkäri ottaa asiaan kantaa. Asiallinen käytös tulee kuitenkin aina muistaa.

–Työntekijät tekevät työtään kulloinkin voimassa olevia ohjeita noudattaen. Toki reagoimme nopeasti, mikäli THL muuttaa ohjeistuksiaan, Ojala summaa.

ASTRAZENECAN rokotetta annetaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti 65–74-vuotiaille. Muihin ikäryhmiin kuuluville rokotusvuorossa oleville annetaan joko Pfizerin tai Modernan rokote.

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat ikänsä puolesta kaikki 70 täyttävät tai tätä vanhemmat kuntalaiset. Riskiryhmistä vuorossa ovat riskiryhmään 1 kuuluvat 18–69-vuotiaat.

Seuraavaksi koronarokotusten ajanvaraus tullaan avaamaan ikänsä puolesta kaikille vuosina 1952‒1956 syntyneille. Niin ikään ajanvaraus tullaan avaamaan riskiryhmään 1 kuuluville vuosina 2004–2005 syntyneille nuorille sekä riskiryhmään 2 kuuluville vuosina 1966‒1957 syntyneille henkilöille.

THL:n odotetaan ottavan tällä viikolla kantaa siihen, miten toimitaan niiden alle 65-vuotiaiden henkilöiden tehosteiden suhteen, jotka ovat saaneet rokotussarjan ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta.  

KORONATILANNE Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella jatkuu rauhallisena. Huhtikuun aikana ei ole tullut ilmi yhtään uutta tartuntaa. Karanteenissa on tällä hetkellä yksittäisiä koronapositiiviselle altistuneita henkilöitä. 

Julkisia altistuspaikkoja ei tällä hetkellä ole.

Avin määräykset ja Nyrkin suositukset ovat voimassa tällä erää huhtikuun loppuun saakka.  

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.