• Amina Kupila kehottaa päivittämään maailmankuvaa ja omia riskitekijöitä Lappajärven kirjastonäyttelyssä.

Amina Kupilan kolme vinkkiä Lappajärven kirjastonäyttelyyn

Kiharusin Terveyssafari-näyttelyyn kuuluu Itä-Afrikan kuvia ja tunnelmia sekä swahilinkielisiä ja Järviseudun murteella tehtyjä sarjakuvajulisteita, joiden tarkoitus on antaa tietoa aivoverenkiertohäiriöistä.

”MELKEIN kuin Mombasassa kävisi!”

Kansalaisjärjestö Kiharusi ry:n viestintäpäällikkö, evijärveläinen tubettaja Amina Kupila, antaa kävijälle vinkkejä Terveyssafari-näyttelyyn Lappajärven kirjastoon.

Järjestön kokoamaan näyttelyyn kuuluu Itä-Afrikan kuvia ja tunnelmia sekä swahilinkielisiä ja Järviseudun murteella tehtyjä sarjakuvajulisteita, joiden tarkoitus on antaa tietoa aivoverenkiertohäiriöistä.

1. Katsele kuvia ja laske montako surullista ihmistä tai savimajaa näet! Suomi on onnellisuuslistan kärjessä ja Tansania hännillä, mutta näkyykö se kasvojen ilmeistä?

 –Itä-Afrikassa ei ole hyvinvointivaltiota ja moni asia on retuperällä, mutta kaikki ovat aina ystävällisiä, siististi pukeutuneita ja kohteliaita kysymään kuulumisia, Kupila sanoo.

2. Ihmettele swahilin kielellä tehtyjä sarjakuvajulisteita ja kokeile lausua swahilia! Mikäpä olisi helpompaa, sillä swahili lausutaan juuri niin kuin se kirjoitetaan.

–Kiirettä merkitsevä sana ”haraka” kuulostaa kuin evijärveläinen sanoisi ”harakka”.

–Arvaile sanojen merkitystä vertaamalla niitä Järviseudun murteella tehtyihin julisteisiin. Swahilia puhuu nyt sata miljoona ihmistä ja vuosisadan lopussa jo yli 200 miljoonaa. Opettele pari sanaa ennen unelmiesi safarimatkaa.

3. Päivitä näyttelyssä näkemyksesi Afrikasta ja pohdi omia aivoinfarktin riskitekijöitäsi. Ylipaino, diabetes, korkeat verenpaine- ja kolesteroliarvot lisääntyvät elintason noustessa ja kasvattavat äkillisen aivoverenkiertohäiriön riskiä.

–Viheliäinen takapajuisuus estää yhä monen halvaantuneen viemisen sairaalaan sekä terveellisten elämäntapojen omaksumisen. Tähän haluamme terveysvalistuksella vaikuttaa nopeasti kaupungistuvassa Itä-Afrikassa, Kupila toteaa.

–Näyttely on esillä kirjastossa toukokuun ensimmäiselle viikolle asti. Vieraskirjaan nimensä laittaneet ovat mukana papukaijamerkkisten tulitikkuaskien arvonnassa. ”Karibu” eli tervetuloa!

Jaa juttu: